© AP / Aaron Favila
ΚΟΣΜΟΣ

Στις Φιλιππίνες, το άγχος για τα μικρά ψάρια γιγαντώνεται

Σε μια χώρα με χιλιάδες νησιά, θα ήταν αδύνατο να μην εξαρτώνται οι ντόπιοι από τη θάλασσα. Αλλά με την υπεραλίευση και το ανεξέλεγκτο εμπόριο, όλο και μειώνονται τα αποθέματα σαρδέλας μέσα στο νερό, απειλώντας τη διατροφή και την οικονομία εκατομμύρια ψαράδων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP / AARON FAVILA

Έφτασε σε τέτοια επίπεδα ο αποδεκατισμός των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στις Φιλιππίνες, που η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας χρειάστηκε να βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, με το βλέμμα στο 2025: Το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Σαρδέλας (NSMP), που τρέχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει την ενίσχυση της βιώσιμης αλιείας, όπως και της επάρκειας των ιχθυαποθεμάτων με επιστημονικούς δείκτες.

Εντούτοις, τα στοιχεία παραμένουν απογοητευτικά, αν όχι επικίνδυνα:

Τα επίπεδα της αλιευτικής παραγωγής κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Στατιστικής Αρχής Φιλιππίνων, κατέγραψαν 0,2% μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, πράγμα που θα έμοιαζε αμελητέο, εάν αυτή η πτωτική τάση δεν παρατηρούταν για πάνω από 15 συναπτά έτη, έχοντας πλέον τη γιγάντια διαφορά των 100+ μετρικών τόνων ανά σεζόν στα δίχτυα των ψαράδων. Το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τα μικρά ψάρια και ειδικά τις σαρδέλες.

Τα μικρά τετράγωνα δεν είναι σπιτάκια, αλλά πάγκοι γεμάτοι ψάρια που μόλις αλιεύτηκαν και απλώθηκαν για να στεγνώσουν. © AP / Aaron Favila
Ψαράδες ετοιμάζουν τη βάρκα τους για να πλεύσουν στα ρηχά, στην πόλη Τανάουαν. © AP / Aaron Favila
Ένας ψαράς ελέγχει την ψαριά που έπιασες προ ολίγου, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική γρι-γρι (ψάρεμα με ημικυκλικό δίχτυ, που τοποθετείται στα περάσματα των κοπαδιών). © AP / Aaron Favila

Όπως στις Μπαχάμες, από την ακατάσχετη υπεραλίευση στερεύουν πλέον τα κοχύλια, όπως στις Σεϋχέλλες εξαφανίζονται οι λευκές σφυρίδες, έτσι το άλλοτε συνηθέστερο και πιο «λαϊκό» αλίευμα στη νησιωτική χώρα με τα χιλιάδες νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό σταδιακά λιγοστεύει.

Και δεν τελειώνει εκεί το πρόβλημα, βέβαια. Οι σαρδέλες είναι ο πρώτος κρίκος που φθίνει στο θαλάσσιο οικοσύστημα της ζώνης, ένας κρίκος που αναπόφευκτα θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους της αλυσίδας, τα μεγαλύτερα ψάρια (τα οποία τρέφονται από τον πληθυσμό τους) όπως και τις αγροτικές, παράκτιες κοινότητες των Φιλιππίνων, όπου παράδοση, οικονομία και διατροφή είναι απόλυτα συνυφασμένα με τα μικρά ψάρια του βυθού.

Ψαράδες περιμένουν το σήμα αν έχουν το ελεύθερο να πλεύσουν στη θάλασσα. © AP / Aaron Favila
Ψαράδες με δοχεία γεμάτα ψάρια καταφθάνουν στην αγορά της Τάκλομπαν για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. © AP / Aaron Favila
Οι έμποροι παρατηρούν τις ψαριές που έφτασαν μπροστά τους, αναζητώντας εκείνα με το πιο ζωντανό χρώμα. © AP / Aaron Favila

«Το πρόβλημα της υπεραλίευσης και του αδειάσματος των αποθεμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους φτωχότερους ανθρώπους της χώρας, πολλοί από τους οποίους βασίζονται για τα προς το ζην στο ψάρεμα», όπως μετέφερε στο γαλλικό πρακτορείο Associated Press ο Ruperto Aleroza, ένας ντόπιος ακτιβιστής που μάχεται κατά της φτώχειας και έχει εμπειρία δεκαετιών στην αλίευση μικρών ψαριών στο πέλαγος.

Όσοι χρησιμοποιούν ήπιες μεθόδους, βλέπουν διαρκώς τις ψαριές τους να μικραίνουν. Σε όλη την επικράτεια, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.6 εκατομμύρια ψαράδες, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων είναι μικρού μεγέθους και βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το άγχος της ψαριάς.

Μερικές από τις λύσεις, θα ήταν να καθοριστούν αυστηρά ζώνες αλιείας και οι επιτρεπόμενες ποσότητες αλιείας ανά έμπορο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα παρακολούθησης των σκαφών. Περίπου το 75% των θαλασσών στις Φιλιππίνες έχει υποστεί υπεραλίευση (ένα φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας, που απαντάται και στη Μεσόγειο) και πλέον επείγει διόρθωση.

Διότι, εκτός των άλλων, οι σαρδέλες για πολλές περιοχές των Φιλιππίνων αποτελούν και τη μοναδική διαθέσιμη πηγή πρωτεΐνης για τους ντόπιους (μια σειρά από παραδοσιακές συνταγές, άλλωστε, πιστώνει τη σχέση του τόπου με αυτό το πελαγίσιο ψάρι), οπότε μαζί με την εξάλειψη της σαρδέλας, κοντοζυγώνει η φτωχοποίηση και τα διατροφικά αδιέξοδα στη μακρινή νησιωτική χώρα.

«Απειλεί την τοπική πηγή τροφής· δεν θα μπορούμε να ταΐσουμε την οικογένειά μας», μετέφερε ο Ruperto Aleroza.

Ντόπιοι συγκεντρώνουν την πενιχρή ψαριά που έπιασαν στα δίχτυα, ενώ αναρωτιούνται πόσο μικρή είναι η αναλογία της σαρδέλας σε σχέση με παλιότερα. © AP / Aaron Favila
Ψαράδες τραβούν τα δίχτυα τους στη στεριά, αγωνιώντας για το αποτέλεσμα. Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν δει συνολικά τον όγκο αλιείας να μειώνεται κατά 100+ μετρικούς τόνους. © AP / Aaron Favila
Τα ψάρια είναι απλωμένα για να στεγνώσουν στην παράκτια έκταση της περιοχής Τανάουαν. © AP / Aaron Favila
Ένας ψαράς στέκεται στην άκρη της αμμουδιάς παρέα με τον σκύλο τους, περιμένοντας τους συναδέλφους του που επιστρέφουν από τα ανοιχτά. © AP / Aaron Favila
Μοιάζουν πολλά τα ψάρια, αλλά σε σχέση με παλιότερα ο όγκος έχει μειωθεί κατακόρυφα, θέτοντας σε κίνδυνο πρώτα και κύρια τη βιωσιμότητα των ψαράδων. © AP / Aaron Favila
Ένα αλιευτικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο κοντά στην ακτή, όσο οι ψαράδες περιμένουν το σήμα για να βγουν στα ανοιχτά. © AP / Aaron Favila