© Jordan Strauss/Invision/AP
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt, από το οποίο πάσχει ο Justin Bieber

Ενώ φαινόταν ότι είχε επανέλθει το πρόσωπό του, η φλεγμονή παραμένει κάτω από το δέρμα, δυσκολεύοντας τις εκφραστικές του κινήσεις. Γι' αυτό και το τουρ του μόλις διεκόπη.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το σόου στη Βραζιλία μετέφεραν εικόνες απόλυτης αποθέωσης για τον Καναδό σούπερ σταρ, ειδικά απ’ όταν εκείνος έβγαλε τη μπλούζα του και οι χιλιάδες ακροατές μέσα στο στάδιο πήραν φωτιά.

Ωστόσο, η στάση του στο Rock In Rio αρχές αυτού του μήνα, πέρα από την καλύτερη στιγμή της περιοδείας του για το 2022 έμελλε να είναι και η τελευταία, αφού ο Justin Bieber μόλις ανακοίνωσε ότι διακόπτει το τουρ λόγω ανωτέρας βίας, δηλαδή λόγω της υγείας του.

«Αφότου κατέβηκα από τη σκηνή, η εξάντληση με κατέλαβε και συνειδητοποίησα ότι πρέπει να βάλω την υγεία μου σε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας το σπάνιο σύνδρομο από το οποίο πάσχει, όπως είχε διαγνωστεί πριν λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, ήταν στα μέσα του Ιούνη, όταν ο Justin Bieber έδειξε δημόσια το πρόσωπό του, παραλυμένο από τη μία πλευρά, με ένα μάτι μισόκλειστο και αδυναμία στις εκφράσεις, αναφέροντας πρώτη φορά ανοιχτά τον σύνδρομο Ramsay Hunt.

Βέβαια, όσες φορές εμφανίστηκε επάνω στη σκηνή για το τωρινό τουρ που έγινε επ’ αφορμή του άλμπουμ Justice, δεν εμφάνισε κάποια παραμόρφωση είτε αδυναμία στην έκφραση. Περισσότερο το αίσθημα της κόπωσης γίνεται αισθητό, εάν παρατηρήσεις τα κοντινά πλάνα.

Ποια είναι λοιπόν η φύση αυτής της σπάνιας πάθησης και πώς εξηγείται αυτό η διαφορά στο πρόσωπο του 28χρονου Justin Bieber.

Τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt

Σωστά υπέθεσαν οι παρατηρητικοί: τα δύο κεφαλαία γράμματα στο όνομα αυτού του συνδρόμου υποδηλώνουν ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένα ανήκει στον Αμερικανό νευρολόγο και υπάλληλο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο James Ramsay Hunt, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα υποδέχτηκε στο γραφείο του μια ασθενή που βίωνε παράλυση στην αριστερή πλευρά του προσώπου της τις τελευταίες εβδομάδες. Είχαν προηγηθεί δερματικά εξανθήματα στον ακουστικό πόρο, αίσθημα ναυτίας, πόνος και ξαφνική απώλεια ακοής.

Παρότι τότε δεν εντοπίστηκε ακριβώς η ταυτότητα της πάθησης, άνοιξε ο δρόμος για την αντιμετώπιση ενός από τα πλέον σπάνια σύνδρομα – σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Σπάνιες Διαταραχές, μονάχα πέντε άτομα στα 100.000 προσβάλλονται από τον σύνδρομο Ramsay Hunt. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για νευρολογική διαταραχή από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά και τον έρπητα ζωστήρα που προκαλεί (VZV).

Όπως έχει εξηγήσει η Mayo Clinic που εδρεύει στη Μινεσότα, η ανεμοβλογιά είναι εν ολίγοις προϋπόθεση για τον σύνδρομο Ramsay Hunt.

Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις των ασθενώς, ο ιός ενώ φαίνεται ότι έχει καταπολεμηθεί από τον οργανισμό, πρακτικά παραμένει αδρανής και σε δεύτερο χρόνο εκδηλώνεται με τρόπο που επηρεάζει ένα νεύρο του προσώπου πίσω από τα αυτιά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το facial nerve, το οποίο ευθύνεται για όλες τις κινήσεις των μυών του προσώπου, μέσω των πέντε διακλαδώσεων στις οποίες διαχωρίζεται, μεταξύ των οποίων και εκείνο των ζυγωματικών όπως και του πάνω χείλους που επιτρέπει το χαμόγελο.

Εξού και η παραμορφωμένη εικόνα του Justin Bieber, που είχε γίνει viral το καλοκαίρι.

Προκαλώντας φλεγμονές, ο ιός εμποδίζει και τελικά απενεργοποιεί αυτό το δίκτυο νεύρων. Εκεί έγκειται η διαφορά ανάμεσα στο σύνδρομο Ramsay Hunt και την παράλυση Belly, η οποία παρατηρείται εξίσου απροσδόκητα αλλά αντιμετωπίζεται χειρουργικά και με στεροειδή. Στην περίπτωση της ασθένειας του Bieber, ο χρόνος είναι πολύτιμος: αντιικά και κορτικοστεροειδή είναι τα φάρμακα που δίνονται σε προχωρημένες περιπτώσεις, ενώ όπως είχε εξηγήσει και ο ίδιος θα έκανε ασκήσεις προσώπου.

Η βελτίωση ήταν εμφανής στο πρόσωπό του Bieber (λόγω και του νεαρού της ηλικίας του), αλλά ακόμη παραμένει φλεγμονή κάτω από το δέρμα, η οποία σίγουρα δύσκολες και επίπονες τις εκφράσεις του.