© Rodnae / Pexels
CRYPTO

Τα κρυπτονομίσματα έχασαν σχεδόν 50% της αξίας τους. Είναι η αρχή του τέλους;

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε μέσα σε μερικούς μήνες 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η ραγδαία πτώση και τι σημαίνει για το μέλλον τους;

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ραγδαία πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι πως από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα, έχει χαθεί ένα ποσό της τάξης του 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Bitcoin και το Ethereum, τους δύο κορυφαίους παίκτες της αγοράς, να υποχωρούν κατά 47% και 48% από το ανώτατο όριό τους αμφότερα.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Το κρυπτονόμισμα Luna, το οποίο αποτιμήθηκε σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έξι εβδομάδες, κατέρρευσε εντελώς μέσα σε μόλις λίγες μέρες και τώρα είναι ουσιαστικά άχρηστο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά: τι συνέβη με τα κρυπτονομίσματα, γιατί έχουν χάσει τόσο απότομα την αξία τους και τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές;

Γιατί χάνουν την αξία τους τα κρυπτονομίσματα

© David / Pexels

Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται η ραγδαία αυτή πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων είναι διάφοροι. Αρκετοί αναλυτές του χώρου θεωρούν πως ευθύνεται ο πληθωρισμός και τα επιτόκια που συνεχώς αυξάνονται στη μετά-Covid εποχή.

Η λύση στο μυστήριο, όμως, βρίσκεται άλλου: Η πίστη των ανθρώπων στα κρυπτονομίσματα έχει κλονιστεί. Κι αυτά είναι καταστροφικά νέα για τα cpyptos, καθώς ουσιαστικά αποτελούν μία δομή η οποία δεν στηρίζεται στις παραδοσιακές σχέσεις ανταλλαγής χρημάτων και κατοχής περιουσίας. Aντίθετα, εδράζεται αποκλειστικά και μόνο στην πίστη των κατόχων τους για το ότι η αξία τους θα αυξάνεται διαρκώς στο μέλλον.

Τα κρυπτονομίσματα διαφέρουν αρκετά από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει κάποιος στην κατοχή του όπως οι εκτάσεις γης, οι καταθέσεις ή ακίνητα.

Όταν ένας επενδυτής σκέφτεται να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο, ενδιαφέρεται, τουλάχιστον θεωρητικά, για την εγγενή του αξία. Εάν πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις, για παράδειγμα, θέλει να ξέρει πόσα χρήματα θα πάρει πίσω από τις καλλιέργειες που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αυτή.

Εάν, πάλι, πρόκειται να αγοράσει μια πολυκατοικία, θέλει να γνωρίζει τι εισόδημα θα έχει από τα ενοίκια σε βάθος δεκαετίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για εκτιμήσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν στο μέλλον προκύψει μια λειψυδρία ή ένας πόλεμος – παρ’ όλα αυτά, περιέχουν μικρό περιθώριο κινδύνου.

κρυπτονομίσματα

(Ο πίνακας της μεγάλης πτώσης: Σύμφωνα με το Yahoo! Finance, η αξία του Bitcoin μειώθηκε εντός έξι μηνών κατά 47,71%, του Etherium κατά 48,98%, του Dogecoin κατά 60,8% και του Luna κατά 100%.)

Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εγγενής αξία δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η αξία ενός κρυπτονομίσματος δεν εξαρτάται από αυτή στον πραγματικό κόσμο, αλλά από αυτή που πιστεύουν οι άνθρωποι ότι αξίζει.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μεταμοντέρνο όραμα στο οποίο δεν υπάρχει «πραγματική» αξία, παρά μόνο αφηγήσεις αξίας που κατασκευάζονται συλλογικά και ο καθένας επιλέγει αν θα τις πιστέψει ή όχι. Άλλωστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επενδυτής κρυπτονομισμάτων και NFTs, Nick Tomaino, το περασμένο φθινόπωρο: «εάν μια ομάδα ανθρώπων στο διαδίκτυο πιστεύει ότι κάτι έχει αξία, έχει αξία. Είμαστε σε έναν κόσμο όπου η πίστη ισούται με αξία».

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα περιουσιακά στοιχεία που στηρίζονται στην πίστη του ανθρώπου πως έχουν αξία. Μιλάμε για την περίπτωση του χρυσού, των έργων τέχνης και των συλλεκτικών αντικειμένων.

Όλα αυτά, όμως, έχουν διαμορφωθεί και αποκτήσει αξία μέσα σε αιώνιες και χιλιετίες. Το πιο εντυπωσιακό στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ότι έχει χρησιμοποιήσει την ίδια λογική για να δημιουργήσει αξία μεγαλύτερης του ενός 1 τρισ. δολάριων μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Ποιο είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το Dogecoin δημιουργήθηκε το 2013, κυριολεκτικά ως αστείο. Δεν έχει πραγματική αξία χρήσης, καθώς κανείς δεν το χρειαζόταν για να αγοράσει ή να πουλήσει οτιδήποτε.

Τον Απρίλιο του 2021, όμως, έφτασε να αξίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ σήμερα, ακόμη κι αν η αξία του έχει μειωθεί σχεδόν κατά 90%, εξακολουθεί να είναι στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Γιατί; Η απάντηση ακούει στο όνομα Elon Musk: του ανθρώπου που αποφάσισε με ένα tweet να το κάνει διάσημο παγκοσμίως, αποκαλώντας το «μυστικό του λαού».

Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος τους;

Τα κρυπτονομίσματα βιώνουν μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος τους. Υπάρχουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Etherium, τα οποία έχουν πραγματική αξία χρήσης στον κόσμο του blockchain.

Το πρώτο, μάλιστα, πέρα από τη χρησιμότητά του στην αγορά ναρκωτικών και άλλων παράνομων αντικειμένων στο διαδίκτυο, έχει διατηρήσει τη φήμη του «ψηφιακού χρυσού». Αλλά ακόμη κι αυτά έχουν δει τον δείκτη να ταλαντεύεται εδώ και καιρό.

Ακόμη κι έτσι, όμως, τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει πως οι αγορές των κρυπτονομισμάτων έχουν ανακάμψει από κρίσεις. Δεν είναι απίθανο να συμβεί και τώρα.

Η πίστη, άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μπορεί να επιστρέψει όσο γρήγορα έφυγε. Για την ώρα, όμως, οι απλοί ιδιώτες επενδυτές που τόσο καιρό είχαν βοηθήσει ώστε η αξία των κρυπτονομισμάτων να φτάσει στο ζενίθ, έχουν αποχωρήσει από την αγορά, ελέω του μεγάλου κινδύνου. Και κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα επιστρέψουν.