2015, AP Photo/Suzanne Plunkett, Pool
EXPLAINED

Τι έχει συμβεί τελικά με την Kate Middleton

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι άφαντη, οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν στα social media και η Βρετανία ζει ένα βασιλικό δράμα χωρίς προηγούμενο. 

Από τότε, που η Kate Middleton υπεβλήθη σε επέμβαση στην κοιλιακή περιοχή τον Ιανουάριο στην London Clinic, τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την υγεία και την ανάρρωσή της έχουν πολλαπλασιαστεί.

Εξαρχής, το Παλάτι του Κένσινγκτον είχε ξεκαθαρίσει ότι θα κρατούσε μυστική τη διάγνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας, διευκρινίζοντας σε ανακοίνωσή του: «Ελπίζει ότι το κοινό θα κατανοήσει την επιθυμία της να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη κανονικότητα για τα παιδιά της. Συνεπώς, επιθυμεί να παραμείνουν τα προσωπικά της ιατρικά στοιχεία στην ιδιωτική σφαίρα». 

Ωστόσο, όταν ο πρίγκιπας William ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του στην επιμνημόσυνη δέηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας στα τέλη Φεβρουαρίου, οι εικασίες σχετικά με την υγεία της συζύγου του εξερράγησαν στο διαδίκτυο. Από τη μία, το photoshop σε οικογενειακή φωτογραφία. Από την άλλη, οι παπαρατσικές φωτογραφίες που -υποτίθεται- ότι απεικονίζουν τη Middleton με τον William και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν άργησαν να κατακλύσουν τα socia media.

Η Kate είναι άφαντη ή σχεδόν άφαντη τέλος πάντων -θα τα εξηγήσουμε όλα παρακάτω- από τα Χριστούγεννα και ολόκληρη η Βρετανία ζει ένα βασιλικό δράμα χωρίς προηγούμενο – σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana. 

Το χρονικό της εξαφάνισης

25 Δεκεμβρίου 2023: Η Kate Middleton στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Σάντρινγκχαμ με τη βασιλική οικογένεια

Όπως απαιτεί η παράδοση ανήμερα των Χριστουγέννων, η βασιλική οικογένεια συγκεντρώθηκε στην εκκλησία στο Σάντρινγκχαμ κι αυτή ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση της πριγκίπισσας πριν από το χειρουργείο της.

16 Ιανουαρίου 2024: Υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη επέμβαση

Στα μέσα Ιανουαρίου, η πριγκίπισσα της Ουαλίας υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιά στην London Clinic. Η είδηση της χειρουργικής επέμβασης έγινε γνωστή την επόμενη μέρα.

17 Ιανουαρίου 2024: Το Παλάτι του Κένσινγκτον δημοσίευσε την πρώτη επίσημη δήλωση για την υγεία της Middleton

«Η Βασιλική της Υψηλότητα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας εισήχθη χθες στην Κλινική του Λονδίνου για προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιά. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής και η ίδια αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για δέκα με δεκατέσσερις ημέρες, προτού επιστρέψει στο σπίτι για να συνεχίσει να αναρρώνει. Με βάση τις τρέχουσες ιατρικές συμβουλές, είναι απίθανο να επιστρέψει στις δημόσιες υποχρεώσεις της πριν το Πάσχα.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας εκτιμά το ενδιαφέρον που θα προκαλέσει αυτή η δήλωση. Ελπίζει ότι το κοινό θα κατανοήσει την επιθυμία της να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη κανονικότητα για τα παιδιά της και συνεπώς, επιθυμεί τα προσωπικά της ιατρικά στοιχεία να παραμείνουν στην ιδιωτική σφαίρα».

Έγινε μάλιστα διευκρίνιση ότι η επέμβαση της δεν αφορούσε καρκινική νόσο, χωρίς όμως να δοθούν άλλες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας.

