Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

Απροσδόκητες μπύρες και άρωμα καλοκαιριού στο Blame the Sun

Το νέο taproom στο Κουκάκι εμπνέεται από το καλιφορνέζικο beach life και φιλοδοξεί να αναδείξει το beer & food pairing.

Σε κάποιες περιοχές της Καλιφόρνια, όταν καθυστερείς να πας σε ένα ραντεβού γιατί πίνεις μπύρες με τους φίλους σου, ρίχνεις το φταίξιμο στον ήλιο, λέγοντας απλά “Blame the Sun”. Στην οδό Βεΐκου τώρα στο Κουκάκι, το νέο taproom που άνοιξαν τρεις φίλοι, μετουσιώνει το beach life και την punk rock κουλτούρα του west coast σε έναν φωτεινό χώρο που κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Εδώ, βρίσκεις τους βασικούς κωδικούς της Blame the Sun σε μπουκάλι – την Beach Bum, μία μπύρα με τροπικό στυλ, γεύσεις και αρώματα εξωτικών φρούτων, ginger και lime και την Puppenhouse, μία hells lager μοναδική για την Ελλάδα, που χάρη στη μέθοδο του decoction βγάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά των δημητριακών και μια φινετσάτη επίγευση τύπου lemongrass. Μπορείς επίσης να εμφιαλώσεις την μπύρα της αρεσκείας σου σε κουτάκι (το canning ήταν μία ιδέα που η ομάδα είχε στο μυαλό της εδώ και πολύ καιρό) και να γράψεις επάνω ό,τι θέλεις. Το τέλειο δώρο για τα καλοκαιρινά bbq. Δεν λείπουν φυσικά οι seasonal μπύρες, όπως μία άκρως καλοκαιρινή με ζύμωση ανανά και καβουρδισμένη καρύδα, κάποια προσεγμένα snacks και φυσικά merch.

blame the sun

Blame the sun

«Η Blame the Sun είναι μια εταιρεία που υφίσταται τα τελευταία τρία χρόνια στον χώρο της ζυθοποιίας και αποτελείται από τον Άγγελο Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος είναι εμπνευστής του πρότζεκτ και του ωραίου σήματός μας, τον Δημήτρη Λαδόπουλο, ζυθοποιό και τεχνολόγο τροφίμων και εμένα, που σαν αποσταγματοποιός ήρθα να συμπληρώσω την ομάδα» λέει ο Ανέστης Ζαμανόπουλος, παλιός γνώριμος πίσω από τις μπάρες.

Ανέστης Ζαμανόπουλος και Δημήτρης Λαδόπουλος
Ανέστης Ζαμανόπουλος και Δημήτρης Λαδόπουλος
Blame the Sun Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος
Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος

«Μετά την πορεία που χάραξε το κρασί και ο ελληνικός αμπελώνας, που πλέον έχει τη θέση που του αξίζει μετά από τόσα χρόνια, θεωρώ ότι τα επόμενα θα ανήκουν στο ελληνικό απόσταγμα και την ελληνική μπίρα» προσθέτει, εξηγώντας ότι στα ράφια του Blame the Sun βρίσκει κανείς premium αποστάγματα, αλλά και εμφιαλώσεις σε ουίσκι και ρούμι που δεν συναντάς στην αγορά και που μπορεί να τα προμηθευτεί ανά ml χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει μία περιουσία.

Για τους δημιουργούς του Blame the Sun, η όλη προσπάθεια δεν γίνεται απλώς για μία μπίρα, αλλά με το σκεπτικό να χτιστεί μία κοινότητα που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες γύρω από τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις τέχνες και φυσικά τη μουσική. «Θεωρούμε ότι είμαστε σε μία ηλικία που μπορούμε να προσφέρουμε τόσο επιχειρηματικά όσο και πολιτιστικά» προσθέτει ο Ανέστης.

Το σημείο που έχει στηθεί το taproom δεν έχει να κάνει μόνο με το location αλλά και με τη μορφολογία του κτηρίου, καθώς ο εξοπλισμός έχει κάποια standards χωροταξικά. «Μας έκανε κλικ από την αρχή το μέρος. Είμαστε κάτοικοι Κουκακίου – τώρα μετακομίζει και ο τρίτος – μας αρέσει η ενέργεια που υπάρχει γύρω από την Ακρόπολη, το γεγονός ότι κρατάει το στοιχείο της γειτονιάς και φυσικά ότι οι τουρίστες αγαπούν την περιοχή». Μόλις περάσεις την μπάρα, και τις σανίδες του surf, στο βάθος του καταστήματος, υπάρχει ένας άνετος καναπές όπου θα γίνεται το λεγόμενο couch tasting. Χωρίς επισημότητες και αποστασιοποίηση από τον πελάτη, η ομάδα είναι ανοιχτή σε φίλους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα αποστάγματα και την μπύρα, ξεφεύγοντας από την πεποίθηση ότι η θέση της δεύτερης ανήκει μόνο στην ταβέρνα. «Δεδομένου ότι υπάρχουν tropical style μπύρες, τις βλέπω άνετα σε street food με ασιατικές κουζίνες ή κρεόλ».

