Aris Oikonomou / SOOC
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τα Τέμπη έβγαλαν χιλιάδες κόσμου (ξανά) στους δρόμους

Εικόνες και συνθήματα από τις χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα για τα Τέμπη και τις πολιτικές της κυβέρνησης, έναν χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία. Τίποτα δεν ξεχάστηκε, τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © SOOC

Γραμμένα με κόκκινη μπογιά στην άσφαλτο, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τα ονόματα των 57 θυμάτων από την τραγωδία των Τεμπών μαζί με τον αριθμό της σύντομης ηλικίας τους έως ότου επιβιβαστούν στο μοιραίο δρομολόγιο, προκαλούν την ίδια ανατριχιαστική οργή για αυτό το έγκλημα που συνέβη. Έναν χρόνο μετά από τη σύγκρουση που αποκάλυψε το μεγάλο πρόβλημα με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ενώ οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων έχουν μεταβεί στο σημείο της τραγωδίας σε κλίμα παγερής σιωπής για το ετήσιο μνημόσυνο, οι δρόμοι όλης της χώρας φωνάζουν.

Φωνάζουν για την ανείπωτη τραγωδία και τις ευθύνες που ακόμη απαιτούμε να αποδοθούν, για τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης και τα δάκρυα τα οποία αποδείχθηκαν κροκοδείλια. Φωνάζουν για την αδικία, για την εγκληματική αδιαφορία, για τις ζωές μας.

Η μαύρη επέτειος συντόνισε μια απεργιακή κινητοποίηση από πολλά, παράλληλα μέτωπα. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες πολιτών πλημμύρισαν από το πρωί το κέντρο της πρωτεύουσας – συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι και πλήθος κόσμου από κάθε ηλικία, αλλά σταθερά με τη νέα γενιά και τους φοιτητές μπροστά στα πανό, έδωσαν με την παρουσία τους το μήνυμα ότι «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», όπως έλεγε ένα από τα βασικά συνθήματα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και το μεσημέρι ένα μέρος της λαοθάλασσας οδηγήθηκε μπροστά από τα γραφεία της Hellenic Train, που κατά τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, μέσω του εκπροσώπου της, απεκδύθηκε κάθε ευθύνη, στοχοποιώντας τον σταθμάρχη.

Λίγο μετά το τέλος της μεγαλειώδους κινητοποίησης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο Σύνταγμα.

Τα μηνύματα στα πλακάτ γράφουν, «Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν δολοφονία», «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», ενώ βασικό σύνθημα απ’ τον προηγούμενο χρόνο, όταν είχαν διοργανωθεί οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για το τραγικό δυστύχημα παραμένει ίδιο: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Άλλωστε, δεν έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικό από τότε:

Το έγκλημα παραμένει χωρίς διερεύνηση, με την εξεταστική επιτροπή να έχει ολοκληρώσει εσπευσμένα και χωρίς να λάβει υπόψη κρίσιμους μάρτυρες και στοιχεία, ενώ –όπως παρατέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η οικογένεια των θυμάτων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία– δεν έχει γίνει τίποτα ιδιαίτερο στον τομέα της ασφάλειας του σιδηρόδρομου από τότε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να παραμένει το ίδιο επισφαλής. Όπως κατέδειξαν, κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται, οι κανονισμοί λειτουργίας των τρένων δεν έχουν επικαιροποιηθεί ούτε ελέγχονται, δεν λαμβάνονται μέτρα άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση βλάβης.

Η κοινωνία απαιτεί με ίδιο πάθος και ορμή δικαιοσύνη, σεβασμό, αξιοπρέπεια..

Με τα εργατικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ να συναντούν το καθολικό αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης στο δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών, πορείες και απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Από την Κρήτη, τη Χίο και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις πόλεις στον Βορρά. Συγκινητικό και ηχηρό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνονται μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Τίποτα δεν ξεχάστηκε, τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί.