Seth Wenig / AP
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NFT, η λέξη της χρονιάς για το 2021

Η χρήση της λέξης αυξήθηκε μέσα σ' ένα χρόνο κατά 11.000%. Τι οδήγησε στην εκτόξευση των NFTs και ποιες νέες λέξεις συμπεριλήφθηκαν στο βρετανικό λεξιλόγιο;

To Collins Dictionary, στο τέλος κάθε χρονιάς, δημιουργεί μια λίστα με τις νέες λέξεις που μάθαμε το έτος που μας πέρασε. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται αρκετές συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο και περιγράφουν συνήθως διάφορα φαινόμενα που έχουν συμβεί στον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

 

Στα πλαίσια, λοιπόν, της συγκεκριμένης διαδικασίας, το Collins Dictionary δημοσιοποίησε τη φετινή του λίστα.

Και ενώ κάποιος θα πίστευε πως στην κορυφή θα βρισκόταν μια λέξη που συνδέεται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με την πανδημία του κορονοϊού, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά. Η λέξη που χρησιμοποιήθηκε πιο πολλές φορές φέτος είναι το NFT.

Πώς το NFT κατέκτησε τον κόσμο

Σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού που συνθέτει τη λίστα, η λέξη NFT αύξησε τη χρήση της εντός του 2021 κατά 11.000%. Και σ’ αυτό το σημείο, αρκετοί θα αναρωτηθούν: τελικά τι είναι αυτά τα NFTs για τα οποία μιλούν όλοι; Το λήμμα του Collins Dictionary δίνει την καλύτερη επεξήγηση.

Πρόκειται για ένα «μοναδικό ψηφιακό πιστοποιητικό, καταχωρημένο σε blockchain, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταγραφή της ιδιοκτησίας ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως ένα έργο τέχνης ή ένα συλλεκτικό αντικείμενο».

Οι ερευνητές του λεξιλογίου σημείωσαν πως επέλεξαν τη συγκεκριμένη λέξη ανάμεσα σε 4,5 εκατ. λέξεις, ενώ πρόκειται για μία από τις ελάχιστες που δεν συνδέονται με τον κορονοϊό.

«Είναι ασυνήθιστο για μια συντομογραφία να έχει μια τόσο μεγάλη αύξηση στη χρήση. Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, όμως, αντικατοπτρίζουν την αξιοσημείωτη άνοδο της χρήσης της λέξης NFT το 2021», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Collins Learning, Alex Beecroft.

«Τα NFTs είναι παντού. Από τις καλλιτεχνικές ενότητες των εφημερίδων, μέχρι τις οικονομικές σελίδες. Σε γκαλερί, σε οίκους δημοπρασιών, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αν θα έχει μακροπρόθεσμη επιρροή δεν έχει καθοριστεί ακόμη αλλά η ξαφνική εμφάνισή του σε τόσες συζητήσεις ανά τον κόσμο, το καθιστά ξεκάθαρα τη λέξη της χρονιάς» ολοκλήρωσε.

Οι υπόλοιπες λέξεις που προστίθενται στο Collins Dictionary

Πέρα από τα NFTs, τα οποία έχουν σπάσει όλα τα ταμεία τον τελευταία χρόνο, με μερικά από αυτά να φτάνουν να πωλούνται ακόμη και 500 εκ. δολάρια, το Collins Dictionary πρόσθεσε αρκετές ακόμη νέες λέξεις.

Δεύτερη λέξη στη λίστα ήταν το crypto, η συντομογραφία της λέξης «κρυπτονόμισμα», η χρήση της οποίας αυξήθηκε κατά 468% εντός του έτους και τρίτη το metaverse, ένας όρος που επινοήθηκε από τον Neal Ο’ Stephenson στο μυθιστόρημά του Snow Crash το 1992, ωστόσο έγινε ευρέως γνωστός ύστερα από την αναφορά του Mark Zukerberg, στην παρουσίαση του Facebook του μέλλοντος. 

Άλλες λέξεις και φράσεις που προστίθενται στο λεξιλόγιο είναι, επίσης, η pingdemic, που αποτελεί το όνομα της εφαρμογής του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα νέα μέτρα του κορονοϊού, η hybridworking (τηλεργασία) και η dubble-vaxxed, η οποία χρησιμοποιείται για να ορίσει εκείνους που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του ιού.