© Steve Gribben / Johns Hopkins APL/NASA / AP
EXPLAINED

Τι γνωρίζουμε για τον Bennu, τον αστεροειδή που έχει ισχύ ίση με 22 ατομικές βόμβες

Πόσο εκτεταμένη καταστροφή μπορεί να προκαλέσει, πόσες πιθανότητες συγκρούσεις με τη Γη υπάρχουν, και πότε έχει οριστεί η πιθανή ημερομηνία για το μοιραίο συμβάν.

Ο αστεροειδής Bennu είναι αρκετά γνωστός στους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη του διαστήματος, καθώς περνά από τη Γη κάθε 6 χρόνια. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι τελευταίοι υπολογισμοί των ερευνητών, τα πράγματα μπορεί μελλοντικά να γίνουν αρκετά πιο πολύπλοκα – ίσως και επικίνδυνα.

Τι ακριβώς άλλαξε; Οι επιστήμονες της NASA πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι ο αστεροειδής έχει κάποιες -έστω και ελάχιστες- πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ποιο είναι το μέγεθος του Bennu; 

Ο Bennu έχει μέση διάμετρο 490 μέτρα και αν συγκρουστεί με τη Γη θα προκαλέσει καταστροφή σε έκταση 965 χιλιόμετρων από το σημείο της συντριβής, χωρίς όμως να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους.

Υπάρχει όντως πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη;

Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που μοιράστηκε τον περασμένο μήνα η επιστημονική ομάδα OSIRIS-REx της NASA (η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται εξ’ ολοκλήρου με τον αστεροειδή), η πιθανότητα να προσκρούσει πράγματι ο Bennu στη Γη είναι στην ουσία πολύ πιο μικρή από όσο νομίζουμε. Για την ακρίβεια, η πιθανότητα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα είναι μόλις 0,037%.

Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι σε εκείνη την περίπτωση η σύγκρουση θα έχει την ίδια ισχύ με την έκρηξη όχι μίας, ούτε δύο αλλά 22 ατομικών βομβών.

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό;

Αν τελικά το απίθανο και απευκταίο σενάριο πραγματοποιηθεί, τότε η πτώση του αστεροειδούς θα πραγματοποιηθεί στην Έρημο της Γιούτα των ΗΠΑ, στις 24 Σεπτεμβρίου 2182. Με την ημερομηνία να πέφτει κοντά στο τέλος του 22ου αιώνα, δε χρειάζεται να ανησυχούμε για αρκετό καιρό ακόμα.

Τι κάνει η NASA για αυτό;

«Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι πιθανότητες να συμβεί αυτό στην πραγματικότητα, τα νέα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx επέτρεψαν στους επιστήμονες να μοντελοποιήσουν καλύτερα πώς θα εξελιχθεί η τροχιά του Bennu με την πάροδο του χρόνου και να υπολογίσουν καλύτερα την πιθανότητα σύγκρουσης», εξηγεί η διαστημική υπηρεσία.

Η NASA ωστόσο, επειδή φυσικά δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια, εξερευνώντας τις πιθανότητες, σήμερα ήδη επεξεργάζεται σχέδια για να ματαιώσει την πορεία σύγκρουσης του αστεροειδούς και να εκτρέψει τον Bennu. Μάλιστα, η αποστολή της βρίσκεται πια στο «τελικό στάδιο».

Ο Richard Burns, υπεύθυνος του προγράμματος OSIRIS-REx στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, εξήγησε όλες τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για την εκτροπή του. Είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο σκέλος αυτού του επταετούς ταξιδιού και μοιάζει πολύ με τα τελευταία χιλιόμετρα ενός μαραθωνίου, με έναν καταιγισμό συναισθημάτων όπως η υπερηφάνεια και η χαρά να συνυπάρχουν με την αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθεί καλά ο αγώνας».

Μπορεί να φανεί χρήσιμος ο Bennu; 

Ο αστεροειδής Bennu μπορεί να τρομάζει ενδεχομένως τους επιστήμονες και να τους ταλαιπωρεί, κάνοντάς τους να επεξεργάζονται σχέδια για την κατάρριψή του, αλλά προκαλεί και το ενδιαφέρον τους. Και αυτό γιατί όλα δείχνουν πως μπορεί να δώσει ορισμένα άγνωστα στοιχεία στους ερευνητές. Άλλωστε, ήδη φημολογείται ότι εντοπίστηκαν υδάτινα στοιχεία στην επιφάνειά του.

Μάλιστα, η NASA ανακοίνωσε ότι το κομμάτι που απέσπασε το διαστημόπλοιο της OSIRIS-REx θα έρθει στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου και θα φέρει μαζί του όλα τα μυστικά του αστεροειδή – όπως, για παράδειγμα, τον απαρχαιωμένο άνθρακα που βρίσκεται στην επιφάνειά του. Τα δείγματα αυτά συγκεντρώθηκαν από την αποστολή της διαστημικής υπηρεσίας πριν από 3 χρόνια.

Χαρακτηριστικά, ο Nicola Fox, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA στην Ουάσινγκτον, είπε πως «το παρθένο υλικό από τον Bennu θα ρίξει φως στον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και ίσως ακόμη και στο πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη».

Κατά πάσα πιθανότητα, δηλαδή, όχι μόνο δε θα καταστραφούμε αλλά θα μάθουμε και περισσότερα για την καταγωγή μας. Καθόλου άσχημος ο Bennu, με άλλα λόγια.