© Eurokinissi
BUZZ

«Στη δουλειά τους πάνε ρε Μπέο»: Το show του δημάρχου Βόλου έφερε αντιδράσεις

Ενώ το νερό έπεφτε ακατάπαυστα, οχήματα είχαν εγκλωβιστεί και ανθρώπινες ζωές κινδύνευαν, ο Αχιλλέας Μπέος κουνούσε το δάχτυλο. Αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση.

Έστω ότι η καταστροφή αγγίζει βιβλικές διαστάσεις. Έστω ότι το νερό που καταγράφεται στη Μαγνησία από το πρωί της Δευτέρας (4/9) ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, ξεπερνά κάθε προηγούμενο και τελικά υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα του συστήματος απορροής στους δήμους.

Έστω δηλαδή ότι η πλημμύρα ήταν αναπόφευκτη και ότι κανένα έκτακτο μέτρο προστασίας δε θα μπορούσε να αναχαιτίσει την ορμή των ποταμών – πράγμα το οποίο δεν ισχύει αφού ακόμη και κατά τη διάρκεια της πλημμύρας εφαρμόζονται μέτρα διεθνώς, όπως αναχώματα με τσουβάλια άμμου.

Αλλά έστω ότι μιλάμε εν ολίγοις για ένα φαινόμενο το οποίο –για ακόμη μια φορά– υπερβαίνει τις δυνάμεις του κράτους και τους μηχανισμούς διαχείρισης από πλευράς δήμου και νομαρχίας, σε σημείο που πλημμυρίζουν χείμαρροι και σπίτια παλεύουν να μην πνιγούν από το νερό. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αντιδράσει ο εν ενεργεία δήμαρχος την κρίσιμη αυτή στιγμή, όσο αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του σχεδιασμού που ο ίδιος έχει εγκρίνει, όσο πλημμυρίζει η πόλη του θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές;

Να βγει στους δρόμους και να φωνάζει στα διερχόμενα οχήματα, ρωτώντας με αγανάκτηση «πού πάνε όλοι αυτοί». Είναι πρωί καθημερινής και ο δήμαρχος Βόλου φαίνεται να απορεί με ειλικρίνεια, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που έφτασε στα τηλεοπτικά κανάλια και τις τελευταίες ώρες αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Κοιτάξτε πού είναι το νερό. Δεν ακούτε, πού πάτε όλοι εσείς; Από χθες σας λέμε!».

 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, μήνυμα από το 112 δεν είχε σταλεί στην περιοχή. Παρά τις έντονες προειδοποιήσεις από τα παρατηρησιακά δίκτυα της χώρας για τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, παρότι μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο είχε σημειωθεί ο πρώτος θάνατος από την κακοκαιρία Daniel (ένας άτυχος κτηνοτρόφος που καταπλακώθηκε από τοίχο λόγω της ορμής του νερού), για χιλιάδες κατοίκους που ευτυχώς δεν κινδύνευσαν οι ίδιοι ή οι περιουσίες τους, το πρωί της Τρίτης παρέμενε μια τυπική καθημερινή ημέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Πρώτο και κύριο; Να βρίσκεσαι στην ώρα σου στη δουλειά.

Χωρίς επίσημη, οριζόντια απαγόρευση κυκλοφορίας από το κράτος μέχρι τη στιγμή που ο Μπέος αποτυπώνεται «σαν σύγχρονος Νώε», όπως σχολίασε κάποιος εύστοχα στο Twitter, με το νερό ως το γόνατο να φωνάζει στους περαστικούς (σκηνή που έχει επαναληφθεί διαχρονικά, άλλωστε), παρέμενε στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη και της εκάστοτε επιχείρησης για το αν θα επιτρέψει την άδεια είτε την εργασία από το σπίτι, όπου είναι εφικτό.

Φυσικό επόμενο ήταν να δούμε αυτοκίνητα εγκλωβισμένα μέσα σε τόνους νερού και κυκλοφοριακό χάος. Το ακόμη πιο εξωφρενικό όλων είναι ότι μήνυμα από το 112 έφτασε μετά τις 10 το πρωί, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν μεταβεί στις χώρους εργασίας τους και τώρα βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι, καθώς απαγορεύεται με κρατική εντολή η μετακίνηση.

Ανάλογα σκηνικά είχαμε ζήσει με την Αττική Οδό το 2022, ανάλογα σκηνικά θα ζούμε όποτε πέφτει το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη – το κράτος να κουνάει το δάχτυλο για τα δικά του λάθη.

Το λες και οργουελικό.