Daniele Venturelli/Getty Images
OPINIONS

Ενδυναμώνει όντως τις γυναίκες η ολόγυμνη Chiara Ferragni;

Η Ιταλίδα influencer παρουσιάζει φέτος το φεστιβάλ του San Remo και αποφάσισε πως οι εμφανίσεις πρέπει να αποτελούν έμπνευση για τις χιλιάδες γυναίκες (και όχι μόνο) που την παρακολουθούν.  

“Pensati Libera”, «Σκέψου εσένα ελεύθερη» δηλαδή, έγραφε το λευκό πανωφόρι που έφτιαξε η Maria Grazia Chiuri του οίκου Dior για την Chiara Ferragni, το ξανθό κορίτσι που πριν από περίπου 10 χρόνια μας έμαθε τι θα πει influencer.

Η Ιταλίδα που ξεκίνησε το μπλογκ της με τίτλο “The Blonde Salad” όσο ήταν ακόμα φοιτήτρια και είδε τη δημοφιλία της να εκτινάσσεται σε ύψη που δεν είχε ίσως φανταστεί, επιλέχθηκε να παρουσιάσει φέτος το φεστιβάλ του San Remo. Ο εμβληματικός μουσικός διαγωνισμός που μας έχει συστήσει μεταξύ άλλων, τον Eros Ramazzoti, την Laura Paussini, αλλά και τον Mahmood που ξεσήκωσε το κοινό της Eurovision το 2019, λειτούργησε ως πλατφόρμα για τη Ferragni για να περάσει μηνύματα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες. Σε αυτό είχε σύμμαχό της την επίσης Ιταλίδα, καλλιτεχνική διευθύντρια του γαλλικού οίκου μόδας.

Η πρώτη εμφάνιση με το μεταξωτό μαύρο φόρεμα και τη λευκή εσάρπα έφερε πάνω της μια φράση που γράφτηκε σε τοίχο μετά από πορεία γυναικών στη Γένοβα. Η ίδια έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram πως, «Τα απλά, αλλά δυνατά αυτά λόγια προέρχονται από ένα έργο της Claire Fontaine που ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει όλες τις γυναίκες να αισθάνονται ελεύθερες να βγουν από τον ρόλο που τους επιβάλλει η κοινωνία».

Η Ferragni άλλαξε πολλές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και όλες είχαν κάτι να πουν. Ένα μακρύ λευκό φόρεμα γεμάτο hate comments ήταν ένα από αυτά. «Με αυτό το peplum φόρεμα φέρνουμε στη σκηνή του θεάτρου Ariston μερικές από τα μηνύματα μίσους που λαμβάνει συχνά η Chiara για την εμφάνισή της, το σώμα της και πάνω από όλα την ελευθερία της να νιώθει γυναίκα εκτός από μητέρα. Οι προτάσεις περιφρόνησης κεντημένες με μαύρα μαργαριτάρια είναι τα πραγματικά αδικήματα που οι haters απευθύνουν καθημερινά στις φωτογραφίες της που δημοσιεύονται στο Instagram», έγραψε η Maria Grazia Chiuri για τη δημιουργία της.

Η Ferragni που είναι μητέρα δύο παιδιών αποφάσισε να αφιερώσει μια από τις εμφανίσεις της στη μικρή της κόρη, Vittoria, αλλά και σε όλα τα νεαρά κορίτσια που την παρακολουθούν. Το φόρεμα Gabbia, κλουβί στα ελληνικά, αποτελούνταν από μια φόρμα κεντημένη με στρας μέσα σε μια εντυπωσιακή φούστα και ονομάστηκε έτσι για να «απελευθερώσει τις νέες γενιές από τα στερεότυπα φύλου στα οποία οι γυναίκες συχνά αισθάνονται εγκλωβισμένες».

Από όλα τα ρούχα που αποφάσισε η φορέσει η Chiara Ferragni όμως, ένα ήταν εκείνο που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Το «γυμνό» φόρεμα, εμπνευσμένο από δημιουργία της Chiuri για τον Dior το 2018, επιλέχθηκε για να θυμίσει πως κανείς δεν μπορεί να εξουσιάζει ένα γυναικείο σώμα, όσα ρούχα φορά ή δε φορά. «Αυτή η ψευδαίσθηση της γύμνιας θέλει να υπενθυμίσει σε όλους το δικαίωμα και την ισότητα των φύλων.

Να υπενθυμίσει ότι όποιος αποφασίζει να δείξει τον εαυτό του ή να νιώσει σέξι, δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να δικαιολογήσει τη βία των ανδρών», έγραψε η influencer, ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior πρόσθεσε πως, «Το γυμνό θυμώνει τους ανθρώπους γιατί η έλλειψη σεμνότητας στο σώμα θεωρείται επίθεση στην ηθική. Αυτό το φόρεμα αποτίει φόρο τιμής στην ομορφιά του γυναικείου σώματος σε μια εποχή που, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα απειλούνται, η ελευθερία τους να σπουδάζουν και να εργάζονται στερείται, το δικαίωμά τους σε μια ειρηνική ζωή καταπατείται από τον πόλεμο».

Όπως ήταν αναμενόμενο το «γυμνό φόρεμα» προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά ίσως αυτό να είναι και το νόημά του. Καθετί που κάνει μια γυναίκα που επιλέγει να είναι ελεύθερη και να αγαπά το σώμα της, όπως εκείνη θεωρεί σωστό, προκαλεί αντιδράσεις. Τα στερεότυπα απέναντι στα γυμνά γυναικεία σώματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν, όσο εμείς θεωρούμε πως πρέπει να τα κρύψουμε.

Η Ferragni έδειξε πως ένα απενoχοποιημένο γυναικείο σώμα είναι ένα ελεύθερο σώμα.