ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

The Outlaw Ocean: Σκλάβοι στη θάλασσα

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει αποκλειστικά στην Ελλάδα τη σειρά-μίνι ντοκιμαντέρ με τις «ανταποκρίσεις από το τελευταίο αδάμαστο σύνορο». Δείτε το δεύτερο επεισόδιο «Σκλάβοι στη θάλασσα».

Τα 2/3 του πλανήτη μας καλύπτονται από νερό. Η θάλασσα είναι το τελευταίο, πιο άγριο κι ανεξερεύνητο σύνορο.

Μας κόβει την ανάσα με την ομορφιά της, την ίδια στιγμή που είναι απαραίτητη για την επιβίωση μας. Είναι ένα μέρος διαρκούς ανακάλυψης κι ατέλειωτης επανεφεύρεσης. Μια διαχρονική αλληγορία για την ελευθερία, όπως τη συναντάμε στους στίχους των τραγουδιών και στις σελίδες της λογοτεχνίας.

Αλλά, την ίδια στιγμή, η θάλασσα είναι κι ένας βαθιά δυστοπικός κόσμος που απελευθερώνει την πιο σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου είδους. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στο νερό, σε ένα περιβάλλον που τα ανθρώπινα δικαιώματα και η περιβαλλοντική ισορροπία παραβιάζονται καθημερινά. Είναι ένα μέρος που δεν πιάνει ο Νόμος και οι ένοχοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι.

Ο Ίαν Ουρμπίνα, δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, ερευνά εδώ και μια δεκαετία τα εγκλήματα στη θάλασσα. Ως επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού The Outlaw Ocean, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο συνομιλώντας με περιβαλλοντικές οργανώσεις κι ακτιβιστές, πειρατές και λαθρέμπορους, ναυτικούς κι εφοπλιστές.

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει αποκλειστικά στην Ελλάδα τη σειρά-μίνι ντοκιμαντέρ με τις «ανταποκρίσεις από το τελευταίο αδάμαστο σύνορο». Αυτός είναι ο Παράνομος Ωκεανός.

Το δεύτερο επεισόδιο

Οι ωκεανοί μας ξεμένουν από ψάρια. Καθώς τα αποθέματα εξαφανίζονται, τα πλοία αναγκάζονται να ταξιδέψουν πιο μακριά για να πετύχουν τους στόχους τους κι έτσι τα περιθώρια κέρδους μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, οι καπετάνιοι στρέφονται όλο και περισσότερο σε θύματα ανθρώπινης εμπορίας (που συχνά δεσμεύονται με χρέη και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία) για να τα βγάλουν πέρα.

Μια παγκόσμια μάστιγα, η δουλεία στη θάλασσα είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ότι υπάρχει. Σε αυτό το επεισόδιο, ο Ίαν Ουρμπίνα μεταφέρει τους θεατές σε πλοία μολυσμένα με κατσαρίδες και αρουραίους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ερευνώντας πώς η υπεραλίευση έχει οδηγήσει σε μεταφορτώσεις, «ξέπλυμα» ψαριών και την επικράτηση ενός καθεστώτος κακομεταχείρισης οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ή ακόμα και να παρακολουθήσουν.