ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε λίγο καιρό (σ)το Wajam θα ψάχνεις

Είναι υπερβολή να σου πω " Google τέλος", το ξέρω, αλλά κράτα το όνομα. Γιατί κάποτε εκεί θα κάνεις τις αναζητήσεις σου στο ίντερνετ.

Κάτι καινούριο (και δυνητικά μεγάλο) φαίνεται πως παίζει με τις μηχανές αναζήτησης, τα γνωστά και ως ψαχτήρια.

Από τη μια πλευρά έχεις το Μαρκ Ζούκερμπεργκ να δηλώνει ότι “οι χρήστες του Facebook κάνουν ένα δισεκατομμύριο αναζητήσεις, τις περισσότερες για να βρουν κάποιον, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι είναι για να βρουν εφαρμογές και πληροφορίες για εταιρείες.”

Αυτές ήταν οι πρώτες του κουβέντες μετά την περιβόητη δημόσια εγγραφή, συμπληρώντας ότι “υπάρχει μεγάλη ευκαιρία και κάποια στιγμή πρέπει να το κάνουμε.”

Από την άλλη έχεις τις παραδοσιακές δυνάμεις, να αναζητούν νέους τρόπους να ενσωματώσουν τα κοινωνικά δίκτυα στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Η Google κάνει ήδη δοκιμές για να προσθέσει στα αποτελέσματα της αναζήτησης σχετικά μηνύματα από λογαριασμούς Gmail -προφανώς μετά από sign up και άδεια του χρήστη- ενώ αναπτύσσει τη δική της έκδοση φωνητικής αναζήτησης – κάτι σαν το Siri της Apple.

Την ίδια στιγμή το Bing Social, ένα service ενσωματωμένο στο Bing, λειτουργεί ως ψαχτήρι του Twitter.

Κανείς δεν ξέρεις πως ακριβώς θα είναι η μηχανή αναζήτησης που έχει στο μυαλό του ο Ζούκεμπεργκ, αν το ψαχτήρι του Facebook θα μοιάζει με αυτά ή θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μία φανταστικά έξυπνη προσέγγιση

Υπάρχει, όμως, κάποιος που έχει μια καλή ιδέα. Και δεν έχει μείνει στην ιδέα, αλλά την έχει κάνει πραγματικότητα. Ένα Καναδικό startup, το Wajam, έχει ήδη δημιουργήσει μια μηχανή που ψάχνει στα social και ενσωματώνει τα αποτελέσματα στις “παραδοσιακές” αναζητήσεις όπως τις ξέρεις σήμερα.

Π.χ. αν ψάχνεις πληροφορίες για το Suits, το Google Search θα σου δώσει τις επίσημες καταχωρήσεις στο IMDB, στη Wikipedia, στο USA Network, στο Google Images, στο Youtube, στο Facebook και στο ONEMAN. Ναι, Oneman.gr, γιατί το Google καταλαβαίνει ότι είσαι από την Ελλάδα και σου δίνει το κείμενο του Χρήστου Χατζηιωάννου για τον υπερβολικά τέλειο Harvey Specter.

Το Wajaam κάνει κάτι καλύτερο. Σε ένα κουτί, σου δίνει τα post των φίλων σου στο Facebook και αυτών που ακολουθείς στο Twitter. Έτσι στην ίδια σελίδα έχεις και τη γνώμη του Χατζηιωάννου αλλά και κάποιου άλλου που ξέρεις και εμπιστεύεσαι.

Όι παρέες σου σε φάγανε

Στη ουσία το Wajam, αξιοποιεί αυτό που κάνεις εσύ κάθε μέρα στα κοινωνικά δίκτυα. Προσθέτεις φίλους με τους οποίους έχεις κοινά γούστα, κοινές συνήθειες ενημέρωσης και σκανάρεις έναν τοίχο με τις δημοσιεύσεις τους για να βρεις κάτι ενδιαφέρον. Νέα video, ειδήσεις, απόψεις, ταινίες, τραγούδια.

