© AP Photo/Antonio Calanni - AP Photo/Alessandra Tarantino
EXPLAINED

Τι έχει συμβεί με την Chiara Ferragni και την Giorgia Meloni;

Η Chiara Ferragni βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές σκάνδαλο στην Ιταλία και καλείται να πληρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο.

Την τελευταία εβδομάδα η Ιταλία ασχολείται με την κόντρα της Giorgia Meloni και της Chiara Ferragni, μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο που παραδέχτηκε η δεύτερη και την φέρνει απέναντι σε ένα τεράστιο πρόστιμο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Γιατί κατηγορείται, έχοντας μάλιστα ομολογήσει το λάθος της, η ιταλίδα σταρ Chiara Ferragni και πώς η υπόθεση έφτασε ως την Πρωθυπουργό της χώρας της;

Ένα πανάκριβο «φιλανθρωπικό» πανετόνε στο επίκεντρο

Το δημοφιλές μοντέλο πρωταγωνιστούσε στην προώθηση ενός Pandoro, παραδοσιακού ιταλικού κέικ, της εταιρείας Balocco το οποίο δήθεν φτιάχτηκε με την υπογραφή της και τα έσοδά του θα κατέληγαν στο νοσοκομείο Regina Margherita στο Τορίνο ως φιλανθρωπία. Το παράδοξο βέβαια σε πρώτη φάση σε αυτό ήταν η ίδια η τιμή του κέικ, η οποία ήταν υπερδιπλάσια από την κανονική. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτό από μόνο του δεν συνιστά σκάνδαλο.

Όπως αποδείχθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, η Balocco είχε προπληρώσει μια δωρεά ύψους 50.000 ευρώ, μήνες πριν το λανσάρισμα του κέικ, ενώ οι εταιρείες που πρόσκεινται στην Chiara Ferragni (πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες Ιταλίδες influencer, με μια ομπρέλα από επιχειρήσεις να την περικλείουν) συγκέντρωσαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ από την πρωτοβουλία. Η Ιταλική ρυθμιστική αρχή (AGCM), κάτι σαν την δική μας Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκάλυψε και διερεύνησε την υπόθεση και έβαλε πρόστιμο στο μοντέλο, ύψους ανάλογου με το ποσό που κέρδισε και ακόμη 420.000 ευρώ στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Η Chiara Ferragni ομολόγησε το λάθος της

Το μοντέλο παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος επικοινωνιακού χαρακτήρα, το οποίο και θέλει να διορθώσει. Βεβαίως, η ιταλίδα σταρ δεν αποδέχθηκε το πρόστιμο από τις ιταλικές αρχές, το οποίο ανέφερε ότι θα το αμφισβητήσει νομικά, αλλά δήλωσε σε ένα απολογητικό βίντεο ότι θα δωρίσει η ίδια επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ στο νοσοκομείο του Τορίνο.

«Ήμουν πάντα πεπεισμένη ότι όσοι είναι πιο τυχεροί έχουν ηθική ευθύνη να κάνουν το καλό. Αυτές είναι οι αξίες που πάντα οδηγούσαν εμένα και την οικογένειά μου. Αυτές τις αξίες διδάσκουμε στα παιδιά μας. Τους διδάσκουμε επίσης ότι μπορεί κανείς να κάνει λάθη και ότι όταν συμβαίνει αυτό πρέπει να το παραδεχτεί και, αν είναι δυνατόν, να επανορθώσει το λάθος που έκανε και να το διαφυλάξει. Και αυτό θέλω να κάνω τώρα. Να ζητήσω συγγνώμη και να κάνω τη χειρονομία μου συγκεκριμένη: θα δωρίσω 1 εκατομμύριο ευρώ στο Regina Margherita για την υποστήριξη της θεραπείας των παιδιών.

Αλλά αυτό δεν αρκεί: το κάνω αυτό δημόσια επειδή συνειδητοποίησα ότι είχα κάνει ένα επικοινωνιακό λάθος. Ένα λάθος που θα διαφυλάξω στο μέλλον, διαχωρίζοντας πλήρως το όποιο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο πάντα έκανα και θα συνεχίσω να κάνω, από τις εμπορικές δραστηριότητες. Διότι, ακόμη και αν ο τελικός στόχος είναι καλός, αν δεν έχει υπάρξει επαρκής έλεγχος της επικοινωνίας, μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις.

