© EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
BUZZ

Τι γνωρίζουμε και όσα αναμένουμε για τις καταγγελίες στην Κιβωτό του Κόσμου

Βροχή καταγγελιών έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, αποκαλύπτοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το κακοποιητικό πρόσωπο της ισχυρής ΜΚΟ και του πατέρα Αντώνιου.

Μουδιασμένη παραμένει η κοινωνία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, διαπιστώνοντας ότι μια κραταία μη κυβερνητική οργάνωση –της οποία η δράση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εκκλησιαστικό κλήρο– απέκρυπτε ένα δυσώδες προσωπείο κακοποίησης και ασέλγειας, όπως δείχνουν όλες οι μαρτυρίες που αποκαλύπτονται με τη μορφή καταιγίδας. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου με την είδηση ότι η εισαγγελία ανηλίκων αναλαμβάνει τη διερεύνηση της υπόθεσης, που άνοιξε (εκ νέου) με την αναφορά την οποία κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η πολυσέλιδη αναφορά που συντάχθηκε από την ανεξάρτητη αρχή κατόπιν έρευνας στις δομές της Αθήνας, του Πειραιά και του Βόλου, πυροδοτήθηκε από καταγγελίες ανηλίκων και καταδείκνυε σωρεία προβλημάτων στην Κιβωτό του Κόσμου, τα οποία είχαν να κάνουν με τη διοίκηση της οργάνωσης.

Και μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της κατάθεσης του 19χρονου, καταδείχθηκε ο ελέφαντας στο δωμάτιο: ο πάτερ Αντώνιος, ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας που είχε βραβευτεί εντός και εκτός συνόρων για τη δράση του, κατονομάστηκε για ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου.

Οι ανώνυμες μαρτυρίες πρώην φιλοξενούμενων στις δομές της Κιβωτού άρχισαν να σκιαγραφούν τον ιερώνυμο ως εγκέφαλο. Η απάντηση του ιδίου σε τοποθέτηση στην ΕΡΤ για «ανυπόστατα ψεύδη» δεν φάνηκε επαρκής για να κρατήσει τη θέση του:

Μετά τον σάλο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος απαγόρευσε τις ιεροπραξίες στον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Επίσης, αποσύρθηκε διάταξη που προέβλεπε την παραχώρηση ακινήτου 6,5 στρεμ. από πλευράς του κράτους στη μη κυβερνητική οργάνωση, μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μια υπόθεση με μεγάλη ιστορία

Παρότι εμφανίζεται σαν κεραυνός εν αιθρία στη δημόσια σφαίρα, καταγγελίες και δικογραφία για την Κιβωτό του Κόσμου υπήρχε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στη ΓΑΔΑ από τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, από τις 21 Αυγούστου ο Χρόνης Χλίτσιος είχε καταγγείλει ξυλοδαρμούς ανηλίκων από στέλεχος στη δομή του Βόλου, όπου και εργαζόταν, εισπράττοντας απόλυση για αυτή του την κίνηση. Από τότε εκκρεμεί η εισαγγελική έρευνα, η οποία με τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια απέκτησε νέα τροπή.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της –τουλάχιστον– 10 καταγγελίες από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Εξίσου μεγάλος αριθμός καταγγελιών έχει δει το φως της δημοσιότητας από τα Μέσα Ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες: οι πρώτες καταγγελίες διέρρευσαν από τη δικογραφία και περιελάμβαναν την περίπτωση του 19χρονου (η πιο ανατριχιαστική μέχρι στιγμής) που ταξίδεψε στις δομές της επαρχίας βιώνοντας σωματική εκμετάλλευση και λεκτική κακοποίηση από τον πάτερ Αντώνιο, όπως και εκείνη ενός παιδιού που κατέθεσε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Έκτοτε, όλο και αυξάνονται οι καταγγελίες που βγαίνουν στην τηλεόραση για την Κιβωτό του Κόσμου και τον πάτερ Αντώνιο: «κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβιά και τα χτυπούσαν» κατήγγειλε μητέρα, «μερικά παιδιά που ήταν πιο άτακτα τα χτυπούσαν, τα έπιαναν από το αυτί και τα πετούσαν από τις σκάλες», είπε μια 19χρονη, φιλοξενούμενη παλαιότερα στις δομές, ενώ από διαφορετικές (αλλοιωμένες) φωνές ακούστηκε πως ο πατήρ Αντώνιος, μόλις εντόπιζε αυτόπτη μάρτυρα των περιστατικών, χρησιμοποιούσε την τακτική του χρηματισμού, ώστε να μη διαρρεύσουν.

Απειλές, υβριστικές επιθέσεις, πράξεις εκφοβισμού, τιμωρίες απομόνωσης και καταναγκαστική εργασία, είναι η καθημερινότητα που περιγράφεται για τις περισσότερες δομές της Κιβωτού του Κόσμου από τις νέες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή οι δομές σε Αθήνα, Πειραιά και Καλαμάτα είναι υπό έρευνα για το αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις «κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη, από οικείο, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση».

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον πάτερ Αντώνιο

«Η κιβωτός είναι η ζωή μου», είχε δηλώσει ο ιερώνυμος κατά την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, προσπαθώντας να αποφύγει τη χιονοστιβάδα που είχε ήδη ξεκινήσει.

Ωστόσο, έχουν από τότε καταγραφεί γλαφυρές λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά του στους φιλοξενούμενους των δομών: «ποτέ δεν έβγαζε και έβαζε μόνος του τα παπούτσια και τις κάλτσες ή το ράσο του», ανέφερε η μαρτυρία του 19χρονου, αποσαφηνίζοντας ότι ήθελε τα παιδιά να τον υπηρετούν· καταγγέλλεται επίσης για μεθοδευμένη τοξική συμπεριφορά, αφού όσα άτομα είχε από κοντά του, τα μείωνε διαρκώς με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ενώ το πιο αναίσχυντο είναι ότι ήταν σεξουαλικά ύποπτες οι κινήσεις του – «μου χτυπούσε τον ποπό με το χέρι», «έβαζε το χέρι μου μέσα στο μαγιό».

Το επόμενο στάδιο στη διερεύνηση της υπόθεσης για την Κιβωτό του Κόσμου είναι να κληθούν οι μάρτυρες για κατάθεση στη ΓΑΔΑ και στα γραφεία Προστασίας Ανηλίκων. Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε δύο εισαγγελείς ανηλίκων, τις Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η αστυνομία πρόκειται να εστιάσει την προσοχή της στο υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και τρεις ακόμη εργαζόμενους των δομών.