Λαμπρά. Τώρα δε χρειάζεται να σκανάρεις ατελείωτα walls μπορείς να ψάχνεις κατευθείαν. 

Προφανώς και τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν δυνατότητες αναζήτησης αλλά τότε έχεις μια σελίδα για το Google, μία για το Twitter και μία για το Facebook. Τώρα έχεις μία. Τέλος.

Tα αποτελέσματα σου είναι ομαδοποιημένα σε μια γωνιά στον υπολογιστή σου και, επιπλέον, σε απαλλάσει από το άγχος μήπως χάσεις κάνα  link επειδή πάτησες κάποιο κουμπί κατά λάθος.

To Wajam μπορεί επίσης να εκτελέσει αναζητήσεις στις ιστοσελίδες που έχεις κρατήσει στα bookmarks σου. Αν εμπιστεύεσαι κάποια site π.χ. για μουσική και ψάξεις ένα συγκρότητα θα σου εμφανίσει αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα site.

Δεν είναι και το πιο εύχρηστο αλλά…

Πως δουλεύει; Από την ιστοσελίδα του Wajam κατεβάζεις το installer και εγκαθιστάς την εφαρμογή στον υπολογιστή σου. Η εγκατάσταση δημιουργεί ένα plugin στον browser (Firefox, Internet Explorer, Opera). Κάνεις επανεκίνηση (του browser) και την επόμενη φορά που θα επισκευτείς τη σελίδα του Wajam σου ζητάει να κάνεις ένα λογαριασμό. Αφού τον δημιουργήσεις, μπορείς να πας στις ρυθμίσεις για να καθορίσεις από που θα τραβάει το Wajam (Twitter, Facebook, Google Plus) και τις μηχανές αναζήτησης που θα συμβουλεύεται (Google Search, Bing, Amazon κλπ.)

Από εκεί και πέρα έχεις δύο επιλογές: Να χρησιμοποιήσεις το Wajam σαν ξεχωριστή σελίδα αναζήτησης (δε δίνει ακόμα σκέτα αποτελέσματα από το web) ή να χρησιμοποιήσεις τo ψαχτήρι που χρησιμοποιούσες και παλιά. Αυτό, το δεύτερο, είναι μάλλον καλύτερο όπως είπαμε παραπάνω.

Τώρα τα “αλλά”

Το Wajam φαίνεται ότι δουλεύει καλύτερα για πράγματα που ήδη έχεις κάποιο ενδιαφέρον. Αν π.χ. σου αρέσει η μουσική και η επιστήμη (same here) και κάνεις search για το νέο δίσκο των Grizzly Bear, τα αποτελέσματα που θα πάρεις θα είναι κυρίως μουσικά tweets και ένα μικρό μέρος θα είναι δημοσιεύματα για την πραγματική αρκούδα.

Προφανώς, δε θα υπάρχει τέτοιο μπέρδεμα με κάποιο περίεργο όνομα όπως Skrillex αλλά δεν υπάρχει και κάποιος τρόπος έξυπνου διαχωρισμού των αποτελεσμάτων. Προς το παρόν είναι ένα match λέξεων κλειδιών.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που χρειάζονται βελτίωση, σίγουρα. Τα αποτελέσματα που δίνει φτάνουν μέχρι και δύο χρόνια πριν (στη δοκιμή μας), η ταχύτητα είναι ακόμα μικρή, οι mobile εφαρμογές έχουν τα προβλήματα τους και δουλεύει καλύτερα σε δίκτυα 3G ή LAN αλλά όχι Wi-Fi.

To Wajam, ωστόσο, εκτός από μια φανταστικά έξυπνη ιδέα, δείχνει ξεκάθαρα που πάει η “επιστήμη” της αναζήτησης. Γι’ αυτό σου λέω, σε λίγο καιρό, στο Wajam θα ψάχνεις.

Η άποψη σου καλοδεχούμενη και στο @artemoo.