Όπως έχω ήδη δηλώσει τις τελευταίες ημέρες, θα αμφισβητήσω το πρόστιμο της AGCM επειδή το θεωρώ δυσανάλογο και άδικο. Το καλόπιστο λάθος μου ήταν να συνδέσω μια εμπορική δραστηριότητα με μια δραστηριότητα αλληλεγγύης. Δυστυχώς μπορεί κανείς να κάνει λάθη, λυπάμαι που το έκανα και αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσα να είμαι πιο προσεκτική. Αλλά, αν η τελική κύρωση είναι – όπως ελπίζω – χαμηλότερη από εκείνη που αποφάσισε η AGCM, η διαφορά θα προστεθεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, θα μιλήσω με το Regina Margherita για να δω πώς το νοσοκομείο θα χρησιμοποιήσει το ποσό που δώρισα και θα σας ενημερώνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Το λάθος μου παραμένει, αλλά θέλω να δημιουργήσω κάτι εποικοδομητικό και θετικό από αυτό».

Η εμπλοκή της Giorgia Meloni

Giorgia Meloni © AP Photo/Darko Vojinovic

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός μπορεί να έχει αλλάξει στάση σε πολλά θέματα από όταν ανέλαβε την εξουσία απογοητεύοντας τους ακραίους οπαδούς της, όμως δεν χάνει ευκαιρία να κερδίσει το λαϊκό έρεισμα, όταν βλέπει ότι υπάρχει η ευκαιρία. Η δημοφιλία της Ferragni βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στη γειτονική χώρα και η Πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά της και εκείνη εναντίον της. «Τα πραγματικά μοντέλα που πρέπει να ακολουθήσετε δεν είναι οι influencers που βγάζουν πολλά χρήματα φορώντας ακριβά ρούχα ή ακόμη και προωθώντας πανάκριβα πανετόνε, που κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι πωλούνται για φιλανθρωπία» δήλωσε η Meloni και «φωτογράφισε» τη Ferragni, χωρίς να την κατονομάσει.

Ο σύζυγός της, Fedez μπήκε στη διαμάχη

Fedez και Chiara Ferragni © AP Photo/Alberto Pezzali

Από την επίθεση αυτή, η Meloni βγήκε φυσικά νικήτρια, αφού μπορεί η Ferragni να μην απάντησε, αλλά «τσίμπησε» ο σύζυγός της και πασίγνωστος ράπερ στην Ιταλία, Fedez. Ο καλλιτέχνης, που έτσι κι αλλιώς έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση απέναντι στην ιδεολογία της Meloni, επιτέθηκε στην Πρωθυπουργό αναφέροντας αρχικά, ότι τέτοιες είναι οι προτεραιότητες της Meloni και όχι να βοηθήσει πραγματικά τον λαό, καθώς και ότι δεν είχε τίποτα να δηλώσει για τη δωρεά 1 εκατομμυρίου στο νοσοκομείο.

Μετά το σχόλιο της Giorgia Meloni ωστόσο, ο Fedez επανήλθε με δύο stories στο Instagram. «Αγαπητή πρωθυπουργέ Giorgia Meloni, αφού πρέπει να μας προσέχετε, γνωρίζετε ότι τα μέλη της κυβέρνησής σας, ακόμη και κάποιοι που βρίσκονται υπό έρευνα για σοβαρά εγκλήματα και άλλοι που κάνουν τα τρένα να σταματούν σαν να είναι ταξί, όταν κάνουν λάθη, ζητούν συγγνώμη και πληρώνουν από την τσέπη τους; Ενημερώστε με. Αφού βρήκατε το χρόνο να μιλήσετε για εμάς που δουλεύουμε με το διαδίκτυο, γιατί δεν μας λέτε για τον Santanché, την οικογένεια La Russa, τον πρώην υφυπουργό Montaruli που καταδικάστηκε, τον Andrea Delmastro και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί. Giorgia Meloni, τίποτα; Δύο μικρά λόγια γι’ αυτούς; Τίποτα ε; Οι προτεραιότητες της χώρας αγαπητή Πρωθυπουργέ. Τα λέμε στην Οικογενειακή Ημέρα με τον Elon Musk».

Φυσικά, τη δεδομένη χρονική στιγμή η ανοιχτή κόντρα της Chiara Ferragni και του περιβάλλοντός της με την Giorgia Meloni, βοηθά μόνο τη δεύτερη, καθώς η ιταλική κοινωνία δεν έχει συγχωρέσει το «λάθος» της Influencer και της εταιρείας κέικ.