Stringer/Anadolu via Getty Images/Ideal Image
ΚΟΣΜΟΣ

Σε εικόνες – Η πρωτοφανής κακοκαιρία που πλημμύρισε το Ντουμπάι

Αυτή ήταν μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης των τελευταίων 75 ετών. Σπίτια πλημμύρισαν και οχήματα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους του Ντουμπάι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTO/JON GAMBRELL

Δεν βλέπεις συχνά μια έρημο να μετατρέπεται σε μια τεράστια λίμνη. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους και διέκοψαν τις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης των τελευταίων 75 ετών.

Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του, ένας 70χρονος άνδρας που παρασύρθηκε από το αυτοκίνητό του στο Ras Al Khaimah, ένα από τα επτά εμιράτα της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η καταστροφή έχει ξεπεράσει «οτιδήποτε έχει καταγραφεί από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 1949».

Οι βροχές άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας(15/4) και μέχρι το βράδυ της Τρίτης, περισσότερα από 142 χιλιοστά (αντιστοιχούν σε 142 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο) είχαν πλημμυρίσει την πόλη της ερήμου, το Ντουμπάι, ποσότητα που συνήθως είναι η μέση που δέχεται σε ενάμιση χρόνο.

Βροχές έπεσαν επίσης στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, αν και η βροχόπτωση ήταν πιο έντονη στα ΗΑΕ.

Κατά μέσο όρο, σε ένα χρόνο βρέχει 94,7 χιλιοστά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνή ταξίδια, το οποίο αντιμετώπισε «σημαντικές διαταραχές», όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Ο Ahmed Habib, μετεωρολόγος, δήλωσε στο Bloomberg ότι η αυξημένη βροχόπτωση στα ΗΑΕ μπορεί να αποδοθεί στην πρακτική της «σποράς νεφών», κατά την οποία κυβερνητικά μικρά αεροσκάφη απελευθερώνουν φωτοβολίδες αλατιού στα σύννεφα για να ενισχύσουν τα επίπεδα βροχόπτωσης.

Ορισμένες περιοχές των ΗΑΕ κατέγραψαν πάνω από 80 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης, πλησιάζοντας τον ετήσιο μέσο όρο των 100 χιλιοστών. Η βροχή είναι ασυνήθιστη στα ΗΑΕ, στην άνυδρη αραβική χερσόνησο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.

Σπίτια πλημμύρισαν και οχήματα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους σε όλο το Ντουμπάι, καθώς οι αρχές έστειλαν βυτιοφόρα στους δρόμους για να αντλήσουν το νερό. Σημειώνεται πως πολλοί δρόμοι και περιοχές δεν διαθέτουν αποχέτευση.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα Dubai Mall και Mall of the Emirates είχαν πλημμυρίσει, ενώ σε τουλάχιστον έναν σταθμό του μετρό στο Ντουμπάι το νερό έφτανε μέχρι τον αστράγαλο, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σχολεία έκλεισαν σε όλα τα ΗΑΕ με πολλά να παραμένουν κλειστά και την Τετάρτη. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι παρέτεινε επίσης την εξ αποστάσεως εργασία για τους υπαλλήλους της.

Νωρίτερα, οι πλημμύρες σε όλο το Μπαχρέιν άφησαν πίσω τους 18 νεκρούς στο Ομάν, στο ανατολικό άκρο της αραβικής χερσονήσου. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, 10 μαθητές παρασύρθηκαν από ένα όχημα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ενεργοβόρες μονάδες αφαλάτωσης για την παροχή νερού, ξεκίνησαν επιχειρήσεις σποράς σύννεφων το 2002 για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του νερού, αλλά η έλλειψη αποχέτευσης σε πολλές περιοχές δημιουργούν σοβαρές πλημμύρες.

Η σπορά σύννεφων περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την προσθήκη μικρών σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου, το οποίο έχει δομή παρόμοια με τον πάγο, στα σύννεφα. Τα σταγονίδια νερού συγκεντρώνονται γύρω από τα σωματίδια, τροποποιώντας τη δομή των νεφών και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Πειράματα σποράς νεφών έχουν πραγματοποιηθεί από τη δεκαετία του 1940, αλλά μέχρι πρόσφατα υπήρχε μικρή βεβαιότητα ότι η μέθοδος είχε θετικό αντίκτυπο.

Η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική καταστροφή επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε συχνότερες και πιο θανατηφόρες καταστροφές, από καύσωνες και πυρκαγιές μέχρι και πλημμύρες. Τουλάχιστον δώδεκα από τα σοβαρότερα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβούν χωρίς την ανθρωπογενή παρέμβαση του πλανήτη, σημειώνει ο Guardian.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις είναι πιο συχνές και πιο έντονες εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής καταστροφής στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς.