ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

5 ιδιαίτερες πατέντες που είδαμε στην πρώτη σεζόν του Dragons’ Den

Η εκπομπή του ANT1 έριξε αυλαία. Αυτές είναι οι περιπτώσεις των διαγωνιζομένων που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε.

Το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου του Dragons’ Den προβλήθηκε πριν μερικές μέρες μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του ANT1. Σύμφωνα με τα νούμερα τηλεθέασης που κυκλοφόρησαν, το τηλεοπτικό show σημείωσε 13,2% εκείνο το βράδυ καταφέρνοντας να ανέβει στις πρώτες θέσεις της prime time ζώνης της ελληνικής τηλεόρασης.

Με αυτό το δέκατο επεισόδιο, λοιπόν, κλείνει ο πρώτος κύκλος του Dragons’ Den, από τον οποίο έχουμε να κρατήσουμε πολλά.

Υπήρχαν μερικές εξαιρετικές επενδύσεις που συγκέντρωσαν αρκετά χρήματα από τους τέσσερις κριτές-επενδυτές, ενώ υπήρχαν κι άλλες που δεν καταλάβαμε ποτέ τον λόγο για τον οποίο δήλωσαν συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή.

Ας δούμε πέντε από αυτές

Το μαγικό μπρίκι και το profit

Όλα ξεκινούν και όλα φυσικά καταλήγουν στο πολυτελές μπρίκι. Την πατέντα που έφερε μπροστά στους κριτές ο Νίκος Παργινός, ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Η παρουσίασή του, όμως, αλλά και η υψηλή του τιμή (το μεγαλύτερο από αυτά κοστίζει 190 ευρώ) δεν έπεισε κανέναν και έτσι έφυγε χωρίς να λάβει κάποια χρηματική επένδυση. Ο ίδιος, όμως, δε φάνηκε πως πήρε με καλό μάτι την απόρριψη δηλώνοντας:

«Όταν έχεις να κάνεις με τενεκέδες. Δεν μπορούν να καταλάβουν την ποιότητα ενός προϊόντος άρα πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Έκανα, δεν έκανα τη συμφωνία, δε δίνω δεκάρα! Θα το προχωρήσω γιατί το πιστεύω και κάποια μέρα θα καταλάβουν τι λέω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

6 εκ. ευρώ για σκόνες καθαρίσματος

Πηγαίνουμε μερικά επεισόδια μπροστά για να συναντήσουμε τον κ. Γιάννη, έναν Πατρινό επιχειρηματία που δεν ήθελε απλά να πουλήσει ένα μερίδιο της επιχείρησής του αλλά το 100% της εταιρίας του. Το προϊόν που έφερε μπροστά στους κριτές ήταν ένα καθαριστικό ρούχων.

Το ποσό που τους ζήτησε ξεπέρασε κάθε προσδοκία: 6 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ήταν λογικό, οι επενδυτές έκαναν αμέσως πίσω, ευχαριστώντας, ωστόσο, τον επιχειρηματία για όλο τον κόπο που έκανε προκειμένου να παρουσιάσει την πατέντα του.

H συσκευή τσέπης ανίχνευσης νοθείας ποτών

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το ζήτημα των νοθευμένων ποτών και των ισχυρών παρενεργειών που μπορούν να επιφέρουν στον άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό. Για αυτό και δε χωράει πλάκα όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα είναι κάπως δύσχρηστος.

Ο χημικός μηχανικός Ραφαήλ Κουρμουλάκης βρέθηκε απέναντι στους dragons, παρουσιάζοντας την ιδέα που έχει για τη δημιουργία ενός αντιδραστήρα τσέπης ο οποίος θα δείχνει εάν το ποτό είναι νοθευμένο ή όχι. «Ζητάω ένα κεφάλαιο των 150.000 ευρώ με αντάλλαγμα το 10% των μετοχών της εταιρείας με σκοπό την ίδρυση εταιρείας η οποία θα κατασκευάσει το πρωτότυπο μιας και προς ώρας δεν υπάρχει» τους είπε. Οι κριτές αρνήθηκαν να συμφωνήσουν μαζί του, τονίζοντας πώς η ιδέα του είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο.

Η μόνη που μπήκε σε διαπραγμάτευση ήταν η Μαρία Χατζηστεφανή που πρότεινε να δώσει 150.000 ευρώ με αντάλλαγμα, όμως το 50% της εταιρείας. «Δε θέλω όμως να χάσω τον έλεγχο. 49% και πάμε μέχρι το πρωτότυπο»  απάντησε ο διαγωνιζόμενος του Dragons’ Den. «Αποσύρω την πρόταση μου και είμαι εκτός. Καλή επιτυχία» απάντησε η επενδυτής, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στον διαγωνιζόμενο.

Ο άνθρωπος «ψάρι»

Η ανθρωπότητα βιώνει ακόμη τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού που χτύπησε πριν από τρία χρόνια τον πλανήτη. Ένας επιχειρηματίας, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει μια πρωτότυπη μάσκα που μπορεί να προστατέψει τον άνθρωπο από πιθανές μελλοντικές πανδημίες. Το προϊόν, όμως, το οποίο δεν έχει καταφέρει να πουλήσει ακόμη μέχρι σήμερα, δεν έπεισε τους επενδυτές.

Ένας από αυτούς, μάλιστα, σηκώθηκε από τη θέση του και θέλησε να φορέσει τη συγκεκριμένη μάσκα για να δει πώς είναι και πρακτικά. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. «Δεν είναι ψυχολογικό, ο αέρας μύριζε περίεργα. Μπορεί να είναι άνθρωπος-ψάρι ο Σωτήρης, δεν ξέρω» υποστήριξε ο Λέων Γιοχάη.

Το λαμπατέρ αξίας 300.000 ευρώ

Τον περασμένο Φεβρουάριο εμφανίστηκε μπροστά στους επενδυτές, ένας επιχειρηματίας που σκοπός του ήταν να πουλήσει ένα λαμπατέρ-πολυεργαλείο που ανάβει με κουμπιά από το κινητό, έχει φίλτρο άνθρακα για να καθαρίζει την ατμόσφαιρα ενώ κάνει τηλεμεταφορά αρώματος παντού στον κόσμο. Αφού τελείωσε την παρουσίαση του, ζήτησε από τους dragons το ποσό των 300.000 ευρώ.

Όταν αντιλήφθηκε και ο ίδιος ότι δε θα υπάρχει συμφωνία, ο εφευρέτης παρομοίασε τον εαυτό του με τον Steve Jobs λέγοντας: «Όταν εκείνος σχεδίαζε αυτό το καινοτόμο προϊόν στη Nokia, κάποιοι γελούσαν» σημείωσε. Όταν μίλησε με τον Σάκη Τανιμανίδη υποστήριξε ότι το προϊόν είναι πολλά έτη μπροστά.