Philip Myrtorp/unsplash
BUZZ

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το Σαν Μαρίνο ώστε να μην σε σχολιάσουν στο X

To Σαν Μαρίνο μπορεί να μην είναι νησιωτική χώρα, φημίζεται όμως για την ομορφιά του και την τεράστια ιστορία του.

Με λύπη διαβάσαμε σε διάφορα ξένα μέσα πως το Σαν Μαρίνο σκέφτεται πολύ σοβαρά να μην «κατέβει» ξανά στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision καθώς η πορεία του, μοιάζει αρκετά με αυτή της ποδοσφαιρικής του ομάδας: δεν είναι και πολύ καλή.

Φέτος, την ειδική αυτή αποστολή της πρόκρισης στον μεγάλο τελικό, ανέλαβε το ισπανικό συγκρότημα MEGARA το οποίο -το ξεκαθαρίζουμε αυτό γιατί πολλά έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα- δεν έχει καμία σχέση με τον πανέμορφο και γεμάτο από φιστικιές τόπο της Ελλάδας μας. Της Ελλάδας που εκπροσώπησε η Μαρίνα Σάττι παρά την έντονη αϋπνία της.

Τι δουλειά έχει το ισπανικό συγκρότημα MEGARA με το Σαν Μαρίνο θα αναρωτηθείτε. Για να σας λύσουμε την απορία, πρόσθεσαν μερικούς ιταλικούς στίχους έτσι ώστε να «συμμορφωθεί» με τους κανόνες επιλογής. Και τα κατάφεραν, η επιτροπή έκριναν πως οι MEGARA ήταν οι ιδανικοί, αυτοί που θα πάρουν ένα ολόκληρο κράτος από το χέρι και θα τους φτάσει στον τελικό. Δεν έφτασαν, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Το Σαν Μαρίνο μπορεί να είδε το Nemo να κερδίζει την Eurovision από τον καναπέ του, όμως κατάφερε να γίνει γνωστό μέσω της Ελλάδας. Όπως λογικά έχετε ήδη ακούσει ή διαβάσει, ο Ζερόμ Καλούτα, ο οποίος παρουσίασε την Eurovision μαζί με τον Θανάση Αλευρά, το «βάφτισε» νησιωτικό κράτος. Δεν ήθελαν και πολύ οι παντογνώστες του X, τον έκριναν σκληρά.

Για να μη σας κρίνουν και εσάς στο μέλλον, ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ιδιαίτερο Σαν Μαρίνο.

Το σημαντικότερο: περιβάλλεται από την Ιταλία, είναι μικροκράτος (το πέμπτο μικρότερο στον κόσμο) και ζουν εκεί -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2023- 33.908 άνθρωποι. Η έκτασή του; Mόλις 61,19 τ.χλμ. Ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 301 όταν, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον Διοκλητιανό, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία. Πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου είναι το Σαν Μαρίνο και ήδη σκεφτόμαστε πόσες φορές θα γράψουμε «Μαρίνο» σε αυτό το κείμενο.

Η παλαιότερη Δημοκρατία

Γνωρίζατε ότι ο Άγιος Μαρίνος είναι το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο; Ε, τώρα το μάθατε. Ιδρύθηκε το 301 μ.Χ. και αυτό το μικροσκοπικό έθνος διατήρησε την ανεξαρτησία και την αυτοδιοίκησή του για πάνω από 1.700 χρόνια.

Δεν χρωστάει πουθενά

Σε αντίθεση με πολλές χώρες, το Σαν Μαρίνο μπορεί να υπερηφανεύεται για τα δάνεια που ΔΕΝ χρωστάει. Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα αποτελεί απόδειξη της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης και υπευθυνότητας. Αυτό έλειπε, άλλωστε μιλάμε για μόλις 33.908 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν αεροδρόμια

Είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δε διαθέτει αεροδρόμιο. Ωστόσο, η απουσία αεροπορικών συνδέσεων αντισταθμίζεται από την προσβασιμότητά του μέσω της γειτονικής Ιταλίας. Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να φτάσουν οδικώς, απολαμβάνοντας γραφικές διαδρομές μέσα από την ιταλική ύπαιθρο.

Τα προνόμια του να είσαι πολίτης του Σαν Μαρίνο

Η υπηκοότητα του Σαν Μαρίνο συνοδεύεται από ορισμένα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι πολίτες δεν επιτρέπεται να παίζουν τυχερά παιχνίδια στο μοναδικό καζίνο της χώρας. Αντιθέτως, τους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους και μουσεία ώστε να εκτιμήσουν περισσότερο την κληρονομιά της χώρας.

Ένα φανάρι

Ναι, ένα φανάρι. Ολόκληρη η χώρα διαθέτει μόνο ένα φανάρι. Αυτό το διασκεδαστικό γεγονός αναδεικνύει την απλότητα και την ηρεμία που επικρατεί σε αυτό το μικροσκοπικό έθνος, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για νησιωτικό νησί.