© cottonbro studio/Pexels
SEX

Τι συμβαίνει τελικά με το σεξ στο πρώτο ραντεβού

Σε τι ποσοστό άντρες και γυναίκες έχουν ερωτική επαφή στο πρώτο ραντεβού και για ποιους λόγους θέλουμε -ή δεν θέλουμε- να κάνουμε σεξ από την πρώτη κιόλας συνάντηση; Η επιστήμη έχει όλες τις απαντήσεις.

«Το πρώτο ραντεβού είναι σαν μία συνέντευξη για δουλειά που συμβαίνει όμως συνήθως βράδυ και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το πρωί. Η μοναδική διαφορά των δύο είναι ότι σε καμία συνέντευξη για δουλειά -ή τέλος πάντως, στις περισσότερες- δεν υπάρχει πιθανότητα να καταλήξεις στο τέλος γυμνός».Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για το τι σημαίνει πρώτο ραντεβού, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο από αυτόν του Jerry Seinfeld.

Ο Αμερικανός stand-up comedian, δημιουργός και πρωταγωνιστής του θρυλικού rom-com Seinfled, είναι κάτι παραπάνω από ακριβής για τα πρώτα ραντεβού που οι singles έχουν βαρεθεί να βγαίνουν και όσοι είναι σε μακροχρόνια σχέση (ας είμαστε ειλικρινείς) πόσο πολύ θα ήθελαν να τα ξαναζήσουν – το άγχος, το καρδιοχτύπι, το ερωτικό παιχνίδι, το πάθος, τις ορμόνες που χτυπούν κόκκινο όταν όλα πάνε κατ’ ευχήν.

Η βρετανική ιστοσελίδα σεξουαλικής ευεξίας Lovehoney αποφάσισε να διεξάγει έρευνα για το σεξ στο πρώτο ραντεβού, προσκαλώντας 2.000 ενήλικες να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.

Από τις απαντήσεις τους προέκυψε μεταξύ άλλων σε τι ποσοστό άντρες και γυναίκες έχουν ερωτική επαφή και για ποιους λόγους θέλουμε -ή δε θέλουμε- να κάνουμε σεξ από την πρώτη κιόλας συνάντηση. 

Σεξ στο πρώτο ραντεβού 

Όπως διαπιστώθηκε το 49% όσων βγαίνουν πρώτο ραντεβού, οι μισοί σχεδόν, κάνουν σεξ, με τους άντρες να είναι πιο ανοιχτοί σε αυτό συγκριτικά με τις γυναίκες.

Στην ερώτηση για ποιο λόγο θέλουν να κάνουν σεξ, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις ήταν οι εξής τρεις: 

  1. για την απόλαυση (το 53%)
  2. για να καταλάβουν αν υπάρχει σεξουαλική χημεία (το 46%)
  3. για να συνδεθούν πιο γρήγορα μαζί του/της (το 26%).

Και υπήρχε και ένα 20%, που απάντησε ότι επιζητά την ερωτική επαφή για να δει αν αποδέχεται η άλλη πλευρά τις προτιμήσεις του στο σεξ προτού μπει στη διαδικασία να εμπλακεί συναισθηματικά, αλλά και ένα 16% που ανέφερε ότι είναι ένας τρόπος για να μειωθεί το άγχος της πρώτης γνωριμίας. 

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ εκείνων που απάντησαν ότι δε συνηθίζουν να κάνουν ποτέ σεξ στο πρώτο ραντεβού, ο πιο συνηθισμένος λόγος σε ποσοστό 47% ήταν ότι δεν αισθάνονται άνετα με κάποιον/κάποια που δε γνωρίζουν πολύ καλά ή σχεδόν καθόλου. 

Ακολούθησε σε ποσοστό 38% το ότι δεν «πιστεύουν» στο σεξ στο πρώτο ραντεβού, το ότι δεν υπάρχει καμία απόλαυση στο σεξ με έναν άγνωστο (32%) και τέλος, αναφέρθηκε και ο κίνδυνος για αφροδίσια νοσήματα και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (17%).

Και αν πιστεύεις στα ζώδια, η έρευνα έδειξε ότι οι Αιγόκεροι είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ στο πρώτο ραντεβού (55%) και σε απόσταση αναπνοής οι Ζυγοί (54%) με τους Παρθένους, Σκορπιούς και Δίδυμους να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης, η ιστοσελίδα Lovehoney συνεργάστηκε με τη θεραπεύτρια σχέσεων, σεξ και ψυχικής υγείας Rachel Wright, η οποία ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει “κατάλληλη στιγμή” για σεξ και αναφέρομαι στο σεξ ως μία “ουσιαστική, αμοιβαία εμπειρία ευχαρίστηση”».

«Στερεοτυπικές αντιλήψεις του στυλ “μην ενδώσεις από το πρώτο κιόλας ραντεβού”, “θα σε βαρεθεί” που αφορούν σχεδόν πάντα τις γυναίκες είναι παλιές και απαρχαιωμένες και μπορούν να δημιουργήσουν συστολή, ντροπή και φόβο», τόνισε η ειδικός και πρόσθεσε: 

«Για κάποιους ανθρώπους, η άμεση σεξουαλική επαφή είναι απίστευτα χρήσιμη για να καθορίσουν εάν θέλουν να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο ραντεβού, ενώ για άλλους δεν περνάει καν από το μυαλό τους επειδή θέλουν πρώτα να αναπτύξουν -αν τα καταφέρουν- συναισθηματική σχέση με το άτομο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν “πρέπει” και κανόνες. Καθένας πράττει όπως νιώθει με ειλικρίνεια και σεβασμό πρώτα από όλα στον ίδιο του τον εαυτό και αμέσως μετά στον άνθρωπο που έχει απέναντί του».