© Cederic Vandenberghe / Unsplash
LIFE

Τι να κάνεις το πρωί για να έχεις μία καλή μέρα

5 πρωινές συνήθειες που πρέπει να βάλεις στη ζωή σου.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αφού τα πρωινά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθεί η υπόλοιπη ημέρα. Οι πρωινές συνήθειες δίνουν τον ρυθμό για το τι θα ακολουθήσει. Έχεις ένα καλό πρωινό; Θα έχεις και μία καλή μέρα, κάτι που θα οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή.

Εκείνες οι ώρες της ημέρας που θα σου δώσουν τα εφόδια για ό,τι ακολουθεί στη συνέχεια, είναι αναμφισβήτητα οι πρωινές ώρες. Όταν, λοιπόν, υιοθετείς υγιεινές ρουτίνες το πρωί, ενισχύεις την ψυχολογική σου υγεία και βελτιώνεις τον τρόπο ζωής σου. Κι αυτό μόνο θετικά αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει.

Ακολουθούν 5 συνήθειες που μπορείς να συμπεριλάβεις στην πρωινή σου ρουτίνα για να προετοιμαστείς για μία επιτυχημένη μέρα.

Κινήσου

Το να κινείσαι είναι μία από τις καλύτερες πρωινές συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις, όσον αφορά την υγεία σου. Κι έχει επίσης τόσα πολλά οφέλη για το μυαλό και την παραγωγικότητά σου. Η πρωινή κίνηση δε χρειάζεται να είναι μεγάλη ούτε επίπονη. Μόλις λίγα λεπτά  αρκούν για να αποκομίσεις οφέλη, όπως η επαναφορά του κιρκάδιου ρυθμού και η απόκτηση ενέργειας.

 • Επαναφορά κιρκάδιου ρυθμού

Η κίνηση είναι μια από τις πιο ισχυρές ενδείξεις για τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Η πρωινή άσκηση δείχνει στον οργανισμό ότι είναι ώρα να ξυπνήσει, επαναφέροντας έτσι το εσωτερικό σου ρολόι και βελτιστοποιώντας όλες τις λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνο. 

Η βελτιστοποίηση του κιρκάδιου ρυθμού είναι σημαντική για κάθε πτυχή της υγείας σου. Όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αλλά υποστηρίζει επίσης τον μεταβολισμό, τη ρύθμιση των ορμονών, την έκφραση των γονιδίων και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 • Βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας

Η κίνηση μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Απελευθερώνει κορτιζόλη και ενδορφίνες κι αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς περισσότερο σε εγρήγορση, γεμάτος ενέργεια και έτοιμος να εστιάσεις σε κάτι. Η πρωινή άσκηση αυξάνει τις γνωστικές ικανότητες τόσο αποτελεσματικά όσο ένα φλιτζάνι καφέ.

 • Μία μικρή νίκη

Η πρωινή κίνηση σού  δίνει μια προσωπική ιεροτελεστία επιτυχίας για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Το να ξυπνάς και να ολοκληρώνεις κάτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για μια παραγωγική μέρα και είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις αυτή την παραγωγικότητα όλη την ημέρα.

Όρισε μία πρόθεση

© Karan Varshnei / Unsplash

Το να ορίσεις μια πρόθεση το πρωί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθορίσεις την κατεύθυνση για την ημέρα. Μια πρόθεση λειτουργεί ως οδηγός – σε οδηγεί προς την ιδανική ζωή σου. Όταν ξυπνάς, πάρε ένα ημερολόγιο, ένα κομμάτι χαρτί ή χρησιμοποίησε την εφαρμογή σημειώσεων στο τηλέφωνό σου και σκέψου σε τι θα επικεντρωθείς για την ημέρα. Πώς θέλεις να ζήσεις αυτή την ημέρα για να τη θεωρήσεις πετυχημένη, κοιτώντας πίσω;

Σκέψου τις παρακάτω ερωτήσεις και χρησιμοποίησε αυτές που σου αρέσουν:

 • Πώς θέλω να περάσω την ημέρα;
 • Πώς θα ζήσω αυτή τη μέρα;
 • Γιατί ζω αυτή τη μέρα;
 • Ποια είναι η πρόθεσή μου να είμαι εδώ σήμερα;

Τώρα, σκέψου το νόημα πίσω από την απάντησή σου:

