Samsung
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο Samsung Galaxy Z Fold 2, το μέλλον ξεδιπλώνεται μπροστά σου

Ζήσαμε για δύο βδομάδες με το Samsung Galaxy Z Fold 2 και την αναδιπλούμενη οθόνη του. Εδώ καταγράφουμε την εμπειρία μας αυτή.

Είναι πολύ ωραίο να πιάνεις με τα χέρια σου και να περιεργάζεσαι μια συσκευή ή μια τεχνολογία τελείως διαφορετική από όλα εκείνα που έχεις πια συνηθίσει. Kάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ. Όταν αρχίζεις να περιεργάζεσαι το Samsung Galaxy Z Fold 2, βλέπεις έναν νέο κόσμο smartphone να ανοίγεται μπροστά σου. Δεν είναι βέβαια το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone που βγάζει η Samsung. Είναι όμως μάλλον το πρώτο που παρουσιάζει τη νέα τεχνολογία των αναδιπλούμενων κινητών σε όλο της το εύρος. Είναι πράγματι το μέλλον μας τα κινητά με αναδιπλούμενη οθόνη; Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό με βεβαιότητα. Αυτό στο οποίο μπορώ να απαντήσω είναι ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα (ή καλύτερα ελλείψεις) της υπάρχουσας σχέσης μας με τα smartphone.

Σίγουρα το unboxing σε ένα τέτοιο κινητό έχει τη δική του αξία. Όταν πρωτοήλθα σε επαφή με τη συσκευή, άρχισα να την περιεργάζομαι με τον τρόπο που περιεργάζεται ένα παιδί το καινούργιο του παιχνίδι. Προσπαθώντας να καταλάβω ακριβώς τον σχεδιασμο της. Το Samsung Galaxy Z Fold 2 είναι μια συσκεύη που μπορεί να λειτουργήσει, όταν διπλώνεται, ως κινητό. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να λειτουργήσει και ως ένα τάμπλετ, όταν ξεδιπλώνεται. Πάντα μου αρέσει να βλέπω τι οδήγησε στην κατασκευή μιας τόσο ριζοσπαστικής τεχνολογίας. Εν προκειμένω νομίζω θα έβρισκα την απάντηση στο γεγονός ότι τα smartphone εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν πλέον σαν ένας μικρός φορητός υπολογιστής τσέπης. Οι αναδιπλούμενες οθόνες είναι ο τρόπος να συνδυαστεί η ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη οθόνη (ως προς κάποιες λειτουργίες του κινητού) με την ανάγκη να συνεχίσει να χωράει αυτό στην τσέπη σου. Ας το δούμε όμως πιο συγκεκριμένα.

Η οθόνη

Aνοίγωντας το Fold 2 θα δείτε μια εντυπωσιακή συσκεύη. Όταν ξεδιπλώνεται η οθόνη, σκεφτείτε περίπου ότι είναι σαν να έχετε δύο κανονικές οθόνες smartphone σε μια. Σε αυτή την κατάσταση φτάνει τις 7,6 ίντσες. Οπότε κατά βάση εδώ έχουμε μια οθόνη που μοιάζει περισσότερο με tablet παρά με smartphone. Πολύ καλό σε περίπτωση παρακολούθησης βίντεο, ανάγνωσης κειμένου ή ακόμα και σε για να παίξεις κάποιο παιχνίδι. Από την άλλη, μια τέτοια οθόνη θα ήταν παντελώς δύσχρηστη, για να μιλήσεις στο τηλέφωνο ή να χαζέψεις στον δρόμο το Instagram σου. Αυτή είναι εξάλλου και η λογική της αναδίπλωσης. Έτσι, όταν διπλώνεται το κινητό φτάνει στις 6,2″. Γίνεται δηλαδή μια κανονική οθόνη smartphone. Σε όλη αυτή την πολύ βολική εναλλαγή υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Η συσκευή, όταν κλείνει, γίνεται λίγο «περίεργη» στην εμφάνισή της: Τουλάχιστον με βάση όσα έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Έχει δηλαδή κανονικό ύψος και πλάτος αλλά γίνεται αρκετά πιο παχύ.

Από την άλλη, η ποιότητα στην οθόνη που δινουν τα 1768 x 2208 pixels και το Dynamic AMOLED 2X panel είναι εξαιρετική και κατάλληλη για συναρπαστικές αλλά και πρωτόγνωρα ξεκούραστες προβολές μέσα από το κινητό. Ούτως ή άλλως μιλάμε για ένα εξαιρετικό ρυθμό ανανέωσης οθόνης που μπορεί να φτάσει μέχρι μέχρι και τα 120Hz. Το πολύ ενδιαφέρον εδώ είναι ότι υπάρχει έξυπνη οθόνη που προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με το τι κάνεις. ‘Ετσι μπορείς να εξασφαλίσεις πιο ξεκούραστη προβολή αλλά και περισσότερη διάρκεια στην μπαταρία.

