ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Δες το 3ο επεισόδιο του The Outlaw Ocean: Ονειρεύτηκα έναν πλωτό κόσμο

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει αποκλειστικά στην Ελλάδα τη σειρά-μίνι ντοκιμαντέρ με τις «ανταποκρίσεις από το τελευταίο αδάμαστο σύνορο». Δείτε το τρίτο επεισόδιο: Ονειρεύτηκα έναν πλωτό κόσμο.

Τα 2/3 του πλανήτη μας καλύπτονται από νερό. Η θάλασσα είναι το τελευταίο, πιο άγριο κι ανεξερεύνητο σύνορο.

Μας κόβει την ανάσα με την ομορφιά της, την ίδια στιγμή που είναι απαραίτητη για την επιβίωση μας. Είναι ένα μέρος διαρκούς ανακάλυψης κι ατέλειωτης επανεφεύρεσης. Μια διαχρονική αλληγορία για την ελευθερία, όπως τη συναντάμε στους στίχους των τραγουδιών και στις σελίδες της λογοτεχνίας.

Αλλά, την ίδια στιγμή, η θάλασσα είναι κι ένας βαθιά δυστοπικός κόσμος που απελευθερώνει την πιο σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου είδους. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στο νερό, σε ένα περιβάλλον που τα ανθρώπινα δικαιώματα και η περιβαλλοντική ισορροπία παραβιάζονται καθημερινά. Είναι ένα μέρος που δεν πιάνει ο Νόμος και οι ένοχοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι.

Ο Ίαν Ουρμπίνα, δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, ερευνά εδώ και μια δεκαετία τα εγκλήματα στη θάλασσα. Ως επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού The Outlaw Ocean, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο συνομιλώντας με περιβαλλοντικές οργανώσεις κι ακτιβιστές, πειρατές και λαθρέμπορους, ναυτικούς κι εφοπλιστές.

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει αποκλειστικά στην Ελλάδα τη σειρά-μίνι ντοκιμαντέρ με τις «ανταποκρίσεις από το τελευταίο αδάμαστο σύνορο». Αυτός είναι ο Παράνομος Ωκεανός.

Το τρίτο επεισόδιο

Ο Ωκεανός λειτουργεί διαχρονικά ως μεταφορά για την ελευθερία ελευθερίας – συνιστά την απόλυτη απόδραση από τους άλλους, κυβερνήσεις ή ανθρώπους. Αυτό το επεισόδιο μας μεταφέρει στα ανοικτά των βρετανικών ακτών, στο Sealand, ένα μικροσκοπικό ψευδοέθνος που ιδρύθηκε από έναν τυχοδιώκτη με δονκιχωτικές τάσεις σε μια εγκαταλελειμμένη αντιαεροπορική πλατφόρμα το 1967.

Μέσα από τα σπλάχνα του, θα εξερευνήσουμε έναν φανταστικό πλωτό κόσμο που αποτελείται από φανατικούς οπαδούς της ελεύθερης αγοράς κι αρχιτέκτονες της ουτοπίας: όλοι τους αναχωρητές που επιδιώκουν να αποφύγουν τους νόμους της στεριάς, χτίζοντας νέους κόσμους σε διεθνή ύδατα ή οραματιστές που πιστεύουν ότι ο ωκεανός μπορεί να δώσει την απόλυτη λύση για την επιβίωση του είδους μας.