AP Images/Nasa
SCIENCE

Το 2021 θα κάνουμε αγώνες με καρτ στο φεγγάρι

Ένας αγώνας δρόμου στην επιφάνεια του φεγγαριού με τηλεκατευθυνόμενα οχήματα αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο της ερχόμενης χρονιάς. Πόσο εφικτό είναι αυτό το εγχείρημα.

Το 2021 είναι ήδη μια υπέροχη χρονιά, καθώς θα έχουμε αφήσει πίσω μας το δυστοπικό 2020. Πέρα από τα εμβόλια του κορονοϊού που θα έρθουν στις ζωές μας, μαζί με μια κοινή πίστη περί σταδιακής επιστροφής σε μια πιο ‘κανονική’ ζωή, θα επιστρέψουν και οι αποστολές στο φεγγάρι, αυτή την φορά με κάποιες φιλόδοξες απόπειρες που θα συνδυάσουν και ψυχαγωγία. Ένα ράλι με τηλεκατευθυνόμενα διαστημικά καρτ, θα είναι μια από αυτές.

Τι σημαίνει ‘ράλι τηλεκατευθυνόμενων’

H Moon Mark, μια εταιρεία δημιουργίας εκπαιδευτικού περιεχομένου για την αστρονομία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Intuitive Machines, μια ιδιωτική εταιρεία ρομποτικών εφαρμογών η οποία μεταξύ άλλων δημιουργεί προγράμματα και ψηφιακά gadgets για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων στο διάστημα.

Η Moon Mark έδωσε την ευκαιρία σε δυο ταλαντούχους μαθητές να κατασκευάσουν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα βάρους περίπου 2,5 κιλών, τα οποία μαζί με έναν ‘μηχανισμό προσγείωσης’ θα ακουμπήσουν την επιφάνεια του φεγγαριού και θα λάβουν στη συνέχεια μέρος σε ένα αγώνα δρόμου, με τους χειριστές τους να βρίσκονται στη γη (!).

Σε αυτό το φιλόδοξο project θα λάβει μέρος και η εταιρεία σχεδιασμού logistics διαστημικών ταξιδιών Astrobotic, με έναν προϋπολογισμό που μέχρι στιγμής ξεπερνά τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Η εξομοίωση της μεταφοράς των οχημάτων από την γη προς το  φεγγάρι μέσω των προσεδαφιστών Nova-C (κατασκευή της Intuitive Machines), οι οποίοι θα εκτοξευτούν στην ατμόσφαιρα στην κορυφή ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9, είναι ήδη διαθέσιμη.

 

Τι θα δούμε;

Η ‘Moon Mark Mission 1’ θα προκύψει μέσα από ένα τουρνουά, το οποίο περιλαμβάνει έξι ομάδες μαθητών λυκείου από την Αμερική, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε μια σειρά δοκιμασιών όπως αγώνες δρόμου με αυτόνομα οχήματα, e-gaming και διαγωνισμούς για την κατασκευή οχημάτων εμπορικής χρήσης με δυνατότητα ταξιδιού στο φεγγάρι.

Οι νικητές αυτού του τουρνουά, θα κληθούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή των οχημάτων τους, που θα βρεθούν στο φεγγάρι και στη συνέχεια να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα δρόμου. Η αναμέτρηση θα γίνει με remote χειρισμό, μέσω ενός συστήματος με κάμερες που θα καταγράφει κάθε κίνηση των οχημάτων. Σύμφωνα με δήλωση του CTO της Moon Mark, Todd Wallach, αν και προβλέπονται ανεπαίσθητες καθυστερήσεις στην επικοινωνία, η οπτική επαφή των χειριστών με τα οχήματα θα είναι σχεδον άψογη και άμεση, το ίδιο και οι εντολές που θα στέλνουν μέσω των χειριστηρίων τους.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι επικοινωνίες μεταξύ γης και φεγγαριού (238.600 μίλια) γίνονται με την ταχύτητα του φωτός (αρκετά γρήγορα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα), η καλύτερη συνθήκη για την διεξαγωγή ενός τέτοιου event θα έχει ως εξής: πιέζει έναν μοχλό στο joystick του ένας χειριστής, στέλνεται σήμα στο όχημα ύστερα από περίπου 1,3 δευτερόλεπτα και βλέπει στην οθόνη του 2,6 δευτερόλεπτα αργότερα, το όχημά του να κινείται.

Αυτό σημαίνει πως όσο λεία και άνευ εμποδίων και να είναι η σχετική διαδρομή (για την οποία δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένες πληροφορίες μέχρι στιγμής), θα παρακολουθήσουμε έναν φανταστικό αγώνα τηλεκατευθυνόμενων που θα κινούνται σχεδόν στα τυφλά και πιθανότατα, στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αυτή η περιπετειώδης ενέργεια θα γίνει με σκοπό την παρουσίαση της τεχνολογίας οχημάτων MAPP, που αναπτύσσει η Intuitive Machines, ένα τετράτροχο όχημα που θυμίζει καρτ και φιλοδοξεί να αποκτήσει σύντομα εμπορική χρήση.