24 Media
FITNESS

Στο spinning θα κάψεις άπειρο λίπος και όλη σου την αρνητική ενέργεια

Η προπόνηση με ποδήλατο είναι το απόλυτο λιώσιμο και το πιο δυνατό αντικαταθλιπτικό.

Το indoor cycling, γνωστό και ως spinning, είναι στην εποχή μας ένα από τα δημοφιλέστερα ομαδικά προγράμματα στα γυμναστήρια. Στις ΗΠΑ οι προπονητές το εμπιστεύονται από το 1995, αλλά εδώ και κάποια χρόνια έχει αποκτήσει και στην Ελλάδα φανατικό κοινό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία events και χώρων εξειδικευμένων στο ποδήλατο.

Για να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν τη δραστηριότητα, επισκέφτηκα τους ειδικούς στο Beyond Cycling and Training workout studio, στη Γλυφάδα. Εκεί συνάντησα έναν από τους καλύτερους Indoor Cycling Master Instructors, τον Ευάγγελο Κασταμούλα, ο οποίος μου ανέλυσε τη φιλοσοφία και τα οφέλη της προπόνησης με ποδήλατο.

24 Media

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ένας λόγος που το spinning έχει τόση απήχηση είναι ο μεγάλος αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται κατά της διάρκεια ενός μαθήματος – υπό συνθήκες, μπορεί να μιλάμε ακόμα και για 1000 θερμίδες. Ένα μεγάλο ποσοστό ασκούμενων έρχεται και για τα ψυχολογικά οφέλη, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το ότι είναι μια ομαδική δραστηριότητα. Πολλοί βλέπουν την ομάδα τους ως παρέα.

Το Indoor Cycling είναι το πρόγραμμα που λειτουργεί ως φάρμακο κατά της κατάθλιψης και του στρες. Η αύξηση της έκκρισης ορμονών όπως οι ενδορφίνες (ορμόνες ευτυχίας) μετά τα 30-40 λεπτά, φτάνει ως το 300-500%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μουσική που ακούγεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης αρκούν για να νιώσεις ανανεωμένος, σχεδόν μεταμορφωμένος στο τέλος κάθε μήνα.

24 Media

Το ποδήλατο είναι μια γυμναστική για όλους. Δεν έχει σημασία αν είσαι παιδί ή ηλικιωμένος, αδύνατος ή υπέρβαρος, επαγγελματίας αθλητής ή ερασιτέχνης ασκούμενος. Πολλές φορές υπάρχουν συμμετέχοντες που έρχονται μετά από οδηγία γιατρού ή για αθλητική αποκατάσταση, αφού το ποδήλατο έχει τη λιγότερη επιβάρυνση αν γίνεται σωστά και κατευθυνόμενα.

Η γυμναστική πρέπει να είναι τρόπος ζωής και όχι τακτική αδυνατίσματος ή μια τάση της εποχής.

Πληρωνόμαστε για να κάνουμε τη ζωή των ασκούμενων μας ποδήλατο. Ο ιδανικός instructor είναι ένα κράμα διαφορετικών χαρακτηριστικών προπονητή, DJ αλλά και life coach, ο οποίος αποσκοπεί πάντα στο να φεύγεις από την προπόνηση ευτυχισμένος , επιτυχημένος και υγιής.

Το μάθημα

Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα θεματικά και τα προπονητικά. Και στις δύο περιπτώσεις η δομή είναι παρόμοια. Το πρόγραμμα ξεκινάει με 5-10 λεπτά ζέσταμα, ακολουθεί το βασικό μέρος και στο τέλος αποκατάσταση και διατάσεις για άλλα 5-10 λεπτά. Η συνολική διάρκεια είναι 45-55 λεπτά.

Η διαφορά ενός θεματικού κι ενός προπονητικού μαθήματος εντοπίζεται στο βασικό τους μέρος. Το θεματικό (μπορεί να είναι ’80s, Rock, The Greeks, A Rainy day κτλ) είναι κυρίως διαλειμματικό, με ανηφόρες και κατηφόρες να εναλλάσσονται.

Το προπονητικό από την άλλη, έχει συγκεκριμένους στόχους όπως δύναμη, ταχυδύναμη, Υψηλή Διαλειμματική (HIIT), Tabata, και κολουθεί επιστημονικά και προπονητικά

πρωτόκολλα ντυμένα με σωστή μουσική.

Η μουσική είναι σημαντική, γιατί δημιουργεί το περιβάλλον, δίνει ρυθμό και κάποιες φορές σε ταξιδεύει στο παρελθόν και σε ξεχωριστές στιγμές της ζωής σου.

Κάπως έτσι, το Indoor Cycling καταφέρνει να είναι ένα φάρμακο για την ψυχή αλλά κι ένα εργαλείο προπονητικής εξέλιξης, καθώς έχει προπονητική περιοδικότητα ανάλογη με την εποχή. Στο spinning θα δεις πολλά πρόσωπα – διαφορετικούς ανθρώπους, καθένας εκ των οποίων έχει τον δικό του στόχο. Αυτό που τους ενώνει όλους είναι το κοινό αποτέλεσμα: το χαμόγελο στο πρόσωπό τους στο τέλος κάθε προγράμματος.

24 Media

> Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Beyond Cycling and Training workout studio, City Plaza Level -1, Βουλιαγμένης 85 και Ανθέων Γλυφάδα, τηλ. 2109650046.

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.