ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Στην Κουρούτα Αμαλιάδας μπορείς να παραθερίσεις σε σαλόνι Λουδοβίκου

Σετ από κατάλευκες μπερζέρες, φτιαγμένες 100% από πλαστικό και δαιμόνια έμπνευση, προσφέρονται στην παραλία του νομού Ηλείας, απελευθερώνοντας ένα λουτρό ειρωνείας στο Twitter.

Το τιμημένο όνομα του νομού Ηλείας εμφανίστηκε καταμεσής του καλοκαιριού στην ειδησεογραφία και δεν είναι για καλό. Θα πείτε, τι πιο σύνηθες να συμβεί. Αλλά το θέμα τώρα δεν είναι φωτιές και εμπρησμοί, δεν αφορά διακίνηση μυροδάτων πακέτων που άνθισαν σε λιβάδια και πλαγιές, ούτε σειρές από ανεμογεννήτριες που ξεφύτρωσαν από το πουθενά.

Αφορά μια δαιμόνια ιδέα επιχειρηματία, ένα παράδειγμα το οποίο θα έκανε τα μάτια των επενδυτών από το Dragon’s Den να αστράψουν μπροστά στο πρόφιτ που διαφαίνεται.

«Σαλονάκι Λουδοβίκου» πάνω στο κύμα.

Τι θα μπορούσε να κοντράρει, κυρίες και κύριοι, την αίσθηση πολυτέλειας και ανωτερότητας που προσφέρει ένα σετ από κατάλευκες μπερζέρες ύφους μπαρόκ σε όποια (υπερ-τυχερά) οπίσθια αναπαυθούν επάνω τους; Ένα σετ φτιαγμένο 100% από πλαστικό κι ασυναγώνιστη έμπνευση, ένα σετ που δε σκουριάζει, δε χαλάει. Ένα σετ το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί εικαστική εγκατάσταση, υμνώντας τη διαχρονική αξία του κιτς και όχι μόνο.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Το αραβούργημα βρίσκεται συγκεκριμένα σε beach bar στην παραλία της Κουρούτας, εννοείται στην πρώτη-πρώτη σειρά για να εξασφαλίζει το μέγιστο αίσθημα lux απόλαυσης, όπως φαντάζομαι να οραματίστηκε ο ιδιοκτήτης όταν τις τοποθετούσε. Παραδόξως, δεν είναι καινούργια προσθήκη.

Οι υπέρλαμπρες λευκές μπερζέρες βρίσκονται στην ακροθαλασσιά τα τελευταία δύο χρόνια (υποχρεώνοντας φυσικά όλους τους λουόμενους να τις θαυμάζουν απ’ τις πίσω θέσεις, όπως κοιτούν την εξίσου υπέρλαμπρη παραλία), αλλά ήρθαν τώρα στην ειδησεογραφία με το κύμα που έχει σηκώσει το «κίνημα της πετσέτας». Από σχόλια, μάλιστα, φαίνεται ότι οι πολυθρόνες αυτές έχουν από καιρό αποσυρθεί.

«Όταν η αισθητική της Μπουρζουαζιας συναντά τη μαγεία της φύσης», «αισθητική εμπνευσμένη από Χάρρυ Κλυνν», «όλη η Ελλάδα σε μια φωτογραφία», μερικά από τα σχόλια που εμφανίστηκαν με τη σειρά τους στο Twitter, λούζοντας με ειρωνεία το απαράδεκτο θέαμα.

Και σε αυτή την περίπτωση προκύπτει, φυσικά, ζήτημα νομιμότητας: πέρα από το ότι η Κουρούτα τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από ξαπλώστρες κι ομπρέλες (και έχει καταπατηθεί το υποχρεωτικό όριο αναλογίας μεταξύ οργανωμένης και ελεύθερης), στις φωτογραφίες με τις μπερζέρες βλέπουμε ξεκάθαρα ότι γλείφουν το κύμα, ενώ βάσει νόμου πρέπει κάθε καρέκλα να απέχει τουλάχιστον πέντε μέτρα από τη θάλασσα.

Αλλά ως γνωστόν, η τέχνη θέλει θυσίες.