18 Ιανουαρίου 2024: Ο William επισκέφθηκε την Kate στο νοσοκομείο

Ήταν η μόνη φορά που ο πρίγκιπας φωτογραφήθηκε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της παραμονής δύο εβδομάδων της συζύγου του στην κλινική.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου, την επισκέφθηκε ο βασιλιάς Κάρολος πριν εισαχθεί και ο ίδιος στην ίδια κλινική έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο στον προστάτη. 

29 Ιανουαρίου 2024: Η Kate Middleton πήρε εξιτήριο

Την ίδια μέρα που ο βασιλιάς Κάρολος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, πήρε εξιτήριο και η πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ενώ εκείνος απαθανατίστηκε να χαμογελά και να χαιρετάει τον κόσμο, εκείνη πουθενά. 

«Η πριγκίπισσα της Ουαλίας επέστρεψε στο σπίτι της στο Ουίνδσορ για να συνεχίσει την ανάρρωσή της από το χειρουργείο. Σημειώνει καλή πρόοδο», ανέφερε σε ανακοίνωση το Παλάτι του Κένσινγκτον. «Ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα θέλουν να πουν ένα τεράστιο ευχαριστώ σε ολόκληρη την ομάδα της Κλινικής του Λονδίνου, ειδικά στο αφοσιωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, για τη φροντίδα που παρείχε».

7 Φεβρουαρίου 2024: Ο πρίγκιπας William επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντα

Κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα μετά το εξιτήριο της Kate από το νοσοκομείο, ο William επέστρεψε στις δημόσιες υποχρεώσεις του,  δίνοντας το παρών σε ένα εορταστικό δείπνο για τη φιλανθρωπική οργάνωση αεροπορικών ασθενοφόρων του Λονδίνου.

27 Φεβρουαρίου 2024: Το Παλάτι του Κένσινγκτον έκανε μια ακόμα σύντομη ενημέρωση για την υγεία της Kate

Όταν το Παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας William ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του στην τελετή μνήμης του βασιλιά Κωνσταντίνου λόγω «προσωπικού θέματος», ακολούθησε μία σύντομη ενημέρωση για την υγεία της Kate, στην οποία αναφερόταν ότι «συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά».

Δύο ημέρες αργότερα, διευκρινίστηκε ότι το Παλάτι δεν θα παρέχει τακτικές ενημερώσεις για την υγεία της πριγκίπισσας ως απάντηση στις αμέτρητες διαδικτυακές εικασίες.

4 Μαρτίου 2024: Η Kate εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια

Το TMZ δημοσίευσε τις πρώτες, παπαρατσικές, φωτογραφίες της πριγκίπισσας της Ουαλίας από τον Δεκέμβριο. Σε αυτές εμφανιζόταν να κάθεται στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η μητέρα της, Carole Middleton.

10 Μαρτίου 2024: Το Παλάτι του Κένσινγκτον μοιράστηκε την πρώτη επίσημη φωτογραφία της Kate μετά την επέμβαση

Προς τιμήν της Ημέρας της Μητέρας, το Παλάτι του Κένσινγκτον κυκλοφόρησε μια φωτογραφία της Kate Middleton, την οποία φέρεται να τράβηξε ο πρίγκιπας William και η οποία δείχνει την πριγκίπισσα αγκαλιά με τα τρία της παιδιά. Η εικόνα συνοδεύτηκε από ένα σύντομο μήνυμά της, ευχαριστώντας το κοινό για τη συνεχή υποστήριξή του.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της εικόνας, η φωτογραφία αποσύρθηκε από τα φωτογραφικά πρακτορεία, μετά από εικασίες ότι είχε υποστεί photoshop. 

11 Μαρτίου 2024: Το Παλάτι απολογήθηκε για την επεξεργασμένη φωτογραφία

Η απάντηση ήρθε μία ημέρα μετά από το Παλάτι του Κένσινγκτον να μοιράζεται με τον κόσμο την προσωπική συγγνώμη της Kate Middleton:  «Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι περιστασιακά με το photoshop. Ήθελα να εκφράσω τη συγγνώμη μου για οποιαδήποτε σύγχυση προκάλεσε η οικογενειακή φωτογραφία που μοιραστήκαμε χθες».

