© iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

To μπαχαρικό που δυναμώνει το σπέρμα και καταπολεμά ιούς και βακτήρια

Στην Άπω Ανατολή το θεωρούν πολύτιμο και δεν έχουν καθόλου, μα καθόλου άδικο.

Πράγματα που δε γνωρίζαμε πριν το MasterChef, πράγματα που μάθαμε μέσα από το γνωστό ριάλιτι μαγειρικής: ένα από αυτά -και ίσως το πιο πολυτραγουδισμένο- είναι το παστινάκι, ένα άλλο το αγάρ-αγάρ και ένα τρίτο, το γκαλανγκάλ. Πώς είπατε;

Ναι, το γράψαμε σωστά δεν είναι κάποιο typo. Πρόκειται για μία ρίζα η οποία συναντάται πολύ συχνά σε μορφή μπαχαρικού. Είναι επίσης γνωστό ως μπλε τζίντζερ ή ταϊλανδέξικο τζίνζτερ. Καθόλου άδικα, αφού στο αμύητο μάτι φαίνεται σχεδόν ίδιο – ιδιαίτερα, πριν το καθαρίσει κανείς.

Αν, λοιπόν, είσαι από εκείνους που το γνώριζαν πριν το MasterChef, τότε είναι σίγουρο ότι αγαπάς τις εξωτικές γεύσεις και είχες κάνει τις γευστικές σου δοκιμές πολύ πριν το ριάλιτι μαγειρικής. Αν πάλι όχι, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να μάθουμε σχετικά με αυτό.

Καταρχάς, το γεγονός ότι είναι γηγενές φυτό του Λάος, της Ιάβας και της Κίνας ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ευρώπη έφτασε τον 9ο αιώνα αλλά μάλλον ξεχάστηκε τελείως για να κάνει την εμφάνισή του δειλά-δειλά τον 19ο αιώνα.

Σήμερα, το συναντάμε πολλές φορές σε πιάτα σύγχρονης κουζίνας με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, τα οποία εμπνέονται από την κουζίνα της προαναφερθείσας γεωγραφικής περιοχής. Η γεύση και η μυρωδιά του είναι κάπως δύσκολο να περιγραφούν – ας πούμε όμως ότι σε σχέση με την τελευταία είναι κάτι ανάμεσα σε τζίντζερ και καμφορά με νότες λεμονιού.

Όσο για τη σχέση του με την Ελλάδα; Σχεδόν μηδενική. Ακόμα και το όνομα με το οποίο το προσφωνούμε παραδοσιακά (χαυλιτζάνι) είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μεταγραφή τουρκικής λέξης, με τους Τούρκους να μην το χρησιμοποιούν ούτε εκείνοι συχνά.

Επί της ουσίας αποτελεί στοιχείο μίας και μόνο παραδοσιακής συνταγής, το χρησιμοποιούν στο καϊνάρι, ένα ζεστό και τονωτικού ροφήμα που φτιάχνεται και στη Λέσβο.

Τα οφέλη που έχει το γκαλανγκάλ

γκαλανγκάλ © Conscious Designs / Unsplash

Καθώς η δυτική ιατρική έρχεται όλο και πιο κοντά με προϊόντας της Άπω Ανατολής, μπαχαρικά όπως το γκαλανγκάλ, τραβούν όλο και περισσότερο την προσοχή.

Έτσι, οι έρευνες εντείνονται με σκοπό να αποκαλυφτούν οι ιδιότητες που το κάνουν πολύτιμο τόσο στην παραδοσιακή ιατρική όσο και τη μαγειρική των χωρών αυτών.

Το γκαλανγκάλ λοιπόν λέγεται ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κουβαλά πλήθος από αντιοξειδωτικά στοιχεία, τονώνει το ανοσοποιητικό και κάνει καλό στο δέρμα, στο στομάχι και τον εγκέφαλο.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά όμως είναι τα ευρήματα έρευνας που έχουν δημοσιευτεί στην αμερικανική National Libary of Medicine, τα οποία κάνουν λόγο για επιβεβαίωση των παραδοσιακών τεχνικών. Φαίνεται, δηλαδή, ότι το γκαλανγκάλ βοηθά στην καταπολέμηση βακτηρίων, όπως ο σταφυλόκοκκος και η λιστερία.

Η αλήθεια όμως είναι ο άσος στο μανίκι του γκαλανγκάλ είναι άλλος. Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική των χωρών της Άπω Ανατολής, το συγκεκριμένο μπαχαρικό είναι αφροδισιακό – άρα και περιζήτητο.

Και όχι, φαίνεται ότι δεν πρόκειται απλά για λαϊκές δοξασίες: σύμφωνα με έρευνα του 2014 αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και βελτιώνει την κινητικότητά τους.