iStock
ΥΓΕΙΑ

Tι πρέπει να φας για να διώξεις την ίωση που σε περιτριγυρίζει

Όλα τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει όμως το κατάλληλο φαγητό για την κάθε περίπτωση.

Σε μια εποχή που «θερίζουν» οι ιώσεις, θα έλεγες πως είναι κάπως χρήσιμο να ξέρουμε πώς μπορούμε να αντισταθούμε. Να οχυρωθούμε. Να διώξουμε το «κακό», ακόμα και αν έχει γίνει «επίθεση». Εν τω μεταξύ, όσο πιο εύκολα μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μπούμε στη διαδικασία.

Κάθε μέρα τρως κάτι, σωστά; Μέσω των επιλογών που κάνεις όταν αρχίζεις να μη νιώθεις καλά, μπορείς να μείνεις υγιής. Η αναγνώριση του τρόπου που σε ενημερώνει ο οργανισμός σου πως σε περιτριγυρίζει κάτι, είναι το ήμισυ της επιτυχίας.

Να σου εξηγήσω τι εννοώ, με τη βοήθεια της Cleveland Clinic, μη κερδοσκοπικού ακαδημαϊκού κέντρου.

Τι τρως όταν νιώθεις αφυδατωμένος

Όπως κόβεται η όρεξη σου ή δεν σε βοηθά ο οργανισμός σου να κρατήσεις στα εντός σου ό,τι τρως, φοβάσαι και να πιεις νερό. Έτσι αφυδατώνεσαι. Η αφυδάτωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι καταλήγουν στα επείγοντα, όταν είναι άρρωστοι. Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

Ποτά: το όποιο είδος υγρού στην όποια θερμοκρασία, βοηθά στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης. Προτείνεται να πίνουμε υγρά με σταθερό ρυθμό, μέσα στην ημέρα. Τα ιδανικά είναι το νερό, οι ηλεκτρολύτες που υπάρχουν στα αθλητικά ποτά, ο καφές, το τσάι, ο χυμός και τα ανθρακούχα.

Σούπα: η κοτόσουπα τρέφει γενιές και γενιές ασθενών. Και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Είναι πιο χορταστικό από το νερό, αφού περιέχει περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Είναι και καλή πηγή ηλεκτρολυτών. Γενικά ωστόσο, οι σούπες λειτουργούν ως φυσικό αποσυμφορητικό όταν σερβίρονται ζεστές.

Τροφές που είναι κυρίως υγρές και σερβίρονται κρύες: ένα παγωτό ή μια πουτίγκα θα σε βοηθήσουν να ενυδατωθείς.

Καρποί: τα φρέσκα φρούτα περιέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το σώμα σου. – Αν τα προτιμήσεις, θα πάρεις ένα boost θρεπτικών συστατικών, μαζί με ενυδάτωση. Προτίμησε τα ζουμερά, που έχουν περισσότερο νερό.

Τι τρως όταν έχεις διάρροια

Η διάρροια προκύπτει όταν η τροφή που τρώμε κινείται πολύ γρήγορα στο σώμα μας. Άρα, προτίμησε τροφές που επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία. Πρωτίστως τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες.

Όταν αρρωσταίνει το έντερο σου, είναι ανάγκη να αποφύγεις την καφεΐνη (υπερδιεγείρει το πεπτικό σύστημα και επιδεινώσει τη διάρροια) και τις αλκοόλες ζάχαρης (δεν απορροφώνται στο έντερο. Μένουν στο παχύ έντερο σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, πόνο στο στομάχι και περισσότερη διάρροια). Οι ειδικοί προτείνουν:

Οι μπανάνες, το ρύζι και τα τοστ είναι η λύση στο πρόβλημα σου, όταν έχεις διάρροια. Όπως είναι και τα ζυμαρικά, τα ξηρά δημητριακά, το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί και τα κράκερ. Αν το νιώθεις, δοκίμασε ρύζι και ψημένο στήθος κοτόπουλου ή τυρί και κράκερ. Φρούτα που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι είναι τα ψητά μήλα και οι μπανάνες. Θα σε βοηθήσουν και οι βραστές ή ψητές πατάτες.

Τι τρως όταν έχεις ναυτία ή στομαχόπονο

Η ναυτία εκτείνεται σε ευρύ φάσμα, από τον εμετό, το αίσθημα μιας γενικής αίσθησης ταραχής στα σωθικά σου, μέχρι την ξηρή αναταραχή. Σε αυτήν την περίπτωση, θα σε βοηθήσει να τρως κάθε δυο ώρες, μικρές ποσότητες φαγητού. Ποιου φαγητού;

Οι ειδικοί δίνουν σε αυτήν τη λίστα το τζίντζερ (είναι γνωστή λύση για τη ναυτία), ξηρές τροφές (κουλούρια, ξηρά δημητριακά, τοστ και κράκερ) και κρύα τρόφιμα που δεν έχουν έντονη μυρωδιά, όπως το παγωτό, τα κατεψυγμένα φρούτα, το γιαούρτι ή τα παγάκια. Ακόμη και το πιπίλισμα ενός παγάκι είναι ένας καλός τρόπος για να αναπληρώσετε τα υγρά.

Το απόθεμα που δεν θα πάει χαμένο

Ό,τι και αν σου προκαλεί η γρίπη ή το κρυολόγημα, είναι πάντα χρήσιμο να μην κυκλοφορείς -ώστε να μη μεταδώσεις τα μικρόβια σου. Και τι θα φας; Μπορείς να δημιουργήσεις stock με συγκεκριμένα πράγματα που θα σου φανούν χρήσιμα. Σε αυτήν τη λίστα ανήκουν τα τσάγια, οι χυμοί σε κουτί, τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα κρακεράκια, η σούπα σε κονσέρβα και τα γλειφιτζούρια.

Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σου με το σκόρδο. Ξέρω ότι στην ωμή έκδοση ή το υγρό που προκύπτει αν το λιώσεις βοηθάει. Έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, όταν το λιώνεις και το αφήνεις για ένα δεκάλεπτο στην ησυχία του πριν το μαγειρέψεις.