© Anadolu Agency / Contributor / Ideal Image / Getty Image
ΠΟΛΕΜΟΣ

Τα 3 πιο πιθανά σενάρια για τον θάνατο του Yevgeny Prigozhin

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης, Wagner, έχασε τη ζωή του όταν το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επενέβαινε συνετρίβη σε περιοχή βόρεια της Μόσχας. Όπως είναι φυσικό, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως πρόκειται για ατύχημα.

Μάθαμε το όνομά του όταν στις αρχές του καλοκαιριού, η παραστρατιωτική μισθοφορική ομάδα της όποιας ήταν αρχηγός ξεκίνησε ανταρσία απέναντι στον Vladimir Putin. Χτες, έγινε γνωστό πως ο Yevgeny Prigozhin έχασε τελικά τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αν και δεν ήταν από την αρχή σίγουρο αν ο ολιγάρχης επενέβαινε όντως στο ιδιωτικό αεροπλάνο, παρόλο που το όνομά του βρισκόταν στο σχέδιο πτήσης, το ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης επιβεβαίωσαν σχετικά γρήγορα τον θάνατό του, αλλά και των υπόλοιπων οχτώ που πετούσαν μαζί του. Όπως είναι φυσικό, ο θάνατος αυτός δε θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά γράμματα των παγκόσμιων Media, καθώς πρόκειται για έναν από τους λίγους ανθρώπους που είχε αμφισβητήσει την παντοκρατορία του Vladimir Putin, έστω και για λίγο, καθώς η ανταρσία του είχε λήξει τόσο απρόσμενα όσο είχε ξεκινήσει.

Μέσα φιλικά προσκείμενα στον Yevgeny Prigozhin και την παραστρατιωτική του οργάνωση έκαναν αμέσως λόγο για δάκτυλο της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ευθέως για την πτώση του αεροσκάφους, με το αντίστοιχο υπουργείο να μην απαντά στις κατηγορίες.

Από χτες το απόγευμα που κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του ανθρώπου που ξεκίνησε ως πωλητής χοτ ντογκ στην Αγ. Πετρούπολη και μέσα σε 20 χρόνια βρέθηκε να είναι δεξί χέρι του Putin και μετά ορκισμένος εχθρός του, πολλά είναι τα σενάρια που αμφισβητούν το γεγονός πως επρόκειτο για ένα απλό δυστύχημα.

Σενάριο 1: Ο Putin διέταξε τον θάνατο του Prigozhin

Ο Vladimir Putin δεν είναι ένας ηγέτης που φημίζεται για την ικανότητά του να συγχωρεί και ο Yevgeny Prigozhin απείλησε μέχρι και να βάλει τα στρατεύματά του να παρελάσουν μέσα στη Μόσχα, σε μια κίνηση άμεσης αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Ρώσου προέδρου. «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως ο Putin θα επιχειρούσε να πάρει εκδίκηση για την ανταρσία της Wagner», δήλωσε στο businessinsider.com ο Robert English, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με ειδίκευση στη Ρωσία, τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη. «Και για να είμαι ακριβής, εμείς που ασχολούμαστε με τον Putin και τις κινήσεις του, περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο και τελικά συνέβη».

Στο διάστημα μετά την ανταρσία, πολλοί ήταν εκείνοι οι διεθνείς αξιωματούχοι, αλλά και ακαδημαϊκοί που είχαν προβλέψει τον επικείμενο θάνατο του Prigozhin. Μάλιστα, ο διευθυντής της CIA είχε δηλώσει πως ο χρόνος του αρχηγού της Wagner είναι δανεικός. «Ο Putin είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται καλύτερα κρύο», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέδριο στο Άσπεν των ΗΠΑ. «Με την εμπειρία που έχω, μπορώ να πω πως θα με εξέπληττε αν ο Prigozhin βγει αλώβητος από όλο αυτό».

Λίγο μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Prigozhin, κυκλοφόρησε και πάλι στο διαδίκτυο παλαιότερη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου, στην οποία έλεγε χαρακτηριστικά πως, «Δεν μπορούν όλα να συγχωρεθούν. Ειδικά η προδοσία».

Σενάριο 2: Κάποιος άλλος διέταξε την πτώση του αεροσκάφους

Μέχρι και την ανταρσία, Putin και Prigozhin συνεργάζονταν πολύ στενά και πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως η ανταρσία δεν είχε στόχο των Ρώσο πρόεδρο, αλλά τους αρχηγούς του στρατού, με τις κινήσεις των οποίων διαφωνούσε, ο εκλιπών ολιγάρχης.

Σύμφωνα με τον Simon Miles, ιστορικό με ειδίκευση στη Σοβιετική Ένωση, δε θα ήταν απίθανο την πτώση να την έχουν διατάξει αξιωματικοί του ρώσικου στρατού. «Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα πολύ δύσκολο να δώσουμε σαφείς εξηγήσεις, χωρίς να έχουμε στοιχεία για το τι ήταν αυτό που έκανε το αεροσκάφος να πέσει». Σύμφωνα με τον ιστορικό, στους δύο μήνες που ακολούθησαν της ανταρσίας, ο Prigozhin φαινόταν να κυκλοφορεί ανενόχλητος και χωρίς να έχει υποστεί συνέπειες για τις πράξεις του.

Αυτό το γεγονός είναι πολύ πιθανό να μην άρεσε σε κάποιους από τους αξιωματικούς του ρώσικου στρατού. «Ίσως αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Σενάριο 3: Ο Prigozhin δεν είναι νεκρός

Μπορεί να μοιάζει με θεωρία συνωμοσίας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το γεγονός ο Prigozhin να μην έχει πεθάνει, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας την αγάπη που έχει η Wagner στις μεταμφιέσεις και τους σωσίες. Φυσικά, δε βοηθά και το γεγονός πως τα ρωσικά Mέσα Eνημέρωσης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν έμπιστα και αμερόληπτα.

Ο Matthew Schmidt, καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του New Haven, σχολίασε πως, «θα ήταν φρόνιμο να είμαστε σκεπτικοί, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας το πως λειτουργεί η πολιτική στη Ρωσία». Μάλιστα, αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε δηλώσει τον Ιούλιο στους New York Times, πως είναι γνωστό ότι ο Prigozhin αρέσκεται στις μεταμφιέσεις.