AP IMAGES
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς φτάσαμε από το πρώτο αργό iPhone στο επιτυχημένο iPhone 11

Θυμάσαι όλες τις διαφορές που είχε το smartphone του 2007 σε σχέση με τον απόγονό του, 12 χρόνια μετά;

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone 2G στην Αμερική. Ήταν 29 Ιουνίου του 2007 όταν τα καταστήματα στις ΗΠΑ πούλησαν και επίσημα το πρώτο iPhone του πλανήτη. Σήμερα, ο κόσμος έχει κατακλυστεί από τα διάφορα iPhones που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Τελευταίο και καλύτερο όλων, το iPhone 11 Pro, το διαμάντι της Apple το οποίο βγήκε στην αγορά τον Σεπτέμβρη του 2019 και ήδη έχει χτυπήσει πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις από αυτές που αρχικά πίστευαν ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας.

Όλη αυτή η κυριαρχία της Apple με τα iPhone βασίστηκε σε μια τρελή ιδέα που είχε ο αείμνηστος Steve Jobs το 2005. Και να σκεφτεί κανείς πως ο Jobs στην αρχή είχε ονειρευτεί έναν υπερσύγχρονο υπολογιστή με οθόνη αφής, στην οποία ο χρήστης θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει χωρίς να χρειάζεται ειδικό στυλό, ωστόσο στη συνέχεια σκέφτηκε πώς θα ήταν ακόμη πιο πρωτότυπο αν αυτή του η ιδέα, μπορούσε να μετατραπεί σε ένα κινητό τηλέφωνο. Είπε την ιδέα στην ομάδα του και ξεκίνησαν από τότε να τη δουλεύουν μυστικά με την ονομασία ‘Project Purple 2’.

Η πρώτη φορά που ο Jobs μίλησε ανοιχτά για το νέο αυτό κινητό τηλέφωνο ήταν στις 9 Ιανουαρίου του 2007. Η είδηση έγινε αμέσως πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα και ο κόσμος άρχισε να ενθουσιάζεται στην ιδέα ενός τέτοιου τηλεφώνου. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε τότε, αρκετούς μήνες πριν την κυκλοφορία του iPhone, έξι στους δέκα Αμερικανούς πολίτες ήδη γνώριζαν το πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Μόλις έξι εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του, ο Jobs έκανε ίσως την πιο επιτυχημένη αλλαγή στο iPhone. Το είχε πάνω του και το δοκίμαζε όταν κατάλαβε πως η πλαστική οθόνη του, γρατζουνίζεται εύκολα από τα κλειδιά του όταν το βάζει στην τσέπη. Έτσι, μπήκε γυαλί στο μπροστινό μέρος και το iPhone ολοκληρώθηκε.

AP IMAGES
AP IMAGES

Αυτό που έγινε την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ ήταν άνευ προηγουμένου και πιθανότατα δεν το περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος υπάλληλος της Apple. Χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες περίμεναν όλη νύχτα έξω από τα μαγαζιά με προϊόντα τεχνολογίας, προκειμένου να το αγοράσουν πρώτοι, ενώ μέσα σε μια ώρα από το άνοιγμα των πορτών τους, όλα τους τα αποθέματα είχαν τελειώσει.

Οι ανταγωνιστές του εκείνη τη στιγμή ήταν τα LG Prada, Samsung Ultra Smart F700, Nokia N95, HTC Touch, Sony Ericsson W960 και BlackBerry, Ο κόσμος στράφηκε μαζικά προς τα iPhones και μέσα σε 74 ημέρες είχαν πουληθεί 1.000.000 κινητά. Απίστευτο.

AP IMAGES
AP IMAGES

Όσον αφορά τώρα τα χαρακτηριστικά του, το πρώτο iPhone 2G που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 είχε πάνω του το πρώτο λογισμικό iPhone OS 1, το οποίο αναβαθμίστηκε αργότερα σε 2 και έπειτα 3, με τελευταία έκδοση την 3.1.3.

Είχε εγκατεστημένο το Apple’s Safari Browser, εφαρμογή για προβολή video, χάρτες, html email, καθώς και άλλες εφαρμογές όπως ημερολόγιο, σημειώσεις, πρόγνωση καιρού κ.α. Αυτό που δεν είχε όμως ήταν ένα store για να μπορεί ο χρήστης να κατεβάζει εφαρμογές. Το App Store ήρθε ένα χρόνο αργότερα τον Ιούλιο του 2008, ενώ τα iPod Touch και iTunes Store app ήρθαν με την επόμενη αναβάθμιση λογισμικού τον Σεπτέμβρη του 2007.

AP IMAGES

Οι πρώτες κριτικές που δέχθηκε το smartphone ήταν αποθεωτικές, ωστόσο το αρνητικό στοιχείο στο οποίο εστίαζαν οι περισσότεροι ήταν η κακή του κάμερα χωρίς φλας (2MP), καθώς και η πολύ αργή απόδοσή του. Πάνω σε αυτές τις ατέλειες άρχισε να δουλεύει ασταμάτητα η ομάδα της Apple, βελτιώνοντας κατά πολύ τα επόμενα μοντέλα.

Παράλληλα, το πρώτο iPhone είχε χωρητικότητα 4GB (άλλοι καιροί τότε) και μνήμη RAM 128MB. O επεξεργαστής που είχε πάνω του ήταν 412 MHz, υπήρχε μόνο ένα ηχείο, ενώ η οθόνη του είχε μέγεθος 3.5 ίντσες. Παράλληλα, υπήρχε το unlock στην οθόνη γινόταν σέρνοντας το δάχτυλό σου οριζόντια και όχι κάθετα όπως σήμερα. Αυτό που δεν έχει αλλάξει πολύ είναι το μενού, το οποίο θεωρήθηκε από τότε αρκετά πετυχημένο. Το περιοδικό Time έδωσε στο πρώτο iPhone τον τίτλο ‘εφεύρεση της χρονιάς για το 2007’. Κι όχι άδικα.

AP IMAGES

Και πάμε τώρα στο σήμερα. H μεγαλύτερη διαφορά φυσικά είναι η κάμερα.  Το iPhone 11 Pro δεν έχει μία, αλλά τρεις κάμερες των 12MP η κάθε μία, δίνοντας στους επίδοξους φωτογράφους όλα όσα χρειάζονται για να τραβήξουν τις πιο τέλειες φωτογραφίες και φυσικά διαθέτει φλας. Η αρχική αδυναμία της Apple στο iPhone, λοιπόν, έγινε το πλέον το μεγαλύτερό της ατού σήμερα.

Από εκεί και πέρα, το iPhone 11 Pro έχει οθόνη 5.8 ιντσών, επεξεργαστή Hexa Core (2x Monsoon & 4x Mistral), μνήμη RAM 4GB, λογισμικό iOS 13 και μέγιστη χωρητικότητα που φτάνει τα 512 GB. Βέβαια η τιμή του σούπερ αυτού μοντέλου ξεπερνά τα 1600 ευρώ, κάτι που το κάνει μη προσιτό στους περισσότερους κοινούς θνητούς.

Δώδεκα χρόνια μετά το πρώτο iPhone και το όραμα που είχε κάποτε ο Steve Jobs, οι άνθρωποι της Apple το έχουν εξελίξει, το έχουν προχωρήσει και το έχουν φτάσει σε ένα υψηλό level, κυριαρχώντας στην παγκόσμια αγορά. Μένει να δούμε πού θα φτάσει στη συνέχεια.

 

(Φωτογραφίες: AP Images)