© Jonathan Short / AP
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η προσωπαγνωσία από την οποία πάσχει ο Brad Pitt

Δεν έχει επίσημη διάγνωση στα χέρια του, τα συμπτώματα όμως είναι ιδιαίτερα εμφανή.

«Νομίζω ότι βρίσκομαι στο φινάλε της καριέρας μου – ένα εξάμηνο ακόμη, ίσως και τρίμηνο», δήλωσε ο αστέρας του Χόλιγουντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό GQ. Στην ηλικία των 58 ετών πλέον, έξι χρόνια μετά το διαζύγιο με την Angelina Jolie, ο Brad Pitt δεν έχει διάθεση για άλλη δόξα και στρας, ούτε για blockbuster με αστρονομικές απολαβές της τάξης των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως συνέβαινε κάποτε.

Έχουν συμβεί πολλά στη ζωή του, που τον άλλαξαν: οι τραυματικές εμπειρίες στη σκιά της Jolie, το μακρόχρονο damage από το αλκοόλ και η απεξάρτηση μετά, το απόγειο μέσα στην υψηλή κοινωνία και η φάση ωρίμανσης στο τέλος. Για όλα αυτά μιλάει στην εκτενή συνέντευξη, αποκαλύπτοντας ότι από μικρή ηλικία μέχρι πολύ πρόσφατα, όπως συνειδητοποίησε, ήταν στην ουσία μόνος του στη ζωή. Τα πάντα ήταν επιφανειακά.

Ίσως, αυτό να σχετίζεται τελικά και με την πάθηση, την οποία ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη ότι πάσχει: προσωπαγνωσία.

Και παλιότερα είχε μιλήσει για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις με πολύ κόσμο, ειδικά σε πάρτι: πασχίζει να θυμηθεί νέα άτομα, να αναγνωρίσει τα πρόσωπά τους και έτσι δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι σνομπ.

Αλλά δεν το κάνει επίτηδες. «Είναι ένα μυστήριο και για μένα», ανέφερε, «δεν μπορώ να συγκρατήσω ένα πρόσωπο».

Τι συμβαίνει τελικά στο κεφάλι του Brad Pitt και δυσκολεύεται στην καταχώριση και την αναγνώριση προσώπων;

Είναι όντως ασθένεια;

Περίπου 2 στους 100 ανθρώπους υπολογίζεται ότι πάσχει από αυτή τη νευρολογική διαταραχή (στο πληθυσμιακό δείγμα της Αγγλίας), αλλά η ένταση διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Σε ακραίες περιπτώσεις οι ασθενείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν μέχρι και την οικογένεια ή τους φίλους τους, οπότε αξιοποιούν διαφορετικές τεχνικές αναγνώρισης, όπως είναι ο τόνος της φωνής ή στυλ κουρέματος και άλλα διακριτά εμφανισιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει μελετήσει εκτενώς το θέμα, η προσωπαγνωσία προκαλείται ύστερα από βλάβη στον εγκέφαλο, όπως έμφραγμα ή ατύχημα.

Συγκεκριμένα, η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη διαταραχή της προσωπαγνωσίας είναι η ατρακτοειδής έλικα – το όργανο που σχετίζεται, δηλαδή με την οπτική επεξεργασία των αντικειμένων. Ως εκ τούτου, η προσωπαγνωσία ενδέχεται να είναι επίκτητη, αλλά ίσως είναι και εκ γενετής πάθηση του οργανισμού. Στη δεύτερη περίπτωση, συχνά οι παθόντες καταλογίζουν το πρόβλημα στην αδύνατη μνήμη τους.

Αλλά δεν ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις ο Brad Pitt, ο οποίος πιθανότατα γκούγκλαρε τα συμπτώματα στο ίντερνετ και ανακάλυψε μόνος του την πάθηση (και ποιος δεν το κάνει, άλλωστε;).

Διότι ιατρικό τεστ δεν έχει κάνει ακόμη. Πλέον, η ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει computer-based εργαλεία για τη διάγνωση αυτής της σχετικά σπάνιας ασθένειας, παραθέτοντας διάσημα και μη διάσημα πρόσωπα για να ελέγξει τα επίπεδα αποστήθισης και μνήμης.

Σημειωτέον, υπάρχουν προγράμματα αποκατάστασης από ιατρικά κέντρα, αλλά όχι θεραπεία.

Μήπως πάσχω και εγώ από προσωπαγνωσία;

Αυτή είναι πιθανότατα η αντίδραση όποιου διαβάσει τα συμπτώματα της πάθησης στην ήπια μορφή της: αδυναμία εξοικείωσης με νέα πρόσωπα, παρατεταμένη δυσκολία διάκρισης μεταξύ γνωστών και άγνωστων προσώπων, ανικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων ενός ατόμου από τις εκφράσεις του. Διαφορετικές ανά περίπτωση ασθενούς είναι οι ενδείξεις αυτής της πάθησης, που καταγράφηκε πρώτη φορά το 1947 από τον γιατρό Joachin Bodamer.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνο και το Kings College έδωσαν μια γρήγορη λύση για να κατευνάσουν τα άγχη κάθε υποψήφιου παθόντα: έφτιαξαν ένα ιντερνετικό ερωτηματολόγιο με 20 ερωτήσεις, προσεκτικά επιλεγμένες και τεσταρισμένες για περιπτώσεις προσωπαγνωσίας.

Πρώτα, συμπληρώνεις μια φόρμα για να στήσεις το προφίλ σου (πχ πόσο ισχυρή ικανότητα θεωρείς ότι έχεις τώρα ή παλιότερα στην αναγνώριση προσώπων κλπ) και μετά απαντάς.

Είμαστε σίγουροο ότι σου γεννήθηκε η αμφιβολία, οπότε κάνε τη δοκιμή.