2012/AP Photo/Joel Ryan
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η αφασία από την οποία πάσχει ο Bruce Willis

Μετά από σαράντα χρόνια καριέρας, η οικογένεια του 67χρονου ηθοποιού ανακοίνωσε πως ο Bruce Willis αποσύρεται από την ενεργό δράση εξαιτίας της εγκεφαλικής διαταραχής που τον ταλαιπωρεί.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση πως ο Bruce Willis αποσύρεται από την ηθοποιία, καθώς πάσχει από αφασία. Την ανακοίνωση έκανε γνωστή η οικογένεια του Αμερικανού ηθοποιού μέσω του Instagram account της κόρης του, Rumer. «Ο πολυαγαπημένος μας Bruce αντιμετώπιζε ορισμένα προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε ότι πάσχει από αφασία, γεγονός που επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητές του. Κατά συνέπεια και ύστερα από ώριμη σκέψη, ο Bruce εγκαταλείπει την καριέρα που τόσο αγαπούσε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Το ποστ έχει μέχρι στιγμής 149 χιλιάδες likes, ενώ αρκετοί συνάδελφοι και fans του σχολίασαν συγκινημένοι, ελπίζοντας πως όλα θα πάνε καλά με την υγεία του. Τι είναι, όμως, η αφασία από την οποία πάσχει ο Bruce Willis και πώς πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή από εδώ και πέρα;

Τι είναι η αφασία

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η αφασία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που σταδιακά κάνει το άτομο να χάνει την επικοινωνία του με τον γύρω κόσμο, καθιστώντας δύσκολο να γράψει, να μιλήσει ή ακόμη και να καταλάβει τι λένε οι γύρω του. Τα άτομα με αφασία αδυνατούν πολλές φορές να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσουν, δεν μπορούν να τις βάλουν σε σειρά ή ακόμη και όταν το κάνουν, ο λόγος τους είναι ασταθής.

Εμφανίζεται ξαφνικά, ενώ τις περισσότερες φορές έρχεται ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Ο τρόπος με τον οποίο η αφασία επηρεάζει ένα άτομο διαφέρει, και σχετίζεται αποκλειστικά με το πόσο μεγάλο είναι η βλάβη στον εγκέφαλο.

Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να χάνουν την ικανότητα να βρίσκουν συνεχώς νέες λέξεις ή φράσεις για να χρησιμοποιούν στο λόγο τους, αλλά είναι σε θέση να μιλήσουν και να γίνουν κατανοητοί και άλλοι που έχουν πιο εκτεταμένη βλάβη στον εγκέφαλό τους και χάνουν κάθε επικοινωνία με τους γύρω τους. Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στην ευφραδή αφασία και στη δεύτερη, στη μη ευφραδή αφασία.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αφασίας στις ΗΠΑ, πρόκειται για μια εγκεφαλική νόσο που επηρεάζει περίπου 2 εκατομμύρια Αμερικάνους, συναντάται πιο συχνά από τη νόσο του Πάρκινσον, την εγκεφαλική παράλυση ή τη μυική ατροφία, ενώ 180.000 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με αφασία στη χώρα. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, πλήρης ανάρρωση από τη νόσο δεν υφίσταται, ωστόσο, υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς ώστε να παραμένουν λειτουργικοί.

Για τα άτομα που εμφανίζουν ηπιότερες μορφές αφασίας, η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως λογοθεραπεία, προκειμένου ο εγκέφαλος να επανεκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει λέξεις και να μπορεί το άτομο να μιλάει και να γράφει. Τα πράγματα είναι δυσκολότερα για τα άτομα που εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν εικόνες για να επικοινωνούν με τους γύρω τους.

Τα ανησυχητικά σημάδια του Bruce Willis στις τελευταίες του ταινίες

Κανείς, πέρα από τον στενό οικογενειακό του κύκλο, δε γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Bruce Willis. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, ακούγονταν διάφορες φήμες σχετικά με την υγεία του Αμερικανού ηθοποιού. Τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Mike Burns, σκηνοθέτης της ταινίας Out of Death, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός, είχε ζητήσει από τον σεναριογράφο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων να μικρύνει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, κόβοντας πέντε σελίδες από τα λόγια του, προκειμένου να βγει η ταινία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των LA Times, αρκετοί ηθοποιοί είχαν αντιληφθεί πως η υγεία του Bruce Willis τα τελευταία χρόνια είχε επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 20 άτομα είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες σχετικά με το αν ο ηθοποιός έχει επίγνωση για το τι συμβαίνει γύρω του στο γύρισμα. Υπήρχαν, μάλιστα, συντελεστές που εξιστόρησαν περιστατικά κατά τα οποία ο ίδιος δεν μπορούσε να θυμηθεί τα λόγια του. Γι’ αυτό, μάλιστα, στις τελευταίες ταινίες του υπήρχε ένας άλλος ηθοποιός που του υπέβαλλε από το ακουστικό το τι θα πει. Σε όσες σκηνές, μάλιστα, υπήρχαν πυροβολισμοί, δεν έπαιζε εκείνος αλλά κασκαντέρ του.

Το πιο σοβαρό περιστατικό, όμως, συνέβη ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Hard Kill, ο Bruce Willis πυροβόλησε με όπλο που περιείχε άσφαιρα σε λάθος ατάκα. Κανένας δεν τραυματίστηκε, αλλά οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί ανησύχησαν για την κατάστασή του. Οι ιθύνοντες της ταινίας διέψευσαν το συμβάν τότε, η ιστορία, όμως, τράβηξε τα βλέμματα του διεθνούς τύπου, ύστερα από τις αποκαλύψεις για την υγεία του.

Η ανακοίνωση της απόσυρσης του Αμερικανού ηθοποιού από την ενεργό δράση, βάζει τέλος σε μια καριέρα σαράντα και πλέον χρόνων. Πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις διασημότερες ταινίες του Hollywood, όπως το Pulp Fiction, το The Sixth Sense και το Die Hard, ενώ έχει κερδίσει 22 βραβεία για τα 144 κινηματογραφικά έργα στα οποία έχει συμμετέχει όλα αυτά τα χρόνια.