Τι γίνεται όμως εκεί μέσα;

Το καλό είναι ότι η Samsung στο Fold 2 ασχολήθηκε πολύ με την αναδιπλούμενη οθόνη και το πώς στη χρήση του κινητού θα εκμεταλλευτείς όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πλεονέκτημα. Δεν ασχολήθηκε όμως μόνο με αυτό. Με τον Snapdragon 865+ της Qualcomm και με τα 12GB της RAM καταλαβαίνεις ότι έχεις έναν πολύ δυνατό συνδυασμό που θα σου επιτρέψει να τρέχεις με μεγάλη άνεση πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα. Ο αποθηκευτικός χώρος ετων 256GB κρίνεται επαρκής αλλά όχι και ατελείωτος. Με δεδομένο τουλάχιστον ότι δεν μπορεί να επεκταθεί.

Από εκεί και πέρα, η συσκευή έχει συνδεσιμότητα 5G και τρέχει με Android 10. Η προσαρμογή μάλιστα των Android σε μια συσκευή με αναδιπλούμενη οθόνη είναι εντυπωσιακή. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για κάτι πρωτοποριακό και τα Android από μόνα τους δεν έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για τις πολλαπλές λειτουργίες του κινητού. Ίσως αυτό να ήταν και το κομμάτι στο οποίο έπεσε η περισσότερη δουλειά από τη Samsung. Και τα πράγματα πήγαν γενικά καλά.

Η αυτονομία των 4500mAh είναι μια χαρά. Ένας αριθμός βέβαια δεν λέει από μόνος του τίποτα. Γενικά, πάντως, δεν θα αντιμετωπίσεις ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμα και αν χρησιμοποιείς το κινητό σου στο full. Η ταχυφόρτιση από την άλλη θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη από τα 25W  που προσφέρει ο φορτιστής. Ένα στοιχείο στο οποίο επίσης πρέπει να αναφερθούμε εδώ είναι τα δύο πανίσχυρα ηχεία που βρίσκονται στη συσκευή και προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα ήχου. Ομολογώ από τις καλύτερες που έχω δει σε κινητό.

Η κάμερα

Εδώ είναι μάλλον το μόνο κομμάτι στο οποίο θα βρεις την αχίλλειο πτέρνα του Fold 2. Στο πίσω μέρος έχουμε τριπλή κάμερα με αισθητήρες 12+12+12 Μegapixels. Ταυτόχρονα έχουμε 123 μοίρες εύρους αλλά υπάρχει και η δυνατότητα λήψη βίντεο 4Κ. Γενικά θα έλεγα  ότι στη λήψη βίντεο τα πράγματα είναι γενικά  καλύτερα σε σχέση με τη λήψη φωτογραφιών. Οι selfie κάμερες είναι δύο και η καθεμιά έχει αισθητήρες των 10 Megapixels.

Μην παρεξηγηθούμε. Η πενταπλή κάμερα που έχει ενσωματωθεί στη συσκευή είναι πολύ καλή. Δεν υστερεί ουσιαστικά. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση ότι θα σε εντυπωσιάσει. Ιδανικά αν τη συγκρίνεις με κάμερες σαν και του Samsung Galaxy Note 20 που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Πρέπει πάντως να συνυπολογίζουμε ότι σε τέτοιες κατηγορίες κάθε κινητό στοχεύει κάπου. Εδώ, λοιπόν, ίσως και τα πράγματα να μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Πάντως ένα χαρακτηριστικό του πόσο αυτό το κινητό εκμεταλλεύεται την αναδιπλούμενη οθόνη είναι το εξής: Όταν τραβάς φωτογραφία με την κύρια κάμερα και τη συσκευή ξεδιπλωμένη, ο φωτογραφιζόμενος μπορεί να δει στην «εξωτερική» οθόνη τη λήψη και να κάνει παρατηρήσεις επ’αυτής. Πραγματικά βολικό αν έχεις instagram.

Τελικά συμπέρασμα

Μιλάμε για ένα κινητό που απευθύνεται σε συγκεκριμένα κοινά λόγω της πολύ υψηλής τιμής του. Απευθύνεται δηλαδή σε ένα συνειδητοποιημένο κοινό που ούτως ή άλλως θα έδινε αυτά τα λεφτά για ένα smartphone. Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτό το κοινό και είχατε στο μυαλό σας να αγοράσετε ένα foldable κινητό, σίγουρα εδώ θα βρείτε την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή της αγοράς. Το Samsung Galaxy Z Fold 2 είναι εντυπωσιακά καλύτερο από τον προκάτοχο του και είναι ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικό κινητό. Παραμένει ως πολύ νέα τεχνολογία στον ορίζοντα της πολυτέλειας. Αν είστε, λοιπόν, ο άνθρωπος που αναζητάει αυτού του τύπου την πολυτέλεια αλλά και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ναι, θα πρότεινα χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό αυτό το κινητό.