AP Photos
ΥΓΕΙΑ

Η ουσία που υπόσχεται να νικήσει τον κορονοϊό

Τι είναι η χλωροκίνη και γιατί εξετάζεται ως το φάρμακο που -κάποια στιγμή- θα νικήσει τον ιό.

Στην Κίνα δουλεύουν επί της εξεύρεσης φαρμάκου για τον κορονοϊό, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στα εδάφη τους -πριν καν τον διαδώσουν διαπλανητικώς. To know how όσων έπρεπε να κάνουν είχε αποκτηθεί από το ένοχο παρελθόν, πιο πρόσφατο συμβάν τον SARS (Severe Αcute Respiratory Syndrome -σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο). Ιός που ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη του 2002, όταν ‘πέρασε’ στους ανθρώπους, μέσω κατανάλωσης κρέατος συγκεκριμένου είδους νυχτερίδας (που πωλείται στις αγορές). Είχαν καταμετρηθεί 8.096 κρούσματα σε 30 χώρες και είχαν καταγραφεί 774 θάνατοι. Μετά την ασιατική γρίπη (1957), τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ (1968), τη γρίπη των πτηνών (εμφανίστηκε το 1997 στο νοτιοανατολική Ασία) και τον SARS, οι Κινέζοι αν μη τι άλλο ξέρουν πώς να διαχειρίζονται αυτές τις κρίσεις γενικά, αλλά και ειδικά σε ό, τι αφορά το ερευνητικό επίπεδο.

Τα νέα χάπια χρειάζονται έξι χρόνια

Δεδομένου ότι χρειάζονται τουλάχιστον έξι χρόνια, για να βρεθεί ένα φάρμακο για την όποια ασθένεια (όπως ενημέρωσε ο Nevan Krogan, διευθυντής του Quantitative Biosciences Institute των ΗΠΑ) οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν αφοσιωθεί στη δοκιμή υπαρχουσών ουσιών και στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος, προκειμένου να εντοπιστούν τα κύτταρα που χρειάζεται ο ιός για να ‘επιβιώσει’.

Οι Κινέζοι δούλευαν από τις αρχές Φλεβάρη, επί συνδυασμού φαρμάκων που αφορούν τον ιό HIV. Τα δοκίμασαν σε 99 σοβαρά ασθενείς (από τον κορονοϊό), ενώ στο ίδιο διάστημα εκατό άλλοι λάμβαναν την στάνταρ θεραπεία. Η κλινική έρευνα κατέληξε στο ότι “δεν διαπιστώθηκαν οφέλη” όπως δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 18/3, στη New England Journal of Medicine. Προφανώς και σημειώθηκε ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν. Παράλληλα, σε εξέλιξη ήταν μια άλλη δοκιμή των Κινέζων, την οποία ‘έτρεχαν’ μαζί με την Κορέα (δηλαδή, συνεργάστηκαν δυο από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στον πλανήτη). Ήταν αυτή της χλωροκίνης. Είναι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε πριν 70 χρόνια, για την ελονοσία και πλέον έχουν ανάγκη άνθρωποι με αυτοάνοσα -μεταξύ άλλων- για να ζήσουν.

Μια ημέρα μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των Κινέζων στο συνδυασμό φαρμάκων, ήλθαν τα ευχάριστα από τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη 13/3 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα έρευνας , στην οποία μετείχαν γιατροί από το Columbia, το Stanford University, το University of Alabama at Birmingham School of Medicineκαι η Εθνική Ακαδημία Ερευνητικών Επιστημόνων. Αυτή μιλούσε για ‘αποτελεσματική θεραπεία του Covid-19’.

Δες λίγο πόσα τεστ γίνονται καθημερινά, παγκοσμίως -όπως τα έδωσαν οι New York Times- και συνεχίζουμε.

 

Όταν οι Αμερικανοί έλαβαν οδηγίες από την Κίνα και την Κορέα

Στην περίληψη οι ειδικοί έγραψαν πως “οι κατευθυντήριες οδηγίες που λάβαμε πρόσφατα από την Νότιο Κορέα και την Κίνα αναφέρουν πως η χλωροκίνη είναι αποτελεσματική αντι-ιική θεραπευτική αγωγή, κατά της νόσου coronavirus. Η χρήση δισκίων χλωροκίνης παρουσιάζει ευνοϊκά αποτελέσματα σε ανθρώπους που ‘χουν μολυνθεί από τον coronavirus, συμπεριλαμβανομένου του πιο σύντομου χρονικού διαστήματος ανάρρωσης, αλλά και της μικρότερης παραμονής στο νοσοκομείο. Η έρευνα του CDC (Centers for Disease Control) των ΗΠΑ δείχνει πως η χλωροκίνη μπορεί δυνητικά να γίνει προληπτικό μέτρο, κατά του κορονοϊού, στα εργαστήρια -ενώ είμαστε σε αναμονή της δημιουργίας εμβολίου. Η χλωροκίνη είναι φθηνό φάρμακο, που διατίθεται παγκοσμίως και έχει εκτεταμένη ανθρώπινη χρήση, από το 1945, όταν χρησιμοποιήθηκε εναντίον της ελονοσίας, των αυτοάνοσων και άλλων συνθηκών”.

