Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε πριν κοιμηθούμε

Είναι τελικά μύθος η οδηγία της αποφυγής του φαγητού λίγο πριν κοιμηθούμε ή υπάρχουν πραγματικά οφέλη;

Είναι μια κατάσταση που μας έχει ταλαιπωρήσει όλους μας κατά καιρούς. Οι δίαιτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μας καλούν να αποφεύγουμε το φαγητό πριν από τον ύπνο και γι’ αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι. Ο συγχρονισμός γύρω από την ώρα των γευμάτων διαφέρει από σπίτι σε σπίτι, με πολλούς να πιστεύουν ότι όσο νωρίτερα τρώμε, τόσο καλύτερο είναι αυτό για την υγεία μας.

Είναι όμως αλήθεια αυτό ή διαφέρει σχετικά με αυτό που προτείνουν οι διαιτολόγοι; Αυτό που μοιάζει σίγουρο πάντως, είναι ότι δεδομένα έχει σημασία το πότε τρώμε βραδινό.

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς κοιμόμαστε

Το κύριο πλεονέκτημα του να τρώμε το δείπνο νωρίτερα το βράδυ είναι ότι η διαδικασία της πέψης δεν θα συμπίπτει με τον ύπνο μας. Όταν πέφτουμε για ύπνο, το ίδιο συμβαίνει και με πολλά από τα λειτουργικά συστήματα του σώματός μας. Η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός μας επιβραδύνονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον μεταβολισμό μας.

Ο μεταβολισμός διασπά την τροφή και ταξινομεί τα θρεπτικά συστατικά μέσα στο σώμα μας. Με την επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας, το σώμα μπορεί να είναι πιο πεινασμένο για θρεπτικά συστατικά κατά το ξύπνημα, δημιουργώντας την αίσθηση της λιγούρας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το φαγητό αργά το βράδυ στην πραγματικότητα μας κάνει να πεινάμε περισσότερο. Τρώγοντας νωρίτερα μέσα στην ημέρα και δίνοντας έμφαση σε ένα μεγαλύτερο πρωινό ή στο μεσημεριανό γεύμα, δίνουμε παράλληλα στο σώμα μας περισσότερο χρόνο να χωνέψει και να λειτουργήσει τον μεταβολισμό του πριν εξαντληθεί.

Ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει καούρα

Το να ξαπλώνουμε μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί συχνά να προκαλέσει συμπτώματα παλινδρόμησης, τα οποία μπορεί να βλάψουν το στομάχι και τον οισοφάγο με την πάροδο του χρόνου. Για να αποφύγουμε τη δυσπεψία και τις καούρες, οι διατροφολόγοι συνιστούν γενικά να περιμένουμε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσουμε, προκειμένου να αφήσουμε το σώμα σας να χωνέψει σωστά και να αποφεύγουμε τα πικάντικα και όξινα φαγητά.

Αυτό που τρώμε και πίνουμε επηρεάζει τον ύπνο μας

© Karsten Winegeart / Unsplash

Φυσικά, δεν είναι μόνο το πότε τρώμε, αλλά και το τι τρώμε. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές, η σοκολάτα και το τσάι, μπορεί να εμποδίσουν τον καλό ύπνο. Παράλληλα, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο για να χαλαρώσουμε μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. Κάτι που οι περισσότεροι έχουμε διαπιστώσει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο.

Στην περίπτωση πάντως που δεν αντέχουμε, αν δεν καταναλώσουμε κάτι πριν τον ύπνο, καλό θα είναι λοιπόν να έχουμε μερικές κατευθυντήριες γραμμές. Στις περιπτώσεις που έχουμε γυρίσει πεινασμένοι, τότε σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να φάμε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, όπως κεράσια, φράουλες, πιπεριές και ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση ενός ελαφριού σνακ πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχεις διαβήτη, και να ικανοποιήσει παράλληλα και την πείνα.

Ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να διαταραχθεί

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο κοντά τρώει κάποιος πριν από τον ύπνο, τόσο πιο επιρρεπής είναι στο να έχει έναν κακό ύπνο. Το φαγητό κάνει το σώμα μας να απελευθερώνει ινσουλίνη, την οποία χρησιμοποιεί για ενέργεια. Αυτό επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, στέλνοντας ουσιαστικά εντολή στον εγκέφαλό μας, ώστε να μείνει ξύπνιος. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν αϋπνίες.