© Dimitris Kapantais / SOOC
ΤΕΜΠΗ

Γιατί είναι σημαντικό να υπογράψεις το διαδικτυακό ψήφισμα για τα Τέμπη

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών και το διαδικτυακό ψήφισμα για να αποδοθεί δικαιοσύνη (με κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας) αποκτά κομβική σημασία.

Μετά την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και ενώ εκφράστηκε επιδεικτική αδιαφορία για τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων και της κοινωνίας γενικότερα για πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη (π.χ. δεν κληθηκαν βασικοί μάρτυρες, αποδεικτικά στοιχεία παραλήφθηκαν, ενώ η αρμόδια δικαστική αρχή αρνήθηκε να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, όπου υπήρχε επισήμανση για την περίφημη σύμβαση 717), το σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα αποκτά κομβική σημασία.

Το ψήφισμα αυτό συμπυκνώνει το βασικό κοινωνικό αίτημα το οποίο εκφράστηκε αμέσως μετά την τραγωδία και παραμένει επιτακτικό μέχρι σήμερα, έναν χρόνο μετά το εφιαλτικό ξημέρωμα της 28ης Φεβρουαρίου που σκόρπισε το πένθος σε πανελλήνια κλίμακα: να μην υπάρξει συγκάλυψη και να τιμωρηθεί κάθε υπαίτιος, ανεξάρτητα από τη θέση και τα αξιώματα που κατέχει.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του ψηφίσματος, «οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όπως όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων».

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του ισχύοντος δικαίου, το ειδικό καθεστώς της ευθύνης υπουργών προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, δίνοντας αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης δίωξης εις βάρους τους για πλημμελήματα και κακουργήματα στο σώμα της Βουλής (και όχι στο δικαστικό σώμα, όπως ισχύει για τους πολίτες).

Η πρωτοβουλία του διαδικτυακού ψηφίσματος για τα Τέμπη ξεκίνησε από την Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης Ψαροπούλου (που επέβαινε στην αμαξοστοιχία των Τεμπών) και πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, βρίσκοντας συγκινητική στήριξη από την κοινωνία, η οποία άλλωστε έχει δείξει πρωτοφανή αντανακλαστικά στην υπόθεση των Τεμπών. Το αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας έχουν υπογράψει ως τώρα πάνω από 750.000 πολίτες, επώνυμα πάντα, με επιβεβαίωση μέσω email.

Πρώτος στόχος ήταν το όριο των 500.000 υπογραφών.

Και αυτό διότι, εφόσον συγκεντρωθεί λαϊκό αίτημα με τόσο μεγάλη ισχύ, σύμφωνα με το άρθρο 73 (παρ. 6), «με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται […] προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος [σ.σ. δηλαδή της Βουλής]». Ακόμη περισσότερες συμμετοχές στο ψήφισμα και δη το όριο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών θα μεταφέρει ακόμη πιο εμφατικά το αίτημα: όχι στη συγκάλυψη, ναι στις ευθύνες υπουργών.

Κανένα γεγονός δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στην ενεργοποίηση του παραπάνω νόμου, αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα: Τις επόμενες μέρες (ίσως την ημέρα της μαύρης επετείου), η Μαρία Καρυστιανού πρόκειται να καταθέσει τις υπογραφές.

Πώς συμμετέχω στο ψήφισμα για τα Τέμπη

Το ψήφισμα φιλοξενείται στην πλατφόρμα change.org. Χρειάζεται να συμπληρώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία (όνομα, επίθετο και email) και έπειτα θα πατήσεις το κουμπί της υπογραφής («sign this petition»). Κατά τη διαδικασία, θα ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο όμως είναι προαιρετικό κι όπως διευκρινίζεται δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Οπότε, επιλέγεις την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων και στη συνέχεια γίνεται η επιβεβαίωση μέσω email, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή.

Βρες και ψήφισε το ψήφισμα εδώ.