Μikhail Νilov/pexels
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Τι είναι η αυγομαντεία και πώς μπήκε έτσι ξαφνικά στη ζωή μας

Οι αυγομάντεις βλέπουν το μέλλον «διαβάζοντας» αυγά και η λίστα με τις ελληνικές παραδοξότητες, μόλις μεγάλωσε.

Υπάρχουν αυτοί που «διαβάζουν» τον καφέ, υπάρχουν και αυτοί που «διαβάζουν» τα αυγά. Το πρώτο είναι γνωστό, το δεύτερο μας ήρθε κάπως ξαφνικό. Αλλά τι να κάνουμε, είναι λογικό η λίστα με τις ελληνικές παραδοξότητες να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού ζούμε, οπότε κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο. Τελευταία προσθήκη στη μεγάλη μας λίστα, λοιπόν, είναι η αυγομαντεία.

Η αυγομαντεία, όπως διαβάζουμε στις σελίδες των «ειδικών», δηλαδή των ανθρώπων που βγάζουν το ψωμί τους διαβάζοντας αυγά από κοτούλες, είναι είδος μαντείας που μέχρι και σήμερα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και έχει φτάσει να λέγεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, φερμένη από τα βάθη της Ανατολής.

Η μέθοδος χρόνο με το χρόνο συνδέθηκε με την παράδοσή μας. Συγκεκριμένα, λέγεται πως στη Σύρο, έριχναν αποβραδίς ένα αυγό σπασμένο σε νερό, μελετημένο στο όνομά τους, το οποίο έμενε εκεί όλη νύχτα για να δουν σαν ξημερώσει, το μέλλον τους, ανάλογα με τα σχήματα που έπαιρνε.

Οι γνώσεις γύρω από τα αμέτρητα σχέδια που μπορεί το αυγό να σχηματίσει μέσα στο νερό, κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, μόνο με κριτήριο ότι ο κατάλληλος διάδοχος διαθέτει έντονη διόραση. Έτσι, η αυγομαντεία στις μέρες μας, είναι εξαιρετικά δυσεύρετη, μπορεί όμως, με έναν έμπειρο μάντη, να μελετηθεί το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον σας, με σεβασμό στην παράδοση.

Ο Αντώνης Σρόιτερ, χωρίς να γνωρίζουμε αν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη διατροφή με ασπράδια, έκανε μια βόλτα από αυγομάντη στο πλαίσιο της εκπομπής του. Τον ευχαριστούμε πολύ, γιατί έβαλε την αυγομαντεία στη ζωή μας. Αρχικά, του ζήτησε να διαλέξει ένα αυγό μέσα από μια πιατέλα «Δεν θα τσουγκρίσουμε;» ρώτησε ο δημοσιογράφος και πολύ γελάσαμε.

Στη συνέχεια, η αυγομάντης του ζήτησε να το κρατήσει για να το καθαρίσει η ίδια από ενέργειες, δηλαδή από χέρια που το έπιασαν πριν από αυτόν. Τότε, η αυγομάντης που μας φάνηκε εξαιρετικά αξιόπιστη, πήρε το αυγό και το πέρασε πάνω από τη φλόγα ενός κεριού και από λιβάνι, ενώ μετά το πέρασε γύρω από το σώμα του για να πάρει την αρνητική ενέργεια.

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά η αυγομάντης βρήκε το αυγό του δημοσιογράφου σε τρομερά καλή κατάσταση. «Πολύ καλά τα πράγματα και στο αυγό και πάντα έτσι να είναι», είπε πιο συγκεκριμένα.

Πάντως, στην πολύ έγκυρη σελίδα «Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας», διαβάσαμε ότι η αυγομαντεία συγκαταλέγεται στην κατηγορία «Νεοσατανισμός». Έτσι θα είναι.