© AP / NIAID-RML
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η γρίπη τύπου Α και γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

Φουσκώνει το άγχος εν όψει των γιορτών και των τριών λοιμώξεων του αναπνευστικού που μας έχουν περικυκλώσει: κορονοϊός, γρίπη και απλές ιώσεις. Πρέπει να φοβόμαστε πλέον κάθε φτέρνισμα;

Πολυμέτωπη και αποτελεσματική η επίθεση των ιών του αναπνευστικού αυτόν τον χειμώνα, καθότι βρίσκουν οργανισμούς με πεσμένες άμυνες, έπειτα από δύο χρόνια προφύλαξης από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις αρχές του τρέχοντος μήνα, οι επισκέψεις σε γιατρό με τα λεγόμενα «γριπώδη σύνδρομα», δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα κλπ, κατέγραψαν άλμα της τάξης του 41,5%, άρα το άγχος δεν αφορά πλέον τη λοίμωξη του κορονοϊού και μόνο αλλά κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού, πόσο μάλλον τον συνδυασμό περισσότερων από μία.

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που καταγράφηκε θάνατος υπερήλικα από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τον Νοέμβριο, όπως και θάνατος βρέφους αυτή την εβδομάδα –κατά πώς φαίνεται– από Γρίπη τύπου Α, φούντωσε η ανησυχία για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια εποχική γρίπη.

Επειδή πλέον υπάρχει ανάγκη για ολιστικό βλέμμα επάνω στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, από την ερχόμενη Πέμπτη (22/12) και εξής, η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει ανακοίνωση για τα κρούσματα τόσο του κορονοϊού, όσο και της γρίπης αλλά και των αναπνευστικών ιών RSV (απλές ιώσεις), παρακολουθώντας με μεγαλύτερη σαφήνεια τους υπότυπους που προκαλούν ανησυχία.

Προς το παρόν, τον ρόλο αυτό έχει η Γρίπη τύπου Α, αλλά μάλλον για τους λάθος λόγους.

Γιατί υπάρχει φόβος για τη Γρίπη Α

 

Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι καινούργιο. Στη Γρίπη τύπου Α ανήκει ο υπότυπος H1N1, μία οξεία νόσος του αναπνευστικού που είχε προκαλέσει πανικό το έτος 2009, ενώ πλέον αποτελεί μια διαχειρίσιμη ίωση με τη συμβολή ενός γιατρού. Ωστόσο, από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, παρατηρούμε πως η έξαρση αφορά πράγματι τη Γρίπη τύπου Α αλλά έναν άλλον υπότυπο, τον Η3Ν2.

Πρόκειται για τα δύο βασικά παρακλάδια του τύπου Α (υπάρχει και τύπος Β), για τα οποία υπάρχει πολύχρονη εμπειρία στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι έπαψε ποτέ να προκαλεί θνησιμότητα: είτε άμεσα είτε έμμεσα (προκαλώντας π.χ. πρώτα πνευμονία), παραμένει να επιφέρει κατάληξη σε 30,8 ανά 100.000 υπερήλικα άτομα στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα ποσοστά του Our World Data παρακάτω.

Όπως είναι λογικό, ο κίνδυνος αφορά και πάλι άτομα από ευπαθείς ομάδες και δη ηλικιωμένους.

Εκεί παραμένει το μεγαλύτερο άγχος των λοιμωξιολόγων, εν όψει των γιορτών και των οικογενειακών τραπεζιών. Προς το παρόν, η έξαρση της Γρίπης Α και του υπότυπου Η3Ν2 αποτυπώνεται σε χαμηλό ηλικιακό εύρος (παιδιά δημοτικού και γυμνασίου), αλλά εύκολα μπορεί να μεταπηδήσει στην ομάδα άνω των 65 ετών. Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν εισαχθεί 12 άτομα σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών από γρίπη, ενώ τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι εκείνα που ασφυκτιούν λόγω πληρότητας, μετά την έξαρση της γρίπης.

Βασικοί πυρήνες διασποράς παραμένουν, λοιπόν, τα σχολεία. Αν και για την αύξηση, μπορεί απλά να ευθύνεται η πιο έγκυρη και μαζική διάγνωση: θυμίζουμε ότι στα φαρμακεία υπάρχει διαθέσιμο διπλό self-test για κορονοϊό και γρίπη, έτσι που έχει αυξηθεί η επαγρύπνηση έναντι αυτού που παλιότερα υποτιμούσαμε ως απλή εποχική γρίπη. Την ίδια στιγμή, από το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινωθεί πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε να χορηγείται πλέον χωρίς συνταγή γιατρού.

Από τι προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο

© AP / Mark J. Terrill

Εξαπίνης έπιασε αυτή η ανακοίνωση τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αντιτείνει πως ούτε αναλυτικές οδηγίες έχουν δοθεί προς καθοδήγηση των μελών του συλλόγου, ενώ το πληροφοριακό σύστημα δε λειτουργεί. Όσο αναμένουμε να επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ας δούμε λίγο αναλυτικότερα το αντιγριπικό εμβόλιο:

Πρόκειται για ένα μείγμα που περιέχει πρωτεΐνες από την επιφάνεια τεσσάρων διαφορετικών στελεχών του ιού της γρίπης – διδάσκει δηλαδή τον οργανισμό μας πώς να αντιμετωπίσουμε τη Γρίπη τύπου Α και Β, μεταξύ των οποίων και οι υπότυποι A-H1N1 και A-H3N2, που έχουν προκαλέσει τώρα λόγω έξαρσης. Για πολίτες άνω των 60 ετών και όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, το κάλεσμα για εμβολιασμό είναι πιο επιτακτικό.

Ωστόσο, κράτα κατά νου ότι νέοι υποφαινότυποι της γρίπης Α και Β που γεννήθηκαν την περασμένη χρονιά θα ξεγλιστρήσουν από την άμυνα του εμβολίου.