Aris Oikonomou/ SOOC
EXPLAINED

Τι έχει συμβεί με τους τουρίστες που πέθαναν ή αγνοούνται στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα, πέντε τουρίστες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι τρεις (δύο Γαλλίδες και ένας Αμερικανός) παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο Ιούνιος του 2024 στην Ελλάδα θα μείνει στην -έστω και για λίγο- στην επικαιρότητα λόγω του πρόωρου καύσωνα που έκανε την καθημερινότητά μας δύσκολη. Στο εξωτερικό, ενώ ασχολούνται έντονα με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, έχουν ένα ακόμα, πιο σοβαρό λόγο που αφιερώνουν τις κεντρικές τους σελίδες στα πανέμορφα κατά τα άλλα, ελληνικά νησιά: Τις εξαφανίσεις των τουριστών που τα επισκέπτονται.

Μέχρι σήμερα, πέντε τουρίστες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι τρεις (δύο γυναίκες από τη Γαλλία και ένας Αμερικανός) παραμένουν αγνοούμενοι. Τα διεθνή ΜΜΕ, με πρώτο τον Guardian πριν από μερικές ημέρες, θέτουν ερωτήματα και εστιάζουν στο πώς, εν μέσω καύσωνα, αρκετοί τουρίστες αψηφούν τις οδηγίες.

Οι τουρίστες, όπως γράφουν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Και κάπως έτσι, οδηγηθήκαμε στη μαύρη λίστα του Ιουνίου.

Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι του Ιουνίου

Ο Michael Mosley βρέθηκε νεκρός στη Σύμη λίγες ημέρες μετά την εξαφάνισή του στις 5 Ιουνίου. Ο 67χρονος Βρετανός παρουσιαστής έφυγε πεζός στις 5/06 από παραλία της Σύμης με σκοπό να επιστρέψει στο δωμάτιο του στον Γυαλό. Τελικά, εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία της Αγίας Μαρίνας τέσσερις μέρες αργότερα.

Στις 5 Ιουνίου είχε εξαφανιστεί και ένας 67χρονος Ολλανδός στο Ρέθυμνο, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός. Ο άντρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προβλήματα με την καρδιά του, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Μια 70χρονη πεζοπόρος στο φαράγγι Χοχλιακιών στη Σητεία, στις αρχές του Ιουνίου, είπε πως αισθάνεται ζάλη και κατέρρευσε.

Ο Eric Calibet, Αμερικανός συνταξιούχος αστυνομικός παραμένει αγνοούμενος στην Αμοργό από τις 11 του μήνα. Την Τρίτη ξεκίνησε για να διανύσει μόνος του μία γνωστή πεζοπορική διαδρομή στην Αμοργό, διάρκειας περίπου 4 ωρών. Τα ίχνη του, έκτοτε, αναζητούνται.

Η σύντροφος του Eric Calibet υποστηρίζει πως οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να εντοπίσουν τον άντρα της, αναγκάζοντας την οικογένειά του να πάνε οι ίδιοι στην Αμοργό ώστε να οργανώσουν τη δική του αποστολή διάσωσης. «Οι ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να εργάζονται μετά τη δύση του ηλίου. Ας πάμε για ύπνο και ας αφήσουμε τον να κοιμηθεί έξω, αυτή είναι η στάση τους» είπε η Debbie Leshane.

Η κατάληξη για τον 70χρονο τουρίστα που είχε εξαφανιστεί στο Μαθράκι, δυστυχώς ήταν τραγική. Στις 16/6, η σορός του εντοπίστηκε σε απομονωμένη παραλία του νησιού ενώ νεκρός εντοπίστηκε στην Κρήτη ο 80χρονος Βέλγος που είχε εξαφανιστεί από τις 13 Ιουνίου.

Από τις 14 Ιουνίου αγνοούνται δύο Γαλλίδες στη Σίκινο με τις έρευνες έως και σήμερα να μην έχουν αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σικίνου, Βασίλη Μαράκη, η μία από τις δύο γυναίκες έστειλε την περασμένη Παρασκευή από το κινητό της μήνυμα στον ιδιοκτήτη του καταλύματος στο οποίο διέμενε, με μία φωτογραφία της πεσμένη στο έδαφος, που έλεγε «έχω πέσει, δεν αισθάνομαι καλά». Μέχρι και σήμερα, οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει τις συντεταγμένες του σήματος του κινητού και αναζητούν τα ίχνη τους κυρίως σε μονοπάτια.

«Την ημέρα που βγήκαν για πεζοπορία επικρατούσε ακραία ζέστη. Κάποια από τα μονοπάτια του νησιού μας είναι χαρτογραφημένα, κάποια άλλα όμως όχι. Δεν γνωρίζουμε καν αν οι δύο πεζοπόροι βγήκαν για περίπατο μαζί ή χώρια.

Πάντως, χτενίζουμε αδιάκοπα την περιοχή και στις έρευνες συμμετέχουν πυροσβέστες από τη Σύρο, αλλά και εθελοντές» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος του νησιού, ενώ σε δηλώσεις του στο Mega επεσήμανε ότι οι έρευνες γίνονται και με drone, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που «χτενίζουν» τα μονοπάτια.