© Μark Schiefelbein / AP
EXPLAINED

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον ιό Langya που εμφανίστηκε στην Κίνα

Στα συμπτώματα μοιάζει αρκετά με τον κορoνοϊό, ενώ από τα λίγα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται ότι μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μηδέν μέχρι στιγμής οι θάνατοι, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος.

Νέο καμπανάκι δημόσιου υγειονομικού κινδύνου χτυπάει από τη μακρινή Κίνα: την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Ταϊβάν, έχει εντοπιστεί ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός των 35 κρουσμάτων, θετικών σε έναν ιό ονόματι Henipa Langya, που αποκαλείται για συντομία Langya.

Δεν είναι πρώτη φορά που εντοπίζεται το συγκεκριμένο γονιδίωμα στον ανθρώπινο οργανισμός, αλλά είναι ανησυχητικός ο ρυθμός μετάδοσης που απέκτησε, δεδομένης και της εμπειρίας με τον κορoνοϊό πλέον.

Ενώ λοιπόν η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής, κυνηγώντας αυστηρά την εξάλειψη των κρουσμάτων, μια νέα μεταδοτική απειλή ήρθε να προστεθεί σε εκείνη που γνωρίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια, κάνοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στο είδος και τα χαρακτηριστικά του Langya, ώστε να τον εξαλείψουν προτού εξαπλωθεί.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά προς το παρόν: όλα τα στοιχεία προέρχονται από τα 35 εκείνα άτομα που εντοπίστηκαν τώρα στις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας, στις περιοχές Σανντόνγκ και Χενάν – τα περισσότερα άτομα εξ αυτών είναι αγρότες στο επάγγελμα και συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς.

Τα συμπτώματα είναι αντίστοιχα με εκείνα που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ το οικογενειακό δέντρο του ιού, όπως δείχνουν τα δεδομένα των επιστημόνων, προδίδουν πιθανότητα θνητότητας.

Ωστόσο, κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν.

Τι γνωρίζουμε για τον Langya

Πρώτη φορά ο ιός Langya εντοπίστηκε σε ανθρώπινο οργανισμό το 2018, αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα από τους επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα από τα 35 άτομα που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να διαλευκανθεί το μυστήριο του νέου ιού.

Από το γκρουπ, μόνο τα 26 άτομα από τα 35 ήταν αποκλειστικά μολυσμένα από τον νέο ιό, οπότε εξ αυτών προκύπτουν τα σημαντικά στοιχεία: το 54% ανέφερε εξάντληση, το 50% πόνο στον λαιμό και το 38% υπέφερε από ναυτία. Άλλα συμπτώματα ήταν ο πονοκέφαλος και η τάση για εμετό.

Και το επικρατέστερο όλων των συμπτωμάτων που ήταν κοινό και στα 26 άτομα ήταν ο πυρετός. Αυτό υποδηλώνει με σιγουριά ότι «ο ιός ήταν η αιτία της εμπύρετης ασθένειας», όπως ανέφεραν οι μελετητές στην έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, πρόκειται για ιό που ανήκει στους henipavirus, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών RNA, ιών δηλαδή που μεταδίδονται από ζώα. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο για τη μόλυνση των ατόμων: η προσβολή τους από άγρια ζώα. Τα κρούσματα, λόγω της δουλειάς τους στα χωράφια, ήταν εκτεθειμένα σε ένα συγκεκριμένο είδος μικρού θηλαστικού, που ονομάζεται μυγαλή, απ’ όπου και φαίνεται να προέκυψε και η μόλυνση.

Έπειτα, οι ερευνητές έκαναν τεστ σε αυτά τα ζώα ανακαλύπτοντας στον οργανισμό τους το RNA του ιού. Μικρότερο ποσοστό του ιού βρέθηκε επίσης σε οικόσιτες κατσίκες και σκύλους της περιοχής (2% και 5% αντίστοιχα).

Και επειδή τα άτομα δεν ανέφεραν στενές επαφές μεταξύ τους, φαίνεται λιγότερο πιθανό το σενάριο μετάδοσης του ιού Langya από άνθρωπο σε άνθρωπο, «αλλά το μέγεθος του δείγματός μας ήταν πολύ μικρό για να καθορίσουμε με σιγουριά το καθεστώς μετάδοσης», όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Πόσο επικίνδυνος είναι

Τα κρούσματα παραμένουν σε σταθερή κατάσταση, χωρίς να έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής θάνατος από τον ιό Langya, τόσο στον παρόντα χρόνο όσο και το έτος 2018 που είχε εντοπιστεί πρώτη φορά ο ιός. Ως κατηγορία, οι RNA ιοί της οικογένειας henipavirus, περιλαμβάνουν αφενός τον ιό Hendra (ο οποίος προσβάλλει άλογα και ανθρώπους) και αφετέρου τον ιό Nipah, που έχει προκαλέσει επιδημίες στη νοτιοανατολική Ασία. Αμφότεροι έχουν συνδεθεί με υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Τυπικά, στην κλίμακα επικινδυνότητας των παθογόνων κατατάσσεται στον βαθμό 4. Οι ιοί henipavirus μπορούν να προκαλέσουν έντονη ασθένεια σε ζώα και ανθρώπους, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν ελεγμένα φάρμακα για την αντιμετώπισή τους.

Από όλα τα είδη που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια ιών – τα οποία είναι: Hendra, Nipah, Cedar, Mojiang και Ghanaian– φαίνεται ότι ο ιός Langya συγγενεύει περισσότερο με τον ιό Mojiang, ο οποίος έχει ανακαλυφθεί επίσης στη νότια Κίνα.