Το CDC σημείωσε πως η ουσία αυτή έχει ισχυρή αντι-ιική επίδραση στον SARS, ιός που ‘χει πολλές ομοιότητες με τον COVID-19 “γεγονός που επιτρέπει την περαιτέρω έρευνα για να φανεί αν μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και αυτό της θεραπείας”.

Στα έγγραφα υπάρχει και κατηγορία ‘ρίσκα’ όπου τονίζεται η μετάλλαξη του κορονοϊού. “Η θεραπεία με χλωροκίνη, στην Κορέα και την Κίνα, έδειξε πως υπάρχει πιθανότητα μετάλλαξης,που μπορεί να είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής για τον άνθρωπο”. Γιατί ο ιός μπορεί να γίνει πιο δυνατός -όπως έχει διαπιστωθεί. Άρα τα εργαστήρια όλου του πλανήτη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για περισσότερες δοκιμές, πριν καταλήξουν κάπου στα σίγουρα -και μετά προχωρήσουν στη δημιουργία εμβολίου.

Στις παρενέργειες της χλωροκίνης είναι η μόνιμη απώλεια όρασης

Οι επιστήμονες ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι “η χλωροκίνη είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο. Μπορεί να έχει παρενέργειες και αντενδείξεις. Μια συχνά αναφερόμενη παρενέργεια είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια της χλωροκίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης μετά από υψηλές αθροιστικές δόσεις χλωροκίνης. Ωστόσο, η βλάβη του αμφιβληστροειδούς είναι εξαιρετικά σπάνια σε ασθενείς με συνολική δοσολογία κάτω από 400g (επίπεδο δόσης που επιτυγχάνεται μόνο μετά από χρόνια θεραπείας). Πρέπει να συμβουλεύεστε τους επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής πριν χρησιμοποιήσετε τη χλωροκίνη”.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

“Η χλωροκίνη μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει την ελονοσία. Μπορεί να προλαμβάνει και να θεραπεύει τον κορονοϊό σε πρωτεύοντα κύτταρα. Πρέπει να διερευνήσουμε αν η χλωροκίνη μπορεί να χρησιμεύσει με ασφάλεια ως προληπτικό μέτρο, πριν από τη μόλυνση του COVID-19 για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση αυτού του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού”. Δηλαδή, είμαστε σε καλό δρόμο μεν, αλλά δεν υπάρχει κάτι concrete που λένε και στο χωριό μου.

 

Όλα τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικά μέσα, αλλά δεν είχαν μεγάλη προτίμηση από τα ευρωπαϊκά, ώσπου την Τετάρτη 18/3 προέκυψε στη Connexion  η συνέντευξη του ανθρώπου, στον οποίον ανέθεσε η γαλλική κυβέρνηση την έρευνα για τον κορονοϊό. Διόρθωση: ο ίδιος πόσταρε ένα video στο YouTube (αυτό που είδες από πάνω) και μετά τον πήραν τηλέφωνο οι δημοσιογράφοι. Ο Didier Raoult, διευθυντή του Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) Méditerranée Infection της Μασσαλίας έλεγε όσα διάβασες μέχρι εδώ: πως τα αποτελέσματα της δεκαήμερης δοκιμής χλωροκίνης σε 24 ασθενείς -εκ των πρώτων κρουσμάτων της Γαλλίας- είναι θετικά, ως προς την πρόληψη και τη θεραπεία. Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις δοκιμές του δικού του εργαστηρίου, κατεγράφη και μείωση στο χρόνο μετάδοσης. “Εκείνοι που δεν πήραν την ουσία, μετέδωσαν τον κορονοϊό και μετά την 6η μέρα. Σε όσους τη χορηγήσαμε, μόνο το 25% ήταν μεταδοτικό”.

Επισήμανε πως “είναι πολλά υποσχόμενη μέθοδος. Οι δοκιμές θα γίνουν σε περισσότερους ασθενείς. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη πως αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική”.

Παρ’ όλα αυτά, στη Θεσσαλονίκη έγινε sold out του φαρμάκου που χρειάζονται ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα, για να παραμείνουν υγιείς. ΔΗΛΑΔΗ: άνθρωποι που δεν ξέρουν αν το χρειάζονται -γιατί κατ’ αρχάς δεν έχει πιστοποιηθεί εκατό τοις εκατό η αποτελεσματικότητα- το έκαναν στοκ στο σπίτι τους, ΕΝΩ άλλοι το ‘χουν ανάγκη για να επιβιώσουν. Welcome to Greece, where the amazing happens.

ΥΓ: Στη Μεγάλη Βρετανία, οι αρχές έδωσαν το ΟΚ σε βιοτεχνολογική εταιρία (Synairgen) να δοκιμάσει πειραματικό φάρμακο για τους πνεύμονες, σε ασθενείς του κορονοϊού και κάπως έτσι μπήκαν και οι Βρετανοί στη μάχη για την καταπολέμηση του COVID-19. Στόχος αυτής της ουσίας είναι να κάνει καλύτερο το ανοσοποιητικό μας, ώστε να μπορεί να ‘πολεμήσει’ καλύτερα τον ιό.

ΥΓ2: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 18/3 την πολυεθνική έρευνα για να βρεθεί θεραπεία. Έχει εγκρίνει τις δοκιμές τεσσάρων φαρμάκων ή συνδυασμών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες, με τη συμμετοχή δέκα χωρών.