AP Photo/Mark Schiefelbein
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που εμφανίστηκε στην Κίνα

Μάλιστα, το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Ινδία.

«Όλα ξεκίνησαν από την Κίνα». Η εναρκτήρια αυτή πρόταση, μετά την πρόσφατη ιστορία (που βρίσκεται σε εξέλιξη) με τον κορονοϊό, αν κάτι προκαλεί, είναι σίγουρα υπερβολικές αντιδράσεις. Και εντάξει, είναι λογικό μέχρι ενός βαθμού καθώς η πανδημία, ειδικά στο αποκορύφωμά της, αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη. Βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο που κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Τώρα, το «όλα ξεκίνησαν από την Κίνα» είναι ξανά της μόδας και αυτό γιατί μια πνευμονία «χτυπάει» τα παιδιά και τους εφήβους της. Μάλιστα, έκανε την εμφάνισή της και στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ και την Ινδία. Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν αναφορές για συνεχείς απολυμάνσεις και, το μυαλό όλων, πήγε στο χειρότερο.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο σύνδρομο «του λευκού πνεύμονα» όπως έχει ονομαστεί λέγοντας πως «Για να μιλήσουμε για μία νέα πανδημία πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για νέα πανδημία. Είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο στην Κίνα το οποίο παρακολουθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC. Από την ενημέρωση που έχουμε και τα στοιχεία δεν προκύπτει κάποια ανησυχία προς το παρόν».

«Ωστόσο είμαστε σε μια φάση που το επιτηρούμε, το παρακολουθούμε», σημείωσε. «Εκδηλώνεται με μια συγκεκριμένη μορφή συμπτωμάτων. Έχουν αναλύσει οι επιστήμονες ποια είναι αυτή. Μετά τον covid έχουμε αυξανόμενη εγρήγορση σε αυτά τα θέματα, που είναι καλό γιατί έχουμε και μια μεγάλη ανταπόκριση στο να προστατευτούμε, όμως δεν θα πρέπει να είμαστε μεταξύ πανικού και εφησυχασμού, έχει σημασία να ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές».

Τι είναι το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» και ποια τα συμπτώματά του

Πρόκειται για πνευμονία που σαρώνει την Κίνα και εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. «Είναι μια πνευμονία που προσβάλει κυρίως παιδιά μεταξύ 3 – 10 ετών αλλά και νεαρούς εφήβους και φαίνεται να οφείλεται σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα. Προκαλεί πονόλαιμο, παρατεταμένο βήχα και καταρροή. Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά το μικρόβιο μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα με αντιβιοτικά που έχουμε» ανέφερε στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολόγιας, Nίκος Τζανάκης.

Ο Δημήτρης Παρασκευής, μέλος του ΕΟΔΥ, εξήγησε τους λόγους έξαρσης των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα. «Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί», σημείωσε αρχικά.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2.

Άρα, για την ώρα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.