Λίγες ώρες αργότερα, η Kate φωτογραφήθηκε σε ένα αυτοκίνητο με τον πρίγκιπα William να φεύγει από το Κάστρο του Ουίνδσορ. Κατευθυνόταν σε ένα ιδιωτικό ραντεβού, ενώ ο Γουίλιαμ εμφανίστηκε στην Κοινοπολιτειακή Ημέρα στο κάστρο.

16 Μαρτίου 2024: Η Kate απαθανατίστηκε με τον William να ψωνίζουν σε κατάστημα αγροτικών προϊόντων  

«Μετά από όλες τις φήμες που κυκλοφορούσαν, έμεινα έκπληκτος που τους είδα εκεί. Η Kate ήταν έξω για ψώνια με τον William και έδειχνε χαρούμενη και υγιής. Τα παιδιά δεν ήταν μαζί τους», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην The Sun.

Δύο μέρες μετά, στις 18 Μαρτίου, το κατάστημα δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από την έξοδό τους. 

20 Μαρτίου 2024: Το ιατρικό απόρρητο της Kate παραβιάστηκε

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mirror, εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική London Clinic, προσπάθησαν να αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο της πριγκίπισσας κατά την περίοδο μάλιστα που η ίδια νοσηλευόταν.

«Είμαστε υπερήφανοι για την εξαιρετική φροντίδα που παρέχουμε σε όλους τους ασθενείς μας που μας εμπιστεύονται καθημερινά. Διαθέτουμε συστήματα παρακολούθησης της διαχείρισης των πληροφοριών των ασθενών και, σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης, θα ληφθούν κανονιστικά και πειθαρχικά μέτρα. Δεν υπάρχει θέση στο νοσοκομείο μας για όσους παραβιάζουν σκόπιμα την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε ασθενούς ή συναδέλφου μας», ήταν η άμεση απάντηση της κλινικής, που ανακοίνωσε ότι ξεκινά εσωτερική έρευνα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει έστω και μία φωτογραφία που να απεικονίζει ξεκάθαρα και οφθαλμοφανώς την Kate Middleton, οδήγησε στη μεγαλύτερη από όλες θεωρία συνωμοσίας: «Η πριγκίπισσα είναι νεκρή». Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που ανακυκλώνουν τη συγκεκριμένη θεωρία στα social media. 

Εκείνη ωστόσο που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφορά τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τα ψώνια της με τον πρίγκιπα William. 

«Η γυναίκα στο παντοπωλείο ήταν ηθοποιός, αποκλείεται να είναι η Kate». «Εικόνα δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη, και μάλιστα όχι καλή. Αυτή η συγκάλυψη γίνεται πιο ενοχλητική και εξίσου ανησυχητική».

Είναι μόνο δύο από τις δεκάδες αναρτήσεις στο Χ, που κάνουν λόγο για σωσία και όχι για την ίδια την πριγκίπισσα, αλλά και για τρίτο πρόσωπο στον πριγκιπικό γάμο. 

Μάλιστα, το όνομα της «πιο ρεαλιστικής» σωσίας της Middleton έπεσε στο τραπέζι.

«Δεν ήμουν εκεί. Σίγουρα δεν ήμουν εγώ και πιστεύω ότι ήταν 100% η Kate με τον William στο βίντεο», δήλωσε η Heidi Agan (εργάζεται επαγγελματικά ως σωσίας της πριγκίπισσας σε εκδηλώσεις από το 2012), μιλώντας στην εκπομπή This Morning του ITV. Τόνισε μάλιστα ότι «ήρθε η ώρα, ο κόσμος να αφήσει την Kate ήσυχη, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι καλά, θα επιστρέψει μετά το Πάσχα, όπως λέει το Παλάτι του Κένσινγκτον, αλλά μέχρι τότε πρέπει να αναρρώσει και να θεραπευτεί».