iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μπαχαρικό που δυναμώνει τη μνήμη και ανακουφίζει από το άγχος

Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι ίσως το πιο δημοφιλές γλυκό μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη γαστρονομία, πασπαλίζεται σε φρούτα, βυθίζεται σε ένα φλιτζάνι καφέ, τσάι ή σοκολάτα, ακόμα και σε ένα ποτήρι κρασί ή σε αλκοολούχα ποτά και λικέρ. 

Ο λόγος για την κανέλα, που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum) και είναι γνωστή από τη μακρινή αρχαιότητα. Εισαγόταν από την Αίγυπτο από το 2000 π.Χ. και θεωρείτο μάλιστα εκείνα τα χρόνια τόσο πολύτιμη μεταξύ των αρχαίων λαών που αποτελούσε δώρο κατάλληλο για μονάρχες, ακόμα και για θεούς.

Στις μέρες μας, η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολλά παραπάνω από ένα εύγεστο, θερμό και πικάντικο μπαχαρικό που χαρίζει αυτό το έντονο άρωμα. Όπως συμβαίνει με πολλές τροφές, έτσι και με αυτήν τα οφέλη της στην καλή υγεία και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού υπερτερούν της χαρακτηριστικής της γεύσης, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Πρώτα όμως, ήξερες ότι υπάρχουν δύο τύποι κανέλας;

Η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως αυθεντική ή αληθινή κανέλα και η κασσία, η οποία εντοπίζεται κυρίως σε Κίνα και Ινδονησία. Το ξύλο της πρώτης είναι λεπτό και το χρώμα της είναι ανοιχτό καφέ, ενώ της δεύτερης χοντρό και σκληρό  με πιο σκούρα, καστανοκόκκινη απόχρωση.

Στην αγορά, έχει επικρατήσει η κασσία, μιας και είναι πολύ πιο οικονομική και το άρωμά της ξεχωρίζει ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

Η αγχολυτική και όχι μόνο δράση της 

Κανέλα June Andrei George/Unsplash

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Birjand και στην οποία έλαβαν υπόψιν τους 40 συνολικά έρευνες που άντλησαν από διαφορετικές βάσεις δεδομένων τον Σεπτέμβριο του 2021, οι βιοδραστικές ενώσεις της κανέλας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα τη μνήμη και τη μάθηση, επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία. 

«Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η χρήση της κανέλας ή των συστατικών της, όπως η ευγενόλη, η κινναμαλδεΰδη και το κινναμικό οξύ, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά στη γνωστική λειτουργία», υπογράμμισαν οι ερευνητές. «Άλλες έδειξαν ότι η προσθήκη κανέλας σε ένα κύτταρο μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση ενός αμυλοειδούς β, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα των κυττάρων», πρόσθεσαν.

Συγκεκριμένα μία από τις μελέτες αυτές, που αφορούσε σε εφήβους, έδειξε ότι η κατανάλωση κανέλας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχε θετικό αντίκτυπο και στη μείωση του άγχους.

Οι μελετητές πάντως τόνισαν ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω μελέτη προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα εν λόγω ευρήματα και να αποδειχθεί ο τρόπος που η κανέλα και ορισμένα από τα ενεργά συστατικά της θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλουν στην καλή υγεία και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.