iStock
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα λάθη στη χρήση του κλιματιστικού που εκτινάσσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Πώς η συνεχής χρήση του air condition μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ποια κλιματιστικά δεν «καίνε» πολύ σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι θερμοκρασίες στην Αθήνα έχουν πάρει την ανηφόρα. Ο μόνος σύμμαχος για τους επερχόμενους καύσωνες είναι το κλιματιστικό. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτινάξει τις τιμές του ρεύματος, με αρκετούς πολίτες να λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, τους οποίους και δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα μέσα αρκετοί ειδικοί, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικά tips προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κλιματιστικά.

Ποια είναι αυτά και τι πρέπει να προσέχουμε όλοι στη χρήση τους, ώστε να μη λάβουμε μετά το πέρας του καλοκαιριού τριψήφιους και τετραψήφιους λογαριασμούς ρεύματος;

Τα δύο πιο συχνά λάθη που κάνουν τα κλιματιστικά να «καίνε» πολύ

Τα μυστικά για την αποφυγή υπερκατανάλωσης των κλιματιστικών είναι δύο: η λελογισμένη χρήση και η καλή συντήρηση. Ας πιάσουμε το πρώτο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί, το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι ανοιχτό όλη τη μέρα, αλλά σε μια μέτρια θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, η ιδανική θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι από τους 25 έως τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Τουναντίον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 18 βαθμούς Κελσίου, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκτινάξει την κατανάλωση ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος και του εσωτερικού, τόσο πιο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η ηλεκτρική συσκευή για να καταφέρει να πιάσει την επιθυμητή απόδοση.

Και στο τέλος, αυτό που θα καταφέρουμε είναι απλά να ξοδευτεί τζάμπα ενέργεια, καθώς το air condition δεν θα καταφέρει να πιάσει ποτέ – ούτε να διατηρήσει φυσικά – την τόσο χαμηλή θερμοκρασία.

Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια καλή συντήρηση του κλιματιστικού, κατά τους ειδικούς. Μπορεί τα 50 ή 60 ευρώ που κοστίζει η όλη διαδικασία, να μοιάζει μεγάλο ποσό, πρόκειται, ωστόσο, για μια ψευδαίσθηση. Κι αυτό γιατί ένα κακοσυντηρημένο κλιματιστικό ξοδεύει πολύ περισσότερη ενέργεια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, από οποιοδήποτε άλλο.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα air condition που δεν συντηρείται τακτικά χάνει τουλάχιστον το 5% της απόδοσής του ετησίως. Με τα χρόνια, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και οι ψυκτικοί συνιστούν από ένα σημείο και έπειτα να γίνεται η αντικατάστασή του με ένα καινούργιο που θα καταναλώνει σαφώς λιγότερη ενέργεια εάν χρησιμοποιείται σωστά.

Ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων ιών

Η καλή συντήρηση και η λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών, πέρα της οικονομίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προστατεύει τον άνθρωπο και από τη μετάδοση ιών που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του.

Όπως ανέφερε ο υγιεινολόγος και λέκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, θα πρέπει να έχουμε όλη τη μέρα ανοιχτό το κλιματιστικό, αλλά σε μέτρια λειτουργία, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν ιοί, όπως η νόσος των λεγεωνάριων.

Σημαντικό είναι επίσης, σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι άνθρωποι να επιλέγουν την αγορά αερόψυκτων και όχι υδρόψυκτων air condition, καθώς μέσω των δεύτερων μεταδίδονται περισσότερα μικρόβια.