© ARTechnologies/news aktuell via AP Images
NFTS

Τα πιο περίεργα πράγματα που έχουν πωληθεί σε NFT (μέχρι τώρα)

Για μια στιγμή, φανταστείτε να αγναντεύετε τη θέα από έναν λόφο στον πλανήτη Άρη ακούγοντας Smashing Pumpkins, το τραπέζι να είναι γεμάτο από πιάτα που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι και ο αέρας να μυρίζει ψηφιακό άρωμα – πόσο μακριά είναι τελικά το Metaverse;    

Πόσα χρήματα θα δίνατε για μερικά pixel ή ένα 3D animation βίντεο; Πολλές χιλιάδες, έως και εκατομμύρια είναι τα δολάρια που αγγίζουν τα συλλεκτικά κομμάτια της αγοράς, όπως αποδεικνύεται από τη μανία της NFT οικονομίας, που δεν λέει να κοπάσει.

Όσο ανεβαίνουν και κατεβαίνουν οι τιμές στα crypto σαν ασανσέρ, άλλο τόσο οργιάζει η όρεξη των new age συλλεκτών και επενδυτών να προλάβουν τις ευκαιρίες, ποντάροντας τα χρήματά τους εκεί που πιστεύουν ότι θα πέσει η μπίλια την επόμενη μέρα.

Μπορεί να είναι ένα ψηφιακό έργο τέχνης, ένα ψηφιοποιημένο αντικείμενο υψηλής σπανιότητας, είτε κάτι τελείως απίθανο και περίεργο, που για κάποιο λόγο, κάποιος άνθρωπος αποφάσισε να κατασκευάσει στη σφαίρα του άυλου και να το διοχετεύσει στην αγορά – δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό το παιχνίδι, που εύκολα θα ταίριαζε ο όρος «χρηματιστήριο του Metaverse».

Πολλές φορές ένα τελείως πρωτάκουστο (είτε και εξωγήινο, όπως θα δείτε) σενάριο αρκεί για να συγκεντρώσει τα βλέμματα και τα κλικ από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Τέσσερις αυθεντικές φανέλες του Νίκου Γκάλη

Η πρώτη δημοπρασία στον κόσμο των crypto από ελληνική πλατφόρμα συνέβη με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο Έλληνα παλαίμαχο του μπάσκετ, Νίκο Γκάλη. Ήταν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η νεοσύστατη ομάδα του spanio.io χτύπησε το ηλεκτρονικό σφυρί για πρώτη φορά και ανακήρυξε τον μεγάλο νικητή που με αντάλλαγμα 10.000 ευρώ κατέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας για τις ψηφιοποιημένες εκδοχές από τέσσερις ιστορικές φανέλες του αθλητή.

Ένα πρωτογενές 3D animation βίντεο ήταν πρακτικά το απόκτημα, το οποίο μετέφερε το θεατή ψηφιακά στο πανεπιστήμιο του Seton Hall, στο Nick Gallis Hall της Θεσσαλονίκης, στο γήπεδο της Γλυφάδας όπου αγωνίστηκε ο Γκάλης με τον Παναθηναϊκό και, φυσικά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου έλαβε χώρα ο θρίαμβος του 1987. Σε κάθε σημείο πρωταγωνιστούσε η αντίστοιχη φανέλα, υπογεγραμμένη από τον θρύλο της καλαθοσφαίρισης.

Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που καταμετρήθηκαν στη σελίδα την εβδομάδα που έτρεξε η δημοπρασία, με τα πονταρίσματα να κορυφώνονται τα τελευταία λεπτά. Πέρα από το μοναδικής έκδοσης βίντεο, δημοπρατήθηκαν επίσης βίντεο με επιμέρους φανέλες σε αριθμημένα αντίτυπα, από εκατό έως διακόσια. Τη μουσική επένδυση στο υλικό συνέθεσε ο Φοίβος, ενώ ο μεγάλος νικητής της βραδιάς εξασφάλισε μια (χειροπιαστή) φανέλα, υπογεγραμμένη από τον Γκάλη, όπως και μια διαδικτυακό call μαζί του.

Ένα σπίτι χωρίς τοίχους στον Άρη

Ένα σπίτι χωρίς τούβλα, χωρίς κολώνες, χωρίς υλική υπόσταση, το οποίο δεν έχει διεύθυνση αλλά θεωρητικά βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, όχι στη Γη, αλλά στον Άρη. Αυτό είναι το Mars House, το έργο το οποίο ανέπτυξε η πρωτοπόρα στο φάσμα του Metaverse καλλιτέχνιδα Krista Kim, ως «αναπαράσταση της επόμενης γενιάς στην NFT τέχνη», όπως είχε δηλώσει.

