Unsplash
ΠΟΛΗ

Πώς η πανδημία μάς έκανε να βγαίνουμε, να πίνουμε και να τρώμε νωρίτερα

Ποτέ ξανά τα after work drinks δεν είχαν τόσο πολύ την τιμητική τους.

Την τελευταία δεκαετία – τουλάχιστον – η γενιά μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, προσφυγική). Κι αν σε όλες αυτές, ο τρόπος να ξεδίνουμε από την καθημερινότητα, ήταν να βγαίνουμε έξω, να πίνουμε, να τρώμε και γενικώς να προσπαθούμε να περνάμε καλά με τους φίλους μας, η υγειονομική κρίση του 2020 μάς υποχρέωσε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.

Με τα lockdowns και τους κοινωνικούς περιορισμούς, αφενός δεν υπήρχε πλέον πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ και αφετέρου είχαμε τον «βραχνά» της απαγόρευσης της βραδινής κυκλοφορίας. Όπερ και είχαμε την υποχρέωση, όποια κι αν ήταν τα πλάνα μας, να είμαστε σπίτι στις εννέα το βράδυ. Ή ακόμα χειρότερα, στις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, για μία περίοδο.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά μπορούμε ήδη να εντοπίσουμε κάποιες συνήθειες που διαμορφώθηκαν εν μέσω lockdowns και που φαίνεται ότι θα μείνουν. Για παράδειγμα, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν τον χρόνο να επιβραδύνουν και να επανεξετάσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, είτε αναζητώντας πιο υγιεινά τρόφιμα είτε μαγειρεύοντας περισσότερο στο σπίτι.

Άλλοι πάλι, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στο bartending. Με τους χρονικούς περιορισμούς που ίσχυσαν στην εστίαση, καθώς επίσης την απαγόρευση της μουσικής αλλά και της νυχτερινής διασκέδασης όπως την ξέραμε πριν την Covid-19, αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τα νέα δεδομένα.

Κάπως έτσι, μάθαμε να προγραμματίζουμε την έξοδό μας σε εστιατόρια και να βγαίνουμε για ποτό αμέσως μετά τη δουλειά. Η τάση των aperitivo, καθώς επίσης και των cocktails με χαμηλό αλκοολικό δείκτη, είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Στα δύο χρόνια της Covid-19, το aperitivo αναδείχθηκε στην πιο εύκολη και χαλαρή επιλογή. Ποτέ ξανά τα after work drinks δεν είχαν τόσο πολύ την τιμητική τους.

Η έξοδος μετά τη δουλειά φάνταζε σαν επιτακτική ανάγκη, και το όλο lifestyle βοήθησε στην ομαλή μετάβαση. Νιώθεις περισσότερη ασφάλεια όταν απολαμβάνεις ένα spritz το απόγευμα, σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιείς την ανάγκη σου για διασκέδαση και κοινωνικοποίηση χωρίς να περιοριστείς σε ένα μπαρ το βράδυ.

Τα εστιατόρια που ξεκινούν το πρώτο σερβίρισμα στις έξι το απόγευμα, είδαν τα κουβέρ τους να αυξάνονται, αφού πλέον όλο και περισσότεροι διατίθενται να βγουν νωρίτερα για φαγητό και να δεχτούν ακόμα και το πρώτο time-slot.

Για τους millennials που προσπαθούν να ισορροπήσουν επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή και παράλληλα να διαχειριστούν τη σωματική και ψυχολογική εξάντληση, το να μπορείς να βγεις για ποτά νωρίς είναι μάλλον ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Κανείς δεν αφορίζει ένα ωραίο ξενύχτι, μια βραδιά που ξεκινάει με μία μπύρα και καταλήγει σε κάτι που μετά θα τοποθετηθεί στις ξέφρενες αναμνήσεις, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας για το πόσο συχνά μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε μαγαζιά όπως The Bar In Front Of The Bar, Naked Ath.,Drups & Drips, heteroclito και oinoscent, τα τραπέζια καταλαμβάνονται από νωρίς το απόγευμα για τα πρώτα spritz, cocktails και κρασιά της βραδιάς, ενώ το Nolan και το Birdman δεν σταματούν να υποδέχονται τον κόσμο τους.

Σε πιάτσες όπως η πλατεία Βραζιλίας και τα πέριξ, η Πετράκη, η πλατεία Μαβίλης, η Ηπίτου αλλά και το Νέο Ψυχικό, ενισχύεται η λογική των all day μαγαζιών, αφού τα ωράρια της διασκέδασης διευρύνονται, ξεκινώντας πλέον αρκετά νωρίτερα.

Τα taprooms, όπως το Blame the Sun και Strange Brew, είναι μία ακόμα ενδιαφέρουσα προσθήκη στην πόλη και την εξωστρέφεια της μπύρας. Τα μικρά, indie ζυθοποιία αναδεικνύουν την μπύρα ως προϊόν που στέκεται μόνο του και γίνεται ακόμα και αυτοσκοπός για την έξοδό μας.

Τέλος, τα νέα wine bars της πόλης, όπως το Junior Does Wine ή το Materia Prima στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι προσφέρουν κρασί και τσιμπολόγημα νωρίς το βράδυ – η ιδανική έξοδος που μπορεί να σε οδηγήσει στην επόμενη πίστα ή απλώς να σε στείλει σπίτι ικανοποιημένο ότι έκανες κάτι ωραίο για σένα και κοιμάσαι στις 12.

Η αντίληψη πώς βγαίνουμε από το σπίτι μας αργά το βράδυ έχει πλέον αντικατασταθεί από το γεγονός ότι τρώμε, πίνουμε και γενικά διασκεδάζουμε από νωρίς. Κι ό,τι ήθελε προκύψει.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!