 • Γιατί θέλω να περάσω την ημέρα έτσι;
 • Ποια είναι η σημασία αυτού του έργου/στόχου;
 • Ποιος είναι ο τελικός στόχος που προσπαθώ να επιτύχω;

Για παράδειγμα, η πρόθεσή σου μπορεί να είναι να παρατηρήσεις τα μικρά πράγματα σήμερα, ώστε να γίνεις πιο παρατηρητικός. Ή ίσως η πρόθεσή σου είναι να κάνεις 250 βήματα κάθε ώρα, ώστε να μπορείς να ζήσεις όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Οι προθέσεις είναι ευέλικτες και άκρως προσωπικές, αλλά η εστίαση σε αυτές είναι πολύ ισχυρή.

Μια πρόθεση:

 • Θα δώσει νόημα σε ό,τι κάνεις, ώστε να μπορέσεις να ζήσεις μια πιο ουσιαστική ζωή.
 • Θα σε ευθυγραμμίσει με τον σκοπό σου.
 • Θα σου παρέχει σαφήνεια.
 • Θα σε διευκολύνει να αναπτύξεις τα θέλω σου.

Ανάπνεε για δύο λεπτά

Δεν χρειαζόμαστε μια επίσημη πρακτική διαλογισμού για να αποκομίσουμε τα οφέλη του να προσέχουμε την αναπνοή μας. Αφιέρωσε απλώς ένα ή δύο λεπτά το πρωί για να εστιάσεις στην αναπνοή σου. Μόλις ξυπνήσεις, ξάπλωσε ακίνητος ανάσκελα και ανάπνεε. 

Κάνε τουλάχιστον τρεις κύκλους αναπνοής. Δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι την αναπνοή σου, το σώμα σου και πού βρίσκονται οι σκέψεις σου. Μην χαρακτηρίζεις τίποτα ως καλό ή κακό, μην κολλάς σε τίποτα. Απλώς παρατήρησέ το κι άφησέ το να φύγει.

Αυτή η συνήθεια, ανάμεσα σε όλες τις άλλες πρωινές συνήθειες, θα διασφαλίζει ότι ξεκινάς την ημέρα σου με ηρεμία και επίγνωση και δεν τρέχεις απλώς από το κρεβάτι σου στη δουλειά.

Κράτα ημερολόγιο

Αυτό που κάνει το ημερολόγιο τόσο ισχυρό είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με τρόπο που λειτουργεί για εσένα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στυλό και χαρτί ή το τηλέφωνό σου. Μπορείς να γράψεις γι’ αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων ή απλώς να προγραμματίσεις την ημέρα σου.

Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιείς, ό,τι κι αν γράφεις, το να κρατάς ημερολόγιο το πρωί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είσαι παρών. Αυτή η πρακτική βοηθά στο να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου και να οργανωθείς πριν από το χάος της ημέρας.

Διάβαζε

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αφού τα πρωινά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθεί η υπόλοιπη ημέρα. Οι πρωινές συνήθειες δίνουν τον ρυθμό για το τι θα ακολουθήσει. Έχεις ένα καλό πρωινό; Θα έχεις και μία καλή μέρα, κάτι που θα οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή. © Toa Heftiba / Unsplash

Πόσο συχνά διαβάζεις; Το ιδανικό είναι να διαβάζεις κάθε μέρα ακόμα κι αν είναι μόνο μία σελίδα. Η ανάγνωση μπορεί να είναι το πιο προσιτό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αναπτύξουμε τις νοητικές μας ικανότητες και να βελτιωθούμε σε προσωπικό επίπεδο.

Μπορούμε να μάθουμε από οποιονδήποτε στον κόσμο, είτε ζει είτε όχι. Μπορούμε να μάθουμε από εκείνους που έχουν ήδη πετύχει αυτό που θέλουμε να πετύχουμε εμείς. Να μάθουμε από τις επιτυχίες και τα λάθη των άλλων.

Το να είσαι αιώνιος μαθητής είναι το κλειδί για να προχωρήσεις.

Αν δεν μαθαίνεις συνεχώς, πώς θα αναπτυχθείς; Κάνε το διάβασμα προτεραιότητα στην ημέρα σου. Αφιέρωσε 15 λεπτά το πρωί διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κατέβασε ένα audio book για τις μετακινήσεις σου.