Mikhail Klimentyev / Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP
ΚΟΣΜΟΣ

Τι κρύβει το βαλιτσάκι του Vladimir Putin

Γιατί η ασφάλεια του Ρώσου προέδρου έχει πάντα μαζί της έναν μαύρο χαρτοφύλακα, τι περιέχει και ποιοι ηγέτες έχουν έναν παρόμοιο στην κατοχή τους.

Η εμφάνιση του Vladimir Putin στην κηδεία του Ρώσου πολιτικού, Vladimir Zhirinovsky, στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στα social media. Οι περισσότεροι δεν στάθηκαν στο μπουκέτο με τα κόκκινα τριαντάφυλλα που κρατούσε στα χέρια του ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά στον σωματοφύλακά του που τον ακολουθούσε σε κάθε του βήμα και κρατούσε στο δεξί του χέρι με διακριτικό τρόπο ένα μαύρο βαλιτσάκι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βαλιτσάκι κάνει την εμφάνισή του στις φωτογραφίες του Vladimir Putin. Οι θεωρίες για το περιεχόμενό του δίνουν και παίρνουν. Η επικρατέστερη αυτών υποστηρίζει πως εντός της υπάρχει το «κόκκινο κουμπί», το οποίο εάν πατήσει ο Ρώσος πρόεδρος θα ενεργοποιηθούν άμεσα τα πυρηνικά όπλα της χώρας. Πόση βάση έχει η συγκεκριμένη θεωρία και ποιες άλλες απόψεις έχουν ακουστεί για το μυστήριο αυτό βαλιτσάκι;

Μπορεί το βαλιτσάκι του Vladimir Putin να ενεργοποιήσει πυρηνικά όπλα;

Η κηδεία του Ρώσου πολιτικού στον καθεδρικό ναό της Μόσχας δεν είναι η πρώτη επίσημη περίσταση στην οποία είδαμε έναν από τους σωματοφύλακες του Vladimir Putin να κρατάει αυτό το βαλιτσάκι. Η πρώτη φορά που έγινε εκτενής αναφορά στο συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν το 2019, όταν το ρωσικό κανάλι Zvezda, που διοικείται από το υπουργείο άμυνας της χώρας, δημοσίευσε εικόνες από το εσωτερικό του.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν πρόκειται για ένα χαρτοφύλακα αλλά για τρεις, και πρόσβαση σε αυτούς έχουν μόνο τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού στρατού. Κανείς δεν γνωρίζει τι λειτουργίες ακριβώς έχουν τα συγκεκριμένα κουμπιά. Τις φήμες σχετικά με το περιεχόμενό του είχε φουντώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ύστερα από την εντολή του Vladimir Putin να τεθούν σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα: «Ξέρετε, εκείνη τη διάσημη μαύρη βαλίτσα με το κόκκινο κουμπί».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις θεωρίες αρκετών αναλυτών, το βαλιτσάκι περιέχει τους κωδικούς ασφαλείας μέσω των οποίων μπορούν να ενεργοποιηθούν οι πυρηνικοί πύραυλοι και να εκτοξευτούν κατά του αντιπάλου. Η ανησυχία της δύσης επί του θέματος είναι ακόμη πιο μεγάλη, καθώς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα στον πλανήτη (4.497 πυρηνικές κεφαλές εκ των οποίων 1760 αποσυρμένες).

Ποιοι αρχηγοί κρατών έχουν παρόμοιο χαρτοφύλακα

Ο Vladimir Putin δεν είναι, όμως, ο μοναδικός αρχηγός κράτους στον κόσμο που έχει ένα παρόμοιο βαλιτσάκι. Συγκεκριμένα, η ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου έχει πάντοτε υπό την επίβλεψή της το «μπισκότο», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια βαλίτσα η οποία περιλαμβάνει τους κωδικούς για την ενεργοποίηση των πυρηνικών όπλων, οι οποίοι είναι γνωστοί μόνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το ζήτημα είχε έρθει στην επιφάνεια κατά την προεδρία του Donald Trump, όταν πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός πως τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται στα χέρια ενός «ψυχικά ασταθή» ανθρώπου. «Μόλις εκλεγεί, ένας πρόεδρος έχει την αποκλειστική εξουσία να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Trump μπορεί να εξαπολύσει εκατοντάδες ατομικές βόμβες, όχι μόνο μία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει δεύτερη γνώμη. Ο υπουργός Άμυνας δεν έχει κανένα λόγο. Το Κογκρέσο, επίσης» επεσήμανε σε άρθρο του το Politico, προσθέτοντας:

«Πρέπει να αναρωτηθούμε, λοιπόν, ως έθνος. Γιατί παίρνουμε αυτό το ρίσκο; Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο Donald Trump είναι αρκετά υπεύθυνος για να του εμπιστευτούμε την εξουσία για να προκαλέσει το τέλος του κόσμου; Υπάρχει, όμως, ένα ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα: πιστεύουμε πραγματικά ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος θα πρέπει να έχει τη “θεϊκή” εξουσία να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή σε μια στιγμή;».