AP Photo/Anja Niedringhaus, File
ΥΓΕΙΑ

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Σαν σήμερα πριν από 71 χρόνια ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οργανισμός που τώρα ρυθμίζει τη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σε ένα συνέδριο που γινόταν το 1945 υπό την αιγίδα του νεοσύστατου τότε ΟΗΕ, ο Szeming Sze, ένας από τους συνέδρους της Κίνας συζήτησε με τους συνάδελφούς του από Νορβηγία και Βραζιλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για πολιτικές υγείας ο οποίος θα ήταν επίσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Λίγο καιρό μετά και 71 χρόνια πριν από σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δημιουργούνταν στην πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα, οι διάφορες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν μπει σχεδόν στην καθημερινότητά μας. Έχει πάρει επ’ ώμου την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού όντας ο πλέον έγκυρος οργανισμός στον οποίο καταφεύγουν κράτη και πολίτες ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε συλλογικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Παρακάτω θα βρείτε μερικά facts από το παρόν και το παρελθόν του ΠΟΥ.

Ποιος είναι ο στόχος του

Ο ρόλος του ΠΟΥ είναι πρώτα από όλα η ανάληψη της ηγεσίας σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα είναι αυτός που παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην έρευνα και στο πού αυτή επικεντρώνεται. Με βάση τα δεδομένα που συλλέγει φτιάχνει πολιτικές υγείας που προτείνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έχει επίσης βοηθητικό ρόλο σε έκτακτες περιπτώσεις παρέχοντας προσωπικό και εξειδίκευση. Τέλος, ελέγχει τη συνολική κατάσταση ζητημάτων υγείας και των health trends.

Ποιες χώρες είναι μέλη

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανήκουν όλες οι χώρες που βρίσκονται και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Πλην Λακεδαιμονίων. Για την ακρίβεια, πλην Λίχτενσταϊν. Aυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τους ιθύνοντες, η συμμετοχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μία τέτοια χώρα τόσο λίγων κατοίκων είναι δυσβάστακτη οικονομικά. Πέραν των 192 κρατών-μελών του ΟΗΕ έχουν ενταχθεί στον ΠΟΥ και τα Cook Islands αλλά και το Nieu.

To Λίχτενσταιν είναι η μόνη χώρα του ΟΗΕ που δεν συμμετέχει στον ΠΟΥ. / unsplash
To Λίχτενσταιν είναι η μόνη χώρα του ΟΗΕ που δεν συμμετέχει στον ΠΟΥ.

 

Τι έγινε με τις ΗΠΑ

Η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του ΠΟΥ εκτραχύνθηκαν το καλοκαίρι του 2021. Ο τέως Πρόεδρος Donald Trump βρήκε εκεί τον αποδιοπομπαίο τράγο που έψαχνε για να φορτώσει τις ευθύνες της πολύ κακής διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού. Τον Ιούλιο του 2020 επίσημα ο Trump δήλωσε την απομάκρυνση των ΗΠΑ που θα γινόταν επίσημα από τις 6 Ιουλίου 2021. Φάνηκε όμως αργότερα ότι αυτή η κίνηση είχε σαθρές νομικές βάσεις και θα έπρεπε να περάσει από το Κογκρέσο για να εγκριθεί. Η εκλογή του Joe Biden έδωσε τέλος στη φημολογία. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ένα κυβερνητικό διάταγμα που σταμάτησε άμεσα τις διαδικασίες απομάκρυνσης της χώρας από τα μέλη του ΠΟΥ.

Η σοκαριστική διαπίστωση του 2012

Σε μία έρευνά του που δημοσιεύτηκε το 2012, ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι 12,6 εκατομμύρια θάνατοι προήλθαν από ανθυγιεινό περιβάλλον. Αυτό υπολογίζεται ότι αφορά περίπου το 1/4 των θανάτων όλης της χρονιάς. Οι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν μεταξύ άλλων η κακή ποιότητα αέρα, το μολυσμένο νερό, η κλιματική αλλαγή, η έκθεση σε ακτινοβολία και σε χημικά προϊόντα.

Τα απαραίτητα έσοδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατά βάση χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη αλλά και από άλλους εξωτερικούς χορηγούς. Το 2020 πάντως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ήταν με διαφορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ που έδινε 400 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Πολύ σημαντικοί χορηγοί είναι επίσης το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Το 2019 αυτοί οι 4 χορηγοί συναποτελούσαν περίπου το 40% των εσόδων του Οργανισμού.

Ποιος είναι ο επικεφαλής

Τη μεγάλη υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τη θέση του Διευθυντή ο Αιθίοπας με καταγωγή από την Ερυθραία, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Πρόκειται για έναν βιολόγο και ειδικό σε πολιτικές υγείας που έχει περάσει ως Γενικός Γραμματέας στον Οργανισμό ενώ για μία επταετία ήταν ο Υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας και αργότερα Υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Αποτελεί τον πρώτο Αφρικανό που αναλαμβάνει τον ρόλο του Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.