Blame the Sun

Ένα taproom και μία new age κάβα

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τα παιδιά από το Strange Brew, που έστησαν πρώτοι το taproom. Εμείς το εξελίσσουμε» λέει ο Ανέστης. Αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό, το taproom είναι ένα είδος καταστήματος που λειτουργεί ως σημείο λιανικής πώλησης για τα ζυθοποιεία και όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και να ενημερωθεί γύρω από την κουλτούρα της μπύρας. «Ουσιαστικά, εδώ μπορείς να πιεις καλές μπύρες και αποστάγματα, που φτιάχνονται με άρτιες τεχνικές, σχεδόν σε τιμές χονδρικής – πολύ απλά γιατί δεν παρέχουμε ό,τι ένα μπαρ. Θεωρώ ότι το ουίσκι και το ρούμι κάνουν καλύτερο pairing με την μπύρα και γενικά εμάς η φιλοσοφία μας είναι να τη φέρουμε και πολύ κοντά με το φαγητό».

Blame the Sun

Blame the Sun

Μιλώντας για φαγητό και συνέργειες, το Blame the Sun έχει ήδη απήχηση σε εστιατόρια και μπαρ, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που θέλουν να φτιάξουν από την αρχή τη δική τους μπύρα και να την εμφιαλώσουν με το σήμα τους, παρέχοντας έτσι στους πελάτες τους μία νέα και φρέσκια επιλογή. Μία από τις πιο δυνατές συνεργασίες είναι αυτή με το Baba Au Rum. «Θεωρούμε ότι είναι ένα μπαρ που αντιπροσωπεύει 100% την Ελλάδα. Ταυτιζόμαστε με τον Θάνο Προυναρούς και την ομάδα του και είναι τιμή μας που μας εμπιστεύτηκαν για να φτιάξουμε ένα προϊόν που έχει τη σφραγίδα τους».

Blame the Sun

Η σύμπνοια απόψεων σε ό,τι αφορά τον επαγγελματισμό και την ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για τους τρεις συνεταίρους. «Αυτό που μας ενδιαφέρει και που πρέπει να προσεγγίσει καλύτερα ο Έλληνας είναι το Health and Safety. Είναι δεδομένο για εμάς ό,τι ο εξοπλισμός και το προϊόν τηρούν τις προϋποθέσεις HACCP, και ότι γίνεται καθημερινή απολύμανση σε όλα τα συστήματά μας. Επιλέξαμε να στήσουμε ένα minimal μαγαζί γιατί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της επένδυσης έχει δοθεί στον εξοπλισμό. Τολμώ να πω ότι έχουμε τον καλύτερο που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ό,τι καλύτερο υπάρχει για να συντηρεί το προϊόν στην πρώτη του μορφή».

Blame the Sun Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η Blame the Sun επιλέγει να συνεργάζεται με τα καλύτερα ζυθοποιία που εξυπηρετούν τις ανάγκες της προκειμένου να φτιάξει τα προϊόντα της. «Η μπύρα είναι τέσσερα υλικά, αλλά η ποσόστωση αυτών και οι διαφορετικές τεχνικές κάνουν τη διαφορά. Ξεχωρίζουμε σίγουρα μία συνεργασία με το Ballast Point, ένα ζυθοποιείο από την Καλιφόρνια. Τα παιδιά ήρθαν εδώ με δικά τους έξοδα γιατί γούσταραν τη φιλοσοφία μας, φτιάξαμε μπίρες και μας άφησαν και όλη την παραγωγή».

Blame the Sun

Η εποχικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και από αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε οι σόδες που φτιάχνονται inhouse. Τα υλικά στις γεύσεις αλλάζουν, οι χρωστικές ουσίες είναι απαγορευμένες, αλλά η σωστή ενανθράκωση και ο πάγος (από την Ice Up) είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ανά δύο εβδομάδες αλλάζει και το cocktail, που ακολουθεί με τη σειρά του την εποχή και τη διάθεση των δημιουργών του.

Μπορεί η πανδημία να έβαλε τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη και να έφερε τους ανθρώπους της εστίασης στο σημείο μηδέν, αλλά αν υπάρχει κάτι θετικό για να κρατήσει ο Ανέστης, αυτό είναι ο χρόνος για πειραματισμό και brainstorming. Σύντομα, θα βγει στον αέρα ένα ενημερωμένο e-shop, πολύ φιλικό προς το χρήστη και με τεχνολογικές λεπτομέρειες που θα προσεγγίζουν όποιον θέλει να ασχοληθεί με την μπίρα, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται ήδη κρατήσεις για το couch tasting. «Δεν θέλουμε να απομακρυνθεί ο άλλος νιώθοντας μειονεκτικά, αλλά να πάμε χέρι-χέρι. Αν δεν ρωτήσεις δεν θα μάθεις, και για να ρωτήσεις πρέπει να αισθάνεσαι κάπου όμορφα». Αυτή η νέα άφιξη στην οδό Βείκου σε κάνει να νιώθεις σαν να είναι πάντα καλοκαίρι και αυτό μόνο όμορφο μπορεί να είναι.

Blame the Sun, Βεΐκου 60, Κουκάκι.