Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
LIFE

Τα δύο πράγματα που σκοτώνουν τη συγκέντρωσή σου

Πρόκειται για απόλυτα διαδεδομένες συνήθειες της πρωινής ρουτίνας, οι οποίες επιφέρουν άγχος, σπαταλούν ενέργεια και τελικά μειώνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης του οργανισμού.

Όχι, η συγκέντρωση δεν είναι ένα θείο δώρο που έρχεται ουρανοκατέβατα, όταν εκείνο επιθυμεί.

Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς από παράγοντες, πολλούς από τους οποίους ίσως ήδη γνωρίζεις: καλή και ισορροπημένη διατροφή, αρκετό ύπνο, έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο εργασίας, και μακριά από τους γνωστούς περισπασμούς που ακούνε στο όνομα social media.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τον William Treseder από το Harvard Business Review, υπάρχουν μερικές συνήθειες υπεράνω πάσης υποψίας που τελικά μειώνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης του οργανισμού, όταν φτάνει η κρίσιμη ώρα.

Πρόκειται για δύο πράγματα που είναι απόλυτα συνηθισμένα και ανήκουν στην πρωινή ρουτίνα.

Βυθίζεσαι στο κινητό μόλις ξυπνάς

κοιμόμαστε 8 ώρες ύπνος © Photo12/AFP

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει ανάγει τα κινητά τηλέφωνα σε απόλυτα απαραίτητα εργαλεία για την καθημερινότητά μας, μέχρι και την ταυτότητά μας – άμα σου φαίνεται υπερβολική αυτή η φράση, δοκίμασε να αποχωριστείς όχι για μια μέρα, αλλά για μερικές ώρες το smartphone. Η οθόνη έχει ταυτιστεί πλέον με την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία, τη χαλάρωση και πόσα ακόμη κομμάτια της ζωής μας, έτσι που πρώτη αυθόρμητη κίνηση κάθε πρωί, με το που ανοίγουμε τα μάτια μας, είναι να τσεκάρουμε τις ειδοποιήσεις στο κινητό.

Λάθος. Με αυτό τον τρόπο ρίχνουμε τον εαυτό μας χωρίς καμιάν ανάσα στον καταιγισμό των πληροφοριών και των ερεθισμάτων, που ορίζουν τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, επιφορτίζοντας τον οργανισμό μας με μια γενναία δόση άγχους, που τελικά θα δυσκολέψει τα επίπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αντ’ αυτού, όπως έχει επισημάνει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια και συγγραφέας Emma Seppala, συγκεντρώσου στην αναπνοή σου για τα πρώτα 20-30 λεπτά της ημέρας: «Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος να εκπαιδεύσετε το νευρικό σας σύστημα να ηρεμεί παρά το άγχος της καθημερινότητας. Όταν είσαι ήρεμος, διατηρείς σε αυξημένα επίπεδα τη συναισθηματική νοημοσύνη και παίρνεις καλύτερες αποφάσεις».

Ο ανολοκλήρωτος σχεδιασμός

Πώς δε θα χάνεις πολύτιμο χρόνο κάθε πρωί © ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Δεν προκύπτει αυθαίρετα η ρήση ότι οι πρωινές ώρες είναι περισσότερο παραγωγικές για τον ανθρώπινο οργανισμό: όλα βασίζονται στον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει το σώμα μας και το φως του ήλιου που μας παρακινεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά να λάβουμε πρωτοβουλίες, να είμαστε αποτελεσματικοί, να δράσουμε.

Μη σπαταλάς λοιπόν αυτές τις πολύτιμες ενεργειακά ώρες για να οργανώσεις τη δράση και τους στόχους σου, είτε αυτό αφορά goal lists σε προσωπικό επίπεδο, είτε meetings σε επαγγελματικό επίπεδο μαζί με συναδέλφους.

Ειδικά για το τελευταίο, έρευνες που επικαλείται ο κειμενογράφος του Harvard Business Review δείχνουν πως σε εταιρικά περιβάλλοντα σπαταλάται κάπου μεταξύ 35-55% των πρωινού χρόνου σε meetings, χωρίς να αποφέρει αυτό τελικά καρπούς, αφού οι εργαζόμενοι έχουν σπαταλήσει ενέργεια στην οργάνωση αντί για τη δράση.