ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τελικά ήταν επίθεση ή ατύχημα ο λόγος που βύθισε το Moskva; Όσα δείχνουν τα νέα στοιχεία

Το Κρεμλίνο επιμένει να κρατάει σιγή ιχθύος για το καταδρομικό και το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, ενώ ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε δεν αφήνει περιθώρια για υπεκφυγές: δεν υπάρχει καταιγίδα και τα πλήγματα φαίνεται να προκλήθηκαν απ’ έξω.

Αινιγματική παραμένει η υπόθεση του καταδρομικού Moskva, που βρέθηκε να βυθίζεται στα νερά της Μαύρης Θάλασσας την περασμένη Πέμπτη (14/4), μέσα σε σύννεφα καπνού. Αντίστοιχα νεφελώδες παραμένει το τι συνέβη στη θρυλική ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου κατά τα τελευταία δευτερόλεπτα προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά και οι  περισσότεροι από πεντακόσιοι επιβαίνοντες στρατιώτες εγκαταλείψουν το πλοίο όπως-όπως, με τις σωστικές λέμβους.

Ήταν ένα απλό ατύχημα, όπως υποστήριξε η πλευρά του Κρεμλίνου ή ένα επιτυχημένο πολεμικό χτύπημα από τελευταίας τεχνολογίας πυραύλους, όπως υποστήριξε η Ουκρανία, πανηγυρίζοντας για το συμβολικό μήνυμα αυτής της επίθεσης;

Ενώ τα δύο αυτά ενδεχόμενα οδηγούν σε παντελώς αντίθετες συνέπειες, με τα σενάρια να κάνουν λόγο μέχρι και για «πυρηνικές» απαντήσεις από πλευράς του πληγωμένου Putin, η Ρωσία επιμένει να κρατάει σιγή ιχθύος για το συμβάν, έχοντας δώσει στη δημοσιότητα μόνο την ανακοίνωση της Πέμπτης. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες υπεκφυγές.

Ένα βίντεο τριών δευτερολέπτων από άγνωστες πηγές κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες: πρόκειται για το πρώτο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο διαρρέει από το επίμαχο συμβάν της 14ης Απριλίου, τραβηγμένο πιθανότατα από μία εκ των σωστικών λέμβων, όπου φαίνεται ότι επέβαιναν Ρώσοι στρατιώτες. Τα στοιχεία που προκύπτουν δεν δίνουν απαντήσεις για την αιτία της βύθισης, αλλά τουλάχιστον ξεκαθαρίζουν κάποιες από τις αντιφάσεις. Η πλάστιγγα πλέον γέρνει προς την επίθεση πυραύλων.

Τι δείχνουν αυτά τα τρία δευτερόλεπτα

Πλαγιασμένο από τα νερά που μπαίνουν στην τεράστια πληγωμένη καρίνα του, κάτω από πυκνούς μαύρους καπνούς, το επιβλητικό πλοίο απαθανατίζεται στην κάμερα, λίγο πριν χαθεί για πάντα. Ειδικοί αναφέρουν ότι ταυτίζεται με το καταδρομικό Moskva, που συνοδεύει τη Ρωσία από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Το βίντεο σταματάει απότομα, όταν μια φωνή φωνάζει απειλητικά στο άτομο (πιθανότατα) που κρατά το κινητό. Ένα ρυμουλκό ρωσικού τύπου φαίνεται δίπλα από το πλοίο που φλέγεται εσωτερικά και εξωτερικά.

Πρώτη αντίφαση που εντοπίζει το κοινό μάτι στο βίντεο, είναι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες έρχονται σε αντίφαση με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας ότι «το Moskva είχε βυθιστεί εν μέσω καταιγίδας, ύστερα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από πυροδότηση πυρομαχικών». Ο ουρανός είναι μεν πολύ συννεφιασμένος, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν ρίχνει σταγόνα. Το πλοίο είναι εμφανώς κατεστραμμένο, με τρύπες, και όλες οι σωστικές λέμβοι λείπουν. Επομένως, μιλάμε για πλάνα που έχουν τραβηχτεί μετά την εκκένωση.

