Markus Spiske/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το δημητριακό που ρίχνει το σάκχαρο και ρυθμίζει τη χοληστερίνη

Καθόλου άδικα δεν το αποκαλούν τη βασίλισσα των δημητριακών. Είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές με πλούσια διατροφική αξία. 

Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα χορταστικό πρωινό με γάλα ή γιαούρτι. Μπορεί να καταναλωθεί ως μπάρα ή κράκερ. Να αντικαταστήσει το κοινό αλεύρι στο κέικ, ακόμα και στο ψωμί. Πρόκειται δηλαδή για ένα δημητριακό που μπορείς να απολαύσεις την πλούσια θρεπτική του αξία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Γιατί και η ποικιλία στη διατροφή έχει τη σημασία της για να μη βαριέσαι τρώγοντας κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια. 

Αυτό το δημητριακό λοιπόν είναι η βρώμη (Avena sativa, Αβένη η ήμερος). Την αποκαλούν -καθόλου άδικα- τη βασίλισσα των δημητριακών. Είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές, με σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες

Ένα φλιτζάνι δηλαδή ξηρής βρώμης (περίπου 81 γραμμάρια) περιέχει 7,5 γραμμάρια φυτικών ινών, με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τους να είναι 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άντρες.

Περιέχει ωστόσο ένα συγκεκριμένο τύπο φυτικών ινών, που έχει σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, τη β-γλυκάνη. Αυτός ο τύπος έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση της χοληστερίνης

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η β-γλυκάνη στη βρώμη μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης. Πώς; Μπορεί να προστατεύσει την LDL από την οξείδωση, που συμβαίνει όταν αυτή αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες και προκαλεί φλεγμονή στις αρτηρίες, βλάπτει τους ιστούς και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Ένα ακόμα από τα πολλά οφέλη της βρώμης, που πηγάζουν από την παρουσία του συγκεκριμένου τύπου φυτικών ινών, είναι ότι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2. Η β-γλυκάνη σχηματίζει ένα παχύ τζελ που καθυστερεί την κένωση του στομάχου -παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα- και την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. 

Τέλος, έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση βρώμης σε συστηματική βάση με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση του κορεσμού και καλύτερη πέψη.