© super_kikii / Instagram
EXPLAINED

Τι συνέβη και η Super Κική βρέθηκε στο κρατητήριο

Οι κατηγορίες για ξυλοδαρμό, το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα και το μεγάλο ερώτημα για τις διαδικασίες γύρω από τα περιστατικά ενδοκοικογενειακής βίας.

«Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν θα’ χω κινητό, θα σας κρατήσω ενήμερους» έγραφε πριν λίγες ώρες, στο πολλοστό κατά σειρά σχετικό story, η κωμικός Κική Λιτσάκη, πιο γνωστή ως Super Κική, από το κρατητήριο αστυνομικού τμήματος στη Νέα Σμύρνη. Η είδηση ίσως να μην είχε πάρει τόση έκταση αν δεν υπήρχαν τα social media – ιδιαίτερα, μάλιστα, από έναν λογαριασμό 318 χιλιάδων followers. 

Εδώ, λοιπόν, έρχεται η δύναμη και μάλλον η ουσία των κοινωνικών δικτύων: μπορείς να ελέγξεις την εξουσία και το σύστημα όταν αυτό εγκλωβίζεται στη γραφειοκρατία και την τυπολατρία. Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αυτό είναι έργο της δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτός από πλατφόρμες τοξικότητας όπως έχουν εξελιχθεί, τα social media δίνουν τη δυνατότητα να φωτιστούν κακώς κείμενα και διαδικασίες που αντί να λύνουν προβλήματα, τελικά δημιουργούν περισσότερα.

Τι στοιχεία υπάρχουν μέχρι στιγμής για την παραμονή της διάσημης κωμικού στο κρατητήριο; Τα όσα έγραψε η ίδια η Super Κική στο Instagram καθώς και οι φωτογραφίες -οι οποίες, όμως, έχουν πια σβηστεί- από την παραμονή της στο αστυνομικό τμήμα της Νέα Σμύρνης.

Από τη σύλληψη μέχρι τον εισαγγελέα

«Εδώ και μήνες ο πρώην σύντροφος της συνεταίρου και φίλης μου, της Αντρέας, παρενοχλεί και εμένα και εκείνη, επειδή τον χώρισε, λόγω του αλκοολισμού του» έγραψε σε ταραγμένο τόνο σε ένα από τα story η Super Κική, πριν συνεχίσει σε πιο έντονο ύφος: «Πριν λίγες εβδομάδες της έσπασε τη μύτη απ’ το ξύλο και γενικά παλεύουμε μήνες να ξεμπλέξουμε από αυτό! Γι’ αυτό έμενε και σπίτι μου η κοπέλα!».

Σύμφωνα με την κωμικό είναι μία κατάσταση που χρονίζει και απλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι. «Σήμερα, λοιπόν, στις 8 το πρωί μπούκαρε στο σπίτι της. Με πήρε τηλέφωνο η 10 χρόνων κόρη της, κλαίγοντας ότι έχει μπει και τις απειλεί! Έφυγα εγώ, πήγα με τις πιτζάμες να τις βρω! Ήρθε καταπάνω μου αυτός να με χτυπήσει, βρίζοντάς με και λέγοντας γιατί την υποστηρίζω… Ένας περαστικός ήρθε να μας υποστηρίξει και πιάστηκαν στα χέρια».

Εδώ είναι που έρχεται και το πιο κρίσιμο σημείο της υπόθεσης, μιας και το πώς ακριβώς λειτουργεί η αστυνομία και η δικαιοσύνη σε περιπτώσεις ύποπτες για κακοποιητική συμπεριφορά είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του. (Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές τα χέρια τους είναι δεμένα λόγω απαρχαιωμένων νόμων και ελλείψει ενός περισσότερου προστατευτικού πλαισίου για τα θύματα. Αυτό, όμως, δεν μπορεί πια να αποτελεί άλλοθι).

«Το αστείο της υπόθεσης όμως είναι ότι καλέσαμε την αστυνομία να μας βοηθήσει και αντ’ αυτού μας πήραν στο τμήμα για να καταθέσουμε μήνυση για 4η φορά εναντίον του. Εκείνος είπε ψέμματα ότι εμείς βάλαμε να τον δείρουν. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη μας συλλαμβάνει κανονικά και εμένα και την Αντρέα, αλλά και τη φίλη μου την Αμαλία» συμπλήρωσε σε επόμενο story της η Super Κική.

Οι διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χρονοβόρες. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, πάρα μόνο η δικαιοσύνη – μήπως όμως οφείλουμε ως κοινωνία να καταρτίσουμε μία πολύ πιο προστατευτική διαδικασία απέναντι στις γυναίκες που καταγγέλλουν κακοποίηση;

«Ευχαριστούμε λοιπόν τον εισαγγελέα και το ελληνικό σύστημα που μας προστατεύουν από τις γυναικοκτονίες και από ό, τι άλλο συνεπάγεται. Ο μοναδικός λόγος που τα λέω δημόσια είναι γιατί θα μαθεύονταν έτσι κι αλλιώς και κανείς δε θα ήξερε γιατί εγώ κρατούμαι. Και λόγω του παρελθόντος μου οι ανθρωποφάγοι θα πουν ότι φταίω!» συνέχισε η γνωστή κωμικός, η οποία έχει αποκαλύψει σε παλιότερες συνεντεύξεις της ότι έχει καταδικαστεί παλιότερα σε φυλάκιση.

Πριν λίγα λεπτά, η Super Κική έφτασε στον Εισαγγελέα στην Ευελπίδων προκειμένου να δικαστεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Βρίσκεται, δηλαδή, στα καθ’ ύλη αρμόδια όργανα για να αποφασίσουν σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη.

Στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει οι δικές της δηλώσεις και τα stories από το κρατητήριο, δηλώσεις της δικηγόρου της που χαρακτήρισε παράνομη τη σύλληψή της, καθώς και δηλώσεις του Ανδρέα Θεοδωρόπουλου, συνήγορου του άντρα που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο οποίος έκανε λόγο για «βαρύτατα τραύματα».

Άσχετα, όμως, με το τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, για το αν τελικά είναι θύτης ή θύμα, η μέχρι στιγμής ιστορίας της διάσημης κωμικού φέρνει στο φως τις δυσκολίες που προκύπτουν κάθε φορά σε αντίστοιχα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.