ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ινδία, οι ντόπιοι περπατούν στα κάρβουνα για καλή σοδειά

Πώς ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο στη βορειοανατολική επαρχία του Άσαμ συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα όλης της χώρας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTO/ANUPAM NATH

Οι κάτοικοι του Άσαμ διοργανώνουν ένα φαντασμαγορικό φεστιβάλ για να ευχηθούν οι επόμενοι μήνες να φέρουν καλή συγκομιδή, άφθονες καλλιέργειες και καλή υγεία σε όλους. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο χωριό Gamerimura, με εκατοντάδες πολίτες από όλη τη χώρα να φτάνουν εκεί για να δουν με τα μάτια τους μια αρχαία παράδοση, που τηρείται κυρίως από τις φυλές Rabha κάθε χρόνο τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιούνται αρκετά τελετουργικά για να διώξουν τα κακά πνεύματα, να ευχηθούν να πέσουν πολλές βροχές και να φέρουν ευζωία στην κοινότητα. Αργά το απόγευμα ντόπιοι, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, συγκεντρώνονται για να χορέψουν στους ρυθμούς των τυμπάνων. Το βράδυ, μια ψηλή κατασκευή φτιαγμένη από μπαμπού ανάβει και μόλις δύει ο ήλιος, οι ιερείς προσεύχονται στον Θεό της συγκομιδής, ο οποίος πιστεύουν ότι φέρνει καλές καλλιέργειες.

Γυναίκες της φυλής Rabha ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό διελκυστίνδας με άντρες, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Baikho το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. (AP Photo / Anupam Nath).
Ένας Ινδός ιερέας της φυλής Rabha σερβίρει παραδοσιακή μπύρα ρυζιού ως αγιασμό στις γυναίκες της φυλής Rabha (AP Photo / Anupam Nath).
Νεαρά κορίτσια χορεύουν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (AP Photo / Anupam Nath).

Μετά την ολοκλήρωση των προσευχών, οι ιερείς περπατούν πάνω στα αναμμένα κάρβουνα της φωτιάς, ως μια ακραία ένδειξη πίστης και τιμής προς τον θεό της συγκομιδής. Οι γυναίκες αργότερα πλένουν τα πόδια των ιερέων πριν τους σερβίρουν φαγητό.

Ο 59χρονος Rahini Rabha, ο οποίος ταξίδεψε από το χωριό Νταιράνγκ στο Άσαμ για τους εορτασμούς φέτος, δήλωσε στο Associated Press ότι υπηρέτησε ως ιερέας στο φεστιβάλ τα τελευταία 17 χρόνια. «Σ’ αυτή την ιεροτελεστία στην Ινδία οι άντρες και οι γυναίκες της φυλής Rabha γιορτάζουν για τη γεωργία, την καλή υγεία, τον πλούτο και την εκπαίδευση» κατέληξε.

Ένας Ινδός ιερέας χορεύει γύρω από τα αναμμένα κάρβουνα, ενώ κορίτσια με παραδοσιακή ενδυμασία κρατούν πήλινα δοχεία γεμάτα με παραδοσιακή μπύρα ρυζιού για να σερβίρουν στους ιερείς αφού περπατήσουν ξυπόλητοι πάνω σε αυτά (AP Photo / Anupam Nath).
Ινδοί ιερείς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις τελετουργίες καίγοντας ξύλα (AP Photo / Anupam Nath).
Ένας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις σε πολύ χαρακτηριστική πόζα. (AP Photo / Anupam Nath)
Νεαρό κορίτσι, ντυμένο με μια πολύχρωμη παραδοσιακή στολή, χορεύει υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων της περιοχής (AP Photo / Anupam Nath).
Ένας Ινδός ιερέας περπατάει πάνω στα αναμμένα κάρβουνα για να τιμήσει τον Θεό της συγκομιδής (AP Photo/Anupam Nath).
Στιγμιότυπο από τις τελετουργίες του φεστιβάλ Baikho που διοργανώνεται κάθε Ιούνιο (AP Photo/Anupam Nath).
Το προφίλ ενός ιερέα της φυλής Rabha που χορεύει γύρω από την αναμμένη φωτιά (AP Photo/Anupam Nath).