Επιπλέον πληροφορίες αποκαλύπτονται στα μάτια των έμπειρων αναλυτών, που κλήθηκαν να αναλύσουν το υλικό από το BBC. Και τα τρία άτομα διοικητές σε ναυτικές δυνάμεις, μέλη ναυτικών σπουδών κ.ο.κ.– συμφώνησαν ότι η καταστροφή που φαίνεται από το υλικό προκλήθηκε πιθανότατα από επίθεση πυραύλων και μάλιστα οι εικόνες συνάδουν με τη φθορά που θα είχαν προκαλέσει βλήματα τύπου Neptune, που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα, ο υποναύαρχος και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Chris Parry δήλωσε με σιγουριά το εξής: Εάν ήταν έκρηξη εκ των έσω του πλοίου, θα βλέπαμε τη μεταλλική επιφάνεια της καρίνας στραμμένη προς τα έξω παρά προς τα μέσα· δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δέχθηκε πλήγμα από έναν ή δύο πυραύλους». Ταυτόχρονα, ένα προσεκτικό zoom στο σώμα του πλοίου δείχνει ότι το κατάστρωμα είναι κυριολεκτικά λιωμένο: φαίνεται ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων σε όλο το πλοίο, από την πρύμνη μέχρι την πλώρη.

Οι Ρώσοι στρατιώτες, δε, που είναι οι μόνοι αυτόπτες μάρτυρες στο γεγονός, αρνούνται να σπάσουν τη σιωπή τους για το κρατικό μυστικό. Δεν έχουν όμως την ίδια στάση οι μητέρες που ψάχνουν απεγνωσμένα τα παιδιά τους.

Πού βρίσκονται οι υπόλοιποι επιβαίνοντες

Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ενώ τα επίσημα δεδομένα κάνουν λόγο για πεντακόσιους επιβάτες στο Moskva κατά τη στιγμή της επίθεσης, τα δεδομένα που έχουν κυκλοφορήσει ποικίλουν, με τις αναφορές να φτάνουν έως και τα επτακόσια άτομα. Το ζήτημα είναι ότι από αυτό το σύνολο, μόνο διακόσιοι φαίνεται να βρίσκονται στο στάδιο της νοσηλείας, όπως αποκαλύφθηκε από τη μητέρα ενός στρατιώτη, που έψαχνε απεγνωσμένα τον γιο της ανάμεσα στις κλίνες. Αλλά μάταια.

«Κοιτάξαμε με προσοχή κάθε καμένο παιδί στο νοσοκομείο», δήλωσε στο The Insider η μητέρα Irina Shkrebets, «δεν μπορώ να μεταφέρω πόσο σκληρό ήταν αλλά δεν μπορούσα να βρω το δικό μου παιδί». Ο Egor Shkrebets ήταν ένα από τα μη επιβεβαιωμένα κρούσματα από πλευράς του Υπουργείου Αμύνης.

Μονάχα δύο είναι τα ονόματα του πληρώματος που έχουν επιβεβαιωθεί ως θύματα από επίσημα χείλη (βάσει των οικογενειών που έχουν δηλώσει ότι έλαβαν ενημέρωση δια τηλεφώνου), καθώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων παραμένει κρυφός, ως κρατικό μυστικό.

Οι υπόλοιπες οικογένειες των στρατιωτών που επέβαιναν στο Moskva, απ’ όταν άκουσαν για το τραγικό τέλος του στη Μαύρη Θάλασσα, με αγωνιώδη προσπάθεια να βρουν την αλήθεια. Αλλά δυστυχώς, έπεσαν πάνω στις κλειστές πόρτες του ρωσικού κράτους. Κατά πως όλα δείχνουν, βέβαια, είναι ζήτημα χρόνου να ανοίξουν.