ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το ‘νούντσι’, το κορεάτικο μυστικό της ευτυχίας

Μία λέξη, που οι Κορεάτες μαθαίνουν από την παιδική τους ηλικία.

Η ακριβής μετάφραση του νούντσι είναι “μετρώντας με τα μάτια σου”, και πρόκειται για την τέχνη του να “διαβάζεις το δωμάτιο”. Σύμφωνα με την Euny Hong, τη συγγραφέα του βιβλίου ‘The Power of Nunchi’, πρέπει όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο πρέπει να νιώθεις ότι μπαίνεις σε μια θεατρική σκηνή, που όλα τα αντικείμενα έχουν σημασία. Στο ‘Όνειρο θερινής νυκτός’ του Shakespeare υπάρχει ένα χαρακτήρας που είναι τοίχος.

Όπως εξηγεί η ίδια σε συνέντευξή της, όταν ήταν μικρή και ζούσε στη Νότιο Κορέα, προσέβαλε καταλάθος έναν συγγενή και ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν το έκανε επίτηδες. Ο πατέρας της τότε της είπε ότι είναι χειρότερο το ότι το έκανε καταλάθος, γιατί αν το έκανε επίτηδες, κάτι που συνήθως κάνουν τα παιδιά, οι συνομιλητές της θα ήξεραν τουλάχιστον τον λόγο. Στην περίπτωση που προσβάλλεις κόσμο χωρίς να είχες την πρόθεση, κάτι που κάνουν αρκετοί άνθρωποι, τότε ο κόσμος δεν θα θέλει να σε συναναστρέφεται και κανείς δεν θα μπορεί να σου πει τον λόγο.

Το νούντσι έχει να κάνει λοιπόν και με την ενσυναίσθηση, χωρίς όμως να είναι αυτό. Η συγγραφέας πιστεύει ότι η λέξη ενσυναίσθηση είναι υπερεκτιμημένη και χρησιμοποιείται καταχρηστικά. Το να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου δεν βοηθά τόσο μία διαπροσωπική σχέση. Με το νούντσι παραμένεις ο εαυτός σου και αποστασιοποιημένος συναισθηματικά από τις καταστάσεις, μαζεύοντας πληροφορίες από το περιβάλλον σου χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις σου.

Με το νούντσι πρέπει να παρατηρείς χωρίς να ακούς τις λέξεις.

Όσον αφορά τα smartphone, αν θες να κατακτήσεις το νούντσι, το κινητό σου μπαίνει εμπόδιο. Δεν είναι η τεχνολογία το πρόβλημα όπως λέει η Hong, αλλά το ότι κουμπώνει τέλεια με την φυσική μας τάση να δυσφορούμε, όταν υπάρχει σιωπή. Έτσι όταν υπάρχει σιωπή, ακόμα και σε μια συνομιλία, το πρώτο που θα κάνεις από αμηχανία είναι να κοιτάξεις το κινητό σου. Αυτό σου αποσπά την προσοχή και έτσι και το να τελειοποιήσεις το νούντσι.

Οι Κορεάτες δεν λένε ότι κάποιος έχει καλό νούντσι, αλλά ότι έχει γρήγορο νούντσι. Αυτό σημαίνει ότι καταφέρνει να διαβάζει τις πληροφορίες από το κοινωνικό του περιβάλλον, να τις επεξεργάζεται και να επαναπροσαρμόζεται σε αυτό.

Αν θες να μάθεις ένα ακόμη μυστικό της ευτυχίας, διάβασε γιατί πρέπει να μένεις κοντά στη θάλασσα, και αν θες βρεις ένα τρόπο να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, διάβασε για τη Συναισθηματική Διαλεκτική.

Κεντρική φωτογραφία: outnow.ch