Συγκεκριμένα, αντί για μια εικόνα ή ένα βίντεο, η εικαστικός έφτιαξε ένα ψηφιακό 3D περιβάλλον προς «κατοίκιση», με τη λογική ότι το μέλλον –από οικολογική και όχι μόνο άποψη– είναι να μεταβούμε στην επαυξημένη πραγματικότητα ως είδος. Με τα κατάλληλα γυαλιά, το έργο της είναι φτιαγμένο για να προσαρμόζεται σε κάθε φυσικό χώρο. Οι τοίχοι απουσιάζουν, το σπίτι διαθέτει πισίνα ενώ το άνυδρο τοπίο του πλανήτη προκαλεί απόκοσμη ηρεμία. Στα ηχεία παίζει μουσική των The Smashing Pumpkins.

To έργο πωλήθηκε τον Μάρτιο του 2021 έναντι 288 Ether, τα οποία τότε αντιστοιχούσαν σε πάνω από 510.000 δολάρια.

Πιάτα από έναν Έλληνα σεφ

Τα τελευταία χρόνια, ο Αλέξανδρος Σπέρχος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Ντουμπάι, σε μεγάλα εστιατόρια, ενώ πρόσφατα έκανε μια πρωτοφανή κίνηση, για την οποία τον συζητάει όλο το ίντερνετ: ύστερα από ένα λουκούλλειο και απαστράπτον μενού που ετοίμασε για ειδικό event (με επιφανείς προσκεκλημένους) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –τέσσερα πιάτα και δύο κοκτέιλ, τα οποία κυριολεκτικά λάμπουν στο σκοτάδι–, οι εντυπώσεις ήταν τόσο διθυραμβικές που του ζήτησαν να τα μετατρέψει σε 3D ψηφιακά αρχεία.

Έτσι, έγινε ο πρώτος σεφ παγκοσμίως που έβαλε τα πιάτα του στον κόσμο των NFTs. Οι προσφορές ήρθαν απευθείας από τους παρευρισκόμενους με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν να αναφέρουν ότι ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ.

Πώς μυρίζει το κρύπτο;

Δεν θα αρκούσε μόνο μια τρισδιάστατη εικόνα για να αποτυπώσει την αίσθηση του αρώματος στον ψηφιακό κόσμο, όσο ρεαλιστική και πειστική κι αν ήταν. Γι’ αυτό, η ομάδα Look Labs που δραστηριοποιείται με έδρα το Λονδίνο, έχοντας ήδη εμπειρία από τη μεταφορά αντικειμένων στο ψηφιακό τους alter ego, παρουσίασε τον Απρίλιο του περασμένου έτους το πρώτο NFT άρωμα, το Cyber Eau de Parfum, συνοδεία ενός γραφήματος που αποτυπώνει τα οσφρητικά ερεθίσματα σε εικόνα.

Αναλυτικότερα, χρησιμοποιήθηκε ένας υπέρυθρος φασματογράφος που καταγράφει επιστημονικά τις μοριακές δονήσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου στο ερέθισμα του συγκεκριμένου αρώματος. «Το ψηφιακό άρωμα που φτιάξαμε αποτελεί την ψηφιακή αναπαράσταση του φυσικού αρώματος», ανέφερε η ομάδα για το προϊόν που διέθεσε με δέκα αντίτυπα σε δημοπρασία, με την τιμή των 20.000 δολαρίων έκαστο, βρίσκοντας αγοραστή σε χρόνο ντε-τε.

Για το αποτέλεσμα, το οποίο αποτελούσε ουσιαστικά ένα πάντρεμα τέχνης και τεχνολογίας δεδομένων πάνω στη φύση του αρώματος, η ομάδα συνεργάστηκε με τον εικαστικό Sean Caruso.

Ένα εστιατόριο μόνο για miners

Πλέον δεν είναι λίγοι οι σεφ που έχουν μυριστεί ότι οι «καλοί» πελάτες αρέσκονται πρωτίστως στο φαίνεσθαι και έπειτα στο είναι, οπότε είναι αδύνατο να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο next big thing της οικονομίας, τη μόδα των NFTs.

Τον δρόμο άνοιξε ο γκουρού των NFTs Gary Vaynerchuk και η εταιρεία του, VCR Group, ανακοινώνοντας ότι το 2023 θα κάνει εγκαίνια στη Νέα Υόρκη το πρώτο εστιατόριο NFT: το Flyfish Club θα είναι ένα εστιατόριο υψηλών αξιώσεων, το οποίο θα διαθέτει επίσης cocktail και dining lounge, πριβέ δωμάτιο για ειδικά μέλη κ.ά., ενώ πρόσβαση σε όλο αυτό το συγκρότημα 10.000+ τετραγωνικών μέτρων πρόκειται να έχουν μονάχα οι κάτοχοι της NFT συνδρομής.

Προσφέρονται διαφορετικά πακέτα συνδρομής με αντίστοιχα προνόμια, ενώ στην πιο απλή εκδοχή η συνδρομή είναι μηνιαία και ο χρήστης δύναται να τη νοικιάσει σε άλλο άτομο – το τυράκι του κέρδους δεν θα μπορούσε να λείπει. Με την ανακοίνωση του πρότζεκτ, οι NFT συνδρομές πήραν φωτιά, αλλάζοντας μέχρι σήμερα κάμποσες φορές χέρια. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 12.000 και 26